Всички зеленчуци от групата „луковични" са носители на доста остър аромат, поради което често се използват за аромат в гювечи, бульони и супи. Налични са доста голямо разнообразие и сортове. Ядлива част са както стръковете, така и луковиците на растенията. Някои от тези растения подлежат на по-продължително съхранение през зимата, например - праз, заровен в пясък и покрит с найлон. Най-популярните от тях са:
- Лук - различни сортове
- Чесън - различни сортове
- Праз Allium porrum
Всички
луковичните зеленчуци са известни със своите лечебни свойства, особено в случаите на простудни заболявания - настинки, грип и подобни. Последни изследвания показват, че някои от тях могат да предотвратяват рак. Купувайте само здрави растения, без наранявания и мухъл по тях. Други
основни видове зеленчуци за трапезата проверете на този адрес.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!