Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Копър (Kopar - Anethum graveolens)

Go down 
АвторСъобщение
kopyr
ГостПисанеЗаглавие: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Съб 29 Юни 2013, 22:40

Наименование

Травистото растение копър (Anethum graveolens) принадлежи към семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae) с много къс вегетационен период. Той е едногодишно растение с кратък живот. У нас се наблюдава голямо разнообразие от месни форми.
Различните видове се отличават по своя хабитус, вегетационен период и морфологични особености, като ползваемата част са както листата, стръковете, така и семената. Този растителен вид е познат и отглеждан като подправка, етеричномаслена и медицинска култура от дълбока древност.

Произход

Копърът произхожда от Средиземноморието, където се среща и в диво състояние. У нас също расте по крайбрежието на Черно море. Древните римляни считали, че копърът има тайнствена, чудодейна сила, като гладиаторите получавали храна, обилно подправена с копър, за да бъдат силни и издръжливи.
Навремето, гърците демонстрирали своето благосъстоянието като горели ароматно масло от копър. Разпространен е и в Азия, като в древен Вавилон го отглеждали с лечебна цел. Там цар Мардукапалитина II поддържал градина, където между другите лечебни растения отглеждал и копър. Отглежда се в цяла Европа, като тук е на почит от времето на Карл Велики (IX в.).
Но най-голяма популярност добива през XVI век във Флоренция и Болоня по времето на Катерина Медичи. По земите на хан Кубрат древният обичай повелявал жертвената клада на бог Тангра да се пали със стръкче изсушен Копър. Днес особено разпространен е в Швеция и за шведите е нещо като за нас е червеният пипер - национална подправка.
Ботаническо  описание

Копърът е студоустойчиво едногодишно растение с кратък живот, което се използва за подправка на ястия и като съставна част на някои медикаменти. Той се отглежда предимно в градина. Има тънък, вретеновиден корен - образува стълбовидни корени с дълбочина 15-20 см., поради което и пресаждането дори на млади растения може да е проблематично.
За да нямате проблеми при пресаждането на копъра, правете го докато растението е по-малко от 15 см. На височина стъблото достига до 1 - 2 м и е силно разклонено. Стъблото и листата имат восъчен налеп, придаващи им сивкав оттенък. Главното стъбло е гладко, зелено, разклонено, като разклоненията завършват със сложни сенниковидни съцветия.

Листата са силно насечени и нарязани, игловидни - фино перести, светло- до тъмнозелени и са много ароматни. Цветовете са дребни, жълти, образуват сложно съцветие - сенник, опрашват се кръстосано и цъфтят през юли и август.
Семената от копър са плоски, овално елипсовидни, с ивички по края и светлокафяви. 1000 семена тежат около 1,5 г. Запазват кълняемостта си до 3 години.
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Копър - съдържание на полезни вещества   Съб 03 Авг 2013, 01:58

Всички части на растението копър - семена, листа, стебла, имат богатото съдържание на етерични масла, които му придават специфичен приятен аромат и вкусови качества, заради който той се цени много като подправка за ястия в хранителната индустрия и като суровина в козметичното производство.
Освен етерични масла, в подправката копър се съдържат също доста витамин С, горчиви вещества, някои алкалоиди и каротин, като хранителната стойност на растението се определя преди всичко от значителното съдържание на витамини - В1, В2, РР, Р (освен споменатите вече С и каротин - провитамин А).

Копърът съдържа също минерални соли на калция, фосфора, калия и желязото, като е сред подправките, които са богати на фолиева киселина (витамин В9) и витамин Е. Вече споменахме, че всички части на растението съдържат силно ароматично етерично масло, богато на карбон, както и други ценни съставки като белтъчини, смоли, захари.

В прясната листна маса на отглеждания у нас копър се съдържат около 2,3% захари, 4,2% суров белтък, 2,0 % целулоза, 100 мг% витамин С, 4,84мг% каротин, и по-малки количества от различни минерални соли, като калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, а също и от ценното етерично масло.

Според различни източници, дневната нужда на човек от витамин С се задоволява с 35-50 грама копър в прясно състояние. Този факт, както и

 • -    съдържанието на други витамини и минерални вещества,
 • -    голямата му ранозрелост,
 • -    лесното му отглеждане,
 • -    не особената му взискателност към външни условия,
 • -    възможността за получаване на реколта през цялата година (с надомно отглеждане)

определят това растение - копър, като доста ценна диетична и лечебна подправка със значение в поне две индустрии у нас. Поради това си заслужава да се обмислят възможностите да се произвежда и провада копър не само за лични нужди, но и като бизнес за допълнителни доходи по време на криза.
Върнете се в началото Go down
Kop1r
ГостПисанеЗаглавие: Бизнес с копър за подправка по време на тараторите   Сря 11 Сеп 2013, 20:10

Ако искате да правите бизнес от производство на копър, добре да сте запознати, че периодът на използване на листната маса от предзимните и ранните пролетни посеви е по-дълъг и дава повече възможности за доход. Докато майските, юнските и юлските посеви носят урожай за по-кратък период от време, защото растенията в условията на дълъг ден по-бързо образуват цветоносни стъбла и прецъфтяват за по-нататъшна беридба.

Така че, е добре да се съобразите с тази особеност при отглеждането на копър, ако сте решили от това да правите не само лична косумация, но и бизнес за продажба на пазара или директно в заведения за хранене. Пресният копър има силен аромат и сладникаво парлив вкус, като широко се използва за подправка на ястия в българската кухня, особено при приготвяне на традиционния български таратор - така че не пропускайте периода на тараторите.
Върнете се в началото Go down
Котов234
ГостПисанеЗаглавие: Използване на копър   Пет 13 Сеп 2013, 22:21

В кулинарията се използва цялата надземна част на Копъра, но предимно се използват листата от копър, като най-често те са пресни в свежо състояние и по-рядко - изсушени. Като подправка копърът намира приложение за подобряване на салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Използва се при приготвянето на туршии, сосове кисели краставички, таратор, зеленчукови концентрати и рибни консерви.

Копър е подходящ за подправяне на зеленчукови блюда с тиквички, зелен фасул, на някои видове ястия от риба, постни сърми, пресни картофи, зеле и на постни супи. В свежо състояние нежните стръкове, нарязани на ситно са незаменима част от почти всички български пролетни блюда. Има практика цветовете от подправката да се слагат в маринати, туршии, стерилизирани краставички и рибни консерви.


Подходящ е за подправяне на зелени салати, риби, супи, сирене, сосове, извара, варено говеждо, овнешко месо, като добре приляга на доста картофени ястия - варени, пържени или печени, а също и за зелен фасул, грах, гъби. Използване на смлени семена от копър се прави поради характерният аромат на някои колбаси и месни деликатеси от района на Юго-западна България.
Върнете се в началото Go down
lamb-ert
ГостПисанеЗаглавие: Приложение на копър като билка   Чет 03 Окт 2013, 17:03

Ако се прилага в умерени количества, копърът не предизвиква раздразване на лигавицата на стомаха и на храносмилателната система. По този начин той намира приложение като съставна част на някои медикаменти. Употребява се при стомашно неразположение и безсъние.

Салатата от копър пробужда апетита и благоприятства обмяната на веществата в организма. През вековете са го използвали като съставка при приготвянето на любовен елексир, а също и при предпазване от черна магия.

Използваемата част са листата на подправката, когато растението е образувало 8-10 листа, както и целите стръкове във фазата на цъфтеж. Действа апетитовъзбуждащо и газогонно. Плодовете от копър увеличават стомашния сок, засилват перисталтиката на червата и отстраняват газовете.

Съществуват и редица други случаи на употртакова, като пикочогонно и обезболяващо действие, увеличаването на кърмата. Макар и по-слабо, билката понижава кръвното налягане. Копър намира приложение и при
- безапетитие,
- жлъчнокаменна болест,
- нервна възбуда,
- безсъние,
- газове,
- колики,
- недостиг на кърма.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ko-lamb8
ГостПисанеЗаглавие: Подходящи предшественици при отглеждане на копър   Чет 10 Окт 2013, 11:28

Подходящи и добри култури - предшественици при отглеждане на копър са тези, които оставят почвата чиста от плевели, поради това, че плевелите са един от най-сериозните проблеми, с които трябва да се борим, особено ако целта ни е да произвеждаме подправки за продажба на пазара.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
kolamb65
ГостПисанеЗаглавие: Други начини за отглеждане копър в култивационни съоръжения   Вто 15 Окт 2013, 11:31

Вегетационният период на копъра е къс и за да се осигурят продължително време свежи растения, необходимо е да се засява в различни срокове в култивационните съоръжения и на полето. В култивационни съоръжения (парници, оранжерии и тунели) се отглежда през зимните и пролетните месеци. В тях се засява разпръснато с по-висока сеитбена норма.
Ако се отглежда надомно (на тераса или в стая), съдът трябва да е дълбок поне 20 см.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
koo2lamb
ГостПисанеЗаглавие: Домашно отглеждане на копър   Съб 19 Окт 2013, 17:23

Подправката копър е подходяща за отглеждане в домашни условия и за всеки кухненски балкон. Рядко заема специални площи, обикновено е уплътнител (междинна култура) на други зеленчукови растения. Много често той се самозасява от паднали семена, когато са оставени растенията неприбрани. Една - две саксии с копър в къщи ще са предостатъчни да задоволите потребността от тази подправка за семейната кулинария почти целогодишно, стига да сте привърженици на кулинарните умения, а повечето хора - са.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
loteria
ПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Сря 23 Окт 2013, 13:21

Подправката копър е едногодишно, студоустойчиво растение. Отглеждането му става от семена. За покълването им са достатъчни невисоки положителни температури. Копърът добре се размножава от самопосяване, а често расте и като плевел на подходящи за него почви. Най-ранни зелени стръкове от него получават , като се засяват семената му преди зимата или рано на пролет, веднага след като се разтопи снега.

За посяване на семената се избира рохка почва, добра влажност и добро осветяване на открито. Не бива да се преовлажнява. При засяване на семената във влажна почва, първите кълнове прорастват след 12 - 16 дни, а при недостиг на влага - двойно по-дълго.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ko.37lam
ГостПисанеЗаглавие: За по-бързо прорастване.   Нед 27 Окт 2013, 13:55

За да се постигне ранно прорастване при засаждане на копър, може да се използват покълнали семена. В този случай, при суха почва е задължително да се полива. По-нататъшните грижи за растенията са проскубване на плевелите, разрохкване на почвата, поддържане на достатъчна влажност в коренообитаемия слой на почвата. Така, по правило, след 30-45 дни може да събирате първите зелени стръкове от копър.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Di.Kop90
ГостПисанеЗаглавие: Бране на копър   Чет 31 Окт 2013, 02:29

Когато се бере свеж копър, се започва с бране (отщипване) на долните и едрите листа, като по този начин се дава възможност за израстване и на следващия ред. За да се удължи постъпването на свеж копър през цялото лято, през 30 - 40 дни се правят нови засаждания. За да се получат повече зелени листа изпълнявайте агротехническите мероприятия според инструкциите за отглеждане. За около месец може да се събира пазарен продукт около 1 - 2 кг от кв. м.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ko.Ot8s7
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане на копър в къщи през зимата.   Сря 06 Ное 2013, 17:20

За отглеждане на копър в домашни условия в къщи и в условията на настъпващата зима, може да се приложи метода на засаждане в сандъче. Идеално расте на поставките под прозорците - нужна е светлина, затова във вечерните часове и в ранните утрини е добре, в близост до растенията да се осигури допълнителна осветеност по за 2 - 3 часа, с помощта на икономични неонови осветителни тела. Останалото са стандартните грижи за стайни растения, които са много сходни с тези за копъра.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Katya_87
ГостПисанеЗаглавие: Зимен копър   Вто 12 Ное 2013, 17:42

За да си осигурите непрекъснато наличие и постъпване на зелен копър, трябва да подбирате различни сортове, според тяхната скорост на развитие и да ги засявате през определен период от време. Ранна продукция се получава като садите копър преди и по време на зимата. За зимния посев подготовката започва през октомври - ноември.

На предварително подготвените лехи се сее копър преди настъпването на устойчиво застудяване, в бразди с дълбочина 7 - 8 см. и го засипват с плодородна подобрена почва на слой 3 - 4 см. При настъпване на студовете, лехата е добре да се покрие с 5 - 6 см. слама.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Konova_Tan.67
ГостПисанеЗаглавие: Засявана копър за зелена подправка през сезона   Пон 18 Ное 2013, 17:13

На пролет копър се сее за отглеждане колкото е възможно по-рано. Посевите може да се повтарят през 2 - 3 седмици до края на юли, като по този начин се осигурява свежа зелена подправка за целия сезон.

Семена от копър се засаждат на дълбочина 1.5 - 2.0 см и леко се уплътнява почвата за по-добър контакт на семената със земята. При отглеждане на растението за прясна подправка, разреждането на 3 - 4 см става във фаза 2 - 3 листенца.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Katya_Brani.467
ГостПисанеЗаглавие: Засяване на семена от копър и проникване.   Сря 27 Ное 2013, 14:16

Във влажна почва, първите кълнове на поникващия копър се появяват на 12 - 15-тия ден, а при сухо време и по-късно. Лошата кълняемост на семената е свързана с наличието в тях на ефирни масла. Работата се състои в това, че за бързо прорастване семената се нуждаят от влага.

Набъбвайки, семената от копър поглъщат до 2.0 - 2.5 пъти повече влага от собствената си маса, докато в същото време ефирните масла препятстват проникването на тази влага в зародиша на семето. Затова не е изключено кълновете да се появяват и след 20 - 25, а понякога и след 35 дни след засяване.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Oksana_Plam.8ry56
ГостПисанеЗаглавие: Грижи за копъл след засяване - плевене и окопаване.   Съб 07 Дек 2013, 22:40

Заради дългия период на покълване и прорастване, посевите от копър могат да бъдат заглушени от плевели. За да започнете по-рано да плевите, може заедно с копъра да засадите и друга култура, например - салата или маруля, която израства по-бързо и по този начин обозначава редовете, за да започнете с плевенето навреме.

Има и още иедин начин да се ускори процеса на прорастване на семената от копър и той е да ги навлажните във вода за 3 дни, която да сменяте, при това по няколко пъти на ден. След това семената се изсушават и засяват. При тази предпосевна подготовка копърът прораства след 10 дни. В този период, грижите за засетия копър се изразяват в окопаване и плевене.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Tota_Bren.9ofd
ГостПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Пон 16 Дек 2013, 14:33

При необходимост, по лехата с насаждения на копър, трябва да се проведе наторяване с фосфорно калиев минерален тор при разход от 12-15 гр на кв. м., а при недостиг на влага е нужно поливане по 20 - 30 литра ва кв. м.
Върнете се в началото Go down
Bonka_Tod.38
ГостПисанеЗаглавие: Бране на копър   Нед 29 Дек 2013, 14:35

Бране на пресни листа и стръкове от копър може да започва след 30-40 дни от засяването му, когато растенията достигат на височина не по-малко от 10-12 см. Реколтата от копър, отглеждан на открито достига 1.0 - 1.6 кг / км.м.
Върнете се в началото Go down
Katya_Krasimir.0urt67va
ГостПисанеЗаглавие: Копър за консервиране.   Вто 14 Яну 2014, 23:13

В случаите на консервиране на зеленчуци и изготвянето на туршии, се използва копър на възраст 70 - 80 дни, когато семената и цветните стебла много ефирно масло. Съцветията на растенията узряват неравномерно и често зрелите семена, най-пълноценните, се разсипват. Затова за целите на консервирането и туршиите, съцветията на подправката копър, се събират разделно, когато са достатъчно узрели, но не и презрели.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kata_Kender.0f76va
ГостПисанеЗаглавие: Какво е копър?   Нед 26 Яну 2014, 16:47

За родина на подправката копър се счита Средиземноморието. Той е едногодишно, ароматно зелено растение от семейството на чадъровидните. Стъблата на копъра са правостоящи, листата - пересто разсечени, а оцветяването им светло зелено. Коренът е тънък, вретенообразен.

Съцветията са чадъровидни, състоящи се от дребни чадърчета върху които са разположени цветчетата. Плодовете на подправката са семена с дължина до 6 мм. За храна се използва цялата надземна част на копъра.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Katya_Ognyan.078dfva
ГостПисанеЗаглавие: Изгодно е да се отглежда копър.   Сря 05 Фев 2014, 14:14

Известно е, че подправката копър е студоустойчиво растение, чийто семена започват да прорастват при температура от плюс 3 градуса. По този начин е изгодна да да отглеждат копърни насаждения, поради по-продължителната възможност за доходи, в т.ч. и по време на по-хладните сезони през годината.
Освен това, копърът (стръкове, семена) намира широко приложение в

 • - хранителна промишленост
 • - сладкарство
 • - парфюмерийно производство
 • - народна медицина
 • - фармация.

Билката съдържа значителни количества витамини и се характеризира с наличието в лесно усвояема форма на елементи като

 • - калий
 • - калций
 • - фосфор
 • - желязо.

Всичко, изброено до тук, определя отглеждането на копър, като доходно  и изгодно занимание, но не като аматьорска дейност, а професионалнои с достатъчен мащаб и обем.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kotina_Fenil.067fva
ГостПисанеЗаглавие: Копър - Anethum graveolens в народната медицина   Съб 08 Фев 2014, 16:07

Копър или Anethum graveolens е разпространена подправка, която намира приложение в българската народна медицина,като се използва в случаите на
- безсъние,
- болести на далака
- стомашни болки,
- кашлица,
- болести на жлъчката,
- хълцане,
- за повишаване количеството на млякото у кърмачките.
Върнете се в началото Go down
Gonchar.8976ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Съб 15 Фев 2014, 02:01

За родина на копъра се считат Европа и Близкия Изток и то предимно средиземноморските страни, откъдето е бил внесен в Гърция и Рим.
Върнете се в началото Go down
Katya_Pene.786va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Сря 26 Фев 2014, 19:22

Градинският копър е едногодишно растение с право, гладко, кръгло стебло, като достига на височина до 70 - 110 см. На всяко растение има по 4 - 5 едри съцветия. Листата са яйцевидни, две-три пересто разсечени. Цветовете са дребни, жълтеникави по 20 - 50 в съцветие. Плодовете са плоски, овални, ребристи двусененници.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kalin_Bel.8795ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Вто 11 Мар 2014, 13:16

Копърът е сравнително студоустойчива земеделска култура. Семената му могат да покълват даже при температура 3°С, а растежът му не прекъсва и при температури от 8-10°С. Но копър е растението на дългия ден и с увеличаване на светлата част на деня, той ускорява своето развитие и започва да цъфти. Той е доста светолюбив и най-добра реколта от него се събира от слънчеви места, на които е засаден.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kolyo_Rad.098ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   Чет 27 Мар 2014, 13:24

Копър може да се отглежда на плодородни почви с неутрална реакция. При недостиг на влага, листата му загрубяват, а при излишък - реколтата от суровина и съдържанието на ефирно масло в нея, значително намаляват.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Копър (Kopar - Anethum graveolens)   

Върнете се в началото Go down
 
Копър (Kopar - Anethum graveolens)
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | www.sosblogs.com