Червен пипер се прави в две разновидности - лют и сладък, чрез стриване на прах от изсушени червени чушки на предимно два вида пипер - Capsicum frutescens (лют пипер) или Capsicum annuum (сладък пипер). Това е една от най-популярните и
разпространени подправки у нас, като се доставя от много производители, а има и внос.
Като растение, червения пипер достига на височина до 60 см с разклонено стебло, елептични листа, с едри бели или сиви цветове с виолетови петна. Плодовете са с различна едрина и малко сочен околоплодник, от сферични до хоботовидни на форма, а на цвят са от жълт и оранжев до червен и тъмно червен, даже тъмно патладжанен цвят.
Родина на растението е тропическа Америка. Както свидетелстват находки в перуански погребения, там е бил култивиран много преди пристигането на европейците. Испанци и португалци са открили подправката червен пипер за останалия свят и първоначално са го наричали индиански пипер.
Днес червен пипер и в двете разновидности - сладък и лют, се отглежда в повечето страни, разположени в тропиците, но най-вече в Индия и Тайланд. У нас също се произвежда, но в дребни серии - липсват едри производители за голям бизнес от него.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!