Надомна работа без посредник.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

 

 Бакла - Vicia faba

Go down 
АвторСъобщение
Bani_Donko.jhdfva
Гост




Бакла - Vicia faba Empty
ПисанеЗаглавие: Бакла - Vicia faba   Бакла - Vicia faba EmptyВто 18 Фев 2014, 03:02

Бакла, известна още с латинското си наименование Vicia faba, а също по народному като Черен боб или Конски боб, е едногодишно растение от семейство Бобови зеленчуци, характиризаща се с добра студоустойчивост (издържа сравнително ниски температури до 4-5°C. ). Отглежда се от дълбока древност като ранен пролетен зеленчук, който служи както да храна на хората, така и за фураж на животните, а понякога и като сурогат на кафето.
Бакла - Vicia faba Proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-Kr248xzO7yU%2FUwJXuv8ogHI%2FAAAAAAAAQpI%2F5uJMVua4vr0%2Fs1600%2Fbakla_Vicia_faba_cheren_bob_konski_bobov_zelenchuk
Бакла е тревисто увивно растение с височина на стеблото до 150 см, чийто цветове  са  бяло-розови с черни петна на дъното. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се употребяват за храна. Узрелите семена са богати на белтъци (22-35 %) и въглехидрати, поради което се използва за фураж и зелено торене в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В съвремието се отглежда на ограничени площи, предимно като ранна зеленчукова култура.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Bana_Zemeno.897va
Гост




Бакла - Vicia faba Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Бакла - Vicia faba   Бакла - Vicia faba EmptyСъб 01 Мар 2014, 02:20

Предполага се, че растението бакла е пренесено в България от древна Гърция, като най-разпространена е Хиоската бакла, която у нас се отглежда на ограничени площи и то най-вече като ранен пролетен зеленчук. Намира приложение като храна във времето преди излизането на зеления фасул, макар да му отстъпва по хранително-вкусови качества.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Fany_Viche.7896va
Гост




Бакла - Vicia faba Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Бакла - Vicia faba   Бакла - Vicia faba EmptyСря 12 Мар 2014, 20:07

Баклата, известна с лат. си наименование Vicia Faba L., намира най-широко приложение в арабската кухня. Като ботаническо бобово растение тя се характеризира с дълбок и развит корен, с много разклонения, като общо достига до 100 см дълбочина.

Стеблото е кухо, четеристенно, изправено, разклонено още от основата и то също достига височина до 100 см (не винаги). Листата са разположени едно срещу друго по стеблата и са чифноперести. Има бели цветове, събрани в съцветие в пазвите на листата, като отделят доста нектар и силно ухаят, което привлича пчели и други насекоми за опрашването си. Плодовете са под формата на крехки зелени сушулки с дължина 5 - 10 и повече см и са годни за ядене.

Но узрее ли, сушулката постепено се втвърдява и придобива кафеникав оттенък. Плодовете са разположени в сушулката, имат неправилна форма, като често са плоски и едри, а на цвят са жълто-кафеникаво-зеленикави, а с времето могат и да почернеят.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Banna_Gen0.798va
Гост




Бакла - Vicia faba Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Бакла - Vicia faba   Бакла - Vicia faba EmptyСъб 29 Мар 2014, 23:39

Бакла е едно от студоустойчивите зеленчукови растения като кълняемостта на семената се запазва 4-5 години, като издържат без повреди даже студове до минус 4 градуса по С. Но от друга страна, растението понася сравнително добре и високи летни температури. Има по-големи изисквания към влага, особено в началните си стадии на развитие, но изискванията към светлина не са високи.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Бакла - Vicia faba Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Бакла - Vicia faba   Бакла - Vicia faba Empty

Върнете се в началото Go down
 
Бакла - Vicia faba
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Дворно земеделие и надомен агробизнес :: Отглеждане на зеленчуци за храна и здраве-
Идете на:  
Free forum | ©phpBB | Поддръжка на форума | Сигнал за злоупотреба | Последните дискусии