В групата
листно салатни зеленчуци са включени преди всичко тревисти растения с ядливи листа и стръкове, придружени понякога от дръжките и издънките. Имат висока хранителна стойност, завишено съдържание на витамин К, които ги правят в добра опция за използване в диети и диетично хранене на болни хора.
Съдържат завишено количество клетъчна вода, която (при редовна консумация) може да Ви поддържа добре хидратирани и помага за поддържане на красива кожа и коса. Ето най-популярните от тях в България:
- Целина или кервиз - листа
- Спанак
- Салата
- Маруля
- Киселец
- Коприва
- Глухарче - листа
- Амарант - листа
- Морско зеле
По света са известни над 1000 вида листно салатни зеленчуци и повечето от тях са богати на растителни фибри, витамини и минерали, а бедни на калории - идеални за отслабване, акот в същото време засищат глада. Подпомагат намаляването на холестерола и кръвното налягане, забавят процеса на абсорбиране на въглехидратите в кръвния поток. Други
видове зеленчуци вижте тук.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!