Зелево цветни зеленчуци са преди всичко разновидностите на зеле и подобните на него зеленчуци. Обикновено са разположени по стъблото на растението,като имат главен клон или сложно подреждане.
Консумират се техните цветове, пъпки, стъбла и листа, които при това са доста ниско калорийни с множество растителни влакна и клетки и поради това намират приложение в различните диети. Обикновено са добър източник на провитамин А и витамин С. Към тази група се отнасят:
- Бяло зеле
- Червено зеле
- Брюкселско зеле
- Каперси
- Главесто зеле
- Карфиол
- Алабаш
- Броколи
- Артишок
- Цветно зеле
- Спаржа
- Китайско зеле
- Савойско зеле
Групата на зелево цветните зеленчуци има голяма хранителна стойност и често се използват за приготвяне на гювечи, варива и гарнитури или се сервират сурови, под формата на различни салати. - отглеждат се заради пъпките. По-пълна
класификация на зеленчуците по групи тук.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!