Надомна работа без посредник. Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега! |
|
| Бакла - Vicia faba | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Bani_Donko.jhdfva Гост
| Заглавие: Бакла - Vicia faba Вто 18 Фев 2014, 03:02 | |
| Бакла, известна още с латинското си наименование Vicia faba, а също по народному като Черен боб или Конски боб, е едногодишно растение от семейство Бобови зеленчуци, характиризаща се с добра студоустойчивост (издържа сравнително ниски температури до 4-5°C. ). Отглежда се от дълбока древност като ранен пролетен зеленчук, който служи както да храна на хората, така и за фураж на животните, а понякога и като сурогат на кафето.Бакла е тревисто увивно растение с височина на стеблото до 150 см, чийто цветове са бяло-розови с черни петна на дъното. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се употребяват за храна. Узрелите семена са богати на белтъци (22-35 %) и въглехидрати, поради което се използва за фураж и зелено торене в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В съвремието се отглежда на ограничени площи, предимно като ранна зеленчукова култура.-----------------© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Bana_Zemeno.897va Гост
| Заглавие: Re: Бакла - Vicia faba Съб 01 Мар 2014, 02:20 | |
| Предполага се, че растението бакла е пренесено в България от древна Гърция, като най-разпространена е Хиоската бакла, която у нас се отглежда на ограничени площи и то най-вече като ранен пролетен зеленчук. Намира приложение като храна във времето преди излизането на зеления фасул, макар да му отстъпва по хранително-вкусови качества. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Fany_Viche.7896va Гост
| Заглавие: Re: Бакла - Vicia faba Сря 12 Мар 2014, 20:07 | |
| Баклата, известна с лат. си наименование Vicia Faba L., намира най-широко приложение в арабската кухня. Като ботаническо бобово растение тя се характеризира с дълбок и развит корен, с много разклонения, като общо достига до 100 см дълбочина.
Стеблото е кухо, четеристенно, изправено, разклонено още от основата и то също достига височина до 100 см (не винаги). Листата са разположени едно срещу друго по стеблата и са чифноперести. Има бели цветове, събрани в съцветие в пазвите на листата, като отделят доста нектар и силно ухаят, което привлича пчели и други насекоми за опрашването си. Плодовете са под формата на крехки зелени сушулки с дължина 5 - 10 и повече см и са годни за ядене.
Но узрее ли, сушулката постепено се втвърдява и придобива кафеникав оттенък. Плодовете са разположени в сушулката, имат неправилна форма, като често са плоски и едри, а на цвят са жълто-кафеникаво-зеленикави, а с времето могат и да почернеят. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Banna_Gen0.798va Гост
| Заглавие: Re: Бакла - Vicia faba Съб 29 Мар 2014, 23:39 | |
| Бакла е едно от студоустойчивите зеленчукови растения като кълняемостта на семената се запазва 4-5 години, като издържат без повреди даже студове до минус 4 градуса по С. Но от друга страна, растението понася сравнително добре и високи летни температури. Има по-големи изисквания към влага, особено в началните си стадии на развитие, но изискванията към светлина не са високи. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Бакла - Vicia faba | |
| |
| | | | Бакла - Vicia faba | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
|
|
|