Зехтин, известен още с латинското си наименование Olivae oleum (или предишното: Oleum Olivarum) е
популярна подправка в кулинарията - вид растително масло, извличано по метода на пресоване от маслини - плодът на
Маслиновото дърво (Olea europaea, от сем. Маслинови - Oleaceae, род Olea).
Растението се среща преди всичко в страните от Средиземноморието, като най-ранните му упоменавания датират от времето на античната епоха.
Зехтин са произвеждали още жителите на Финикия, Древен Египет и Древна Гърция.
Например, Гомер в своите трудове нарича зехтина „течно злато". Аристотел изучава неговите лечебни свойства и счита, че те трябва да се обособят в отделна наука, а Хипократ разработва няколко метода за лечение на редица заболявания с приложение на зехтин.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!