Надомна работа без посредник. Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега! |
|
| Чубрица - Satureia hortensis L. | |
| | Автор | Съобщение |
---|
надомно Admin
| Заглавие: Чубрица - Satureia hortensis L. Вто 25 Юни 2013, 20:34 | |
| Ботаническо описаниеТревисто растение чубрица (Satureia hortensis L.) от сем. Устоцветни (Lamiaceae) е широко разпространено в страните с умерен климат, предимно по Средиземноморието и в Азия. В рода се наброяват около тридесет вида чубрици, които са едногодишни и многогодишни растения или малки храсти, които се различават по външен вид, по вкус и аромат на листата.Тази подправка представлява ниско растение и расте предимно по сухи и слънчеви места. На височина достигат до 30-40 см, а някои от видовете - и до 60-70 см, с малки дълги до 1-3 см листа. Цветовете са бели до розово-виолетови, разположени са кръгообразно във венци, израстващи стъблото. За всички чубрици е характерно продължително и непрекъснато цъфтене.Дребните, но многобройни цветчета са богати на нектар и привличат в градината много пчели. Стеблата на чубрицата са покрити с силно разклонени филизи (15-45 см) с дребни, тъмни сиво-зелени удължени линейни или линейно лацентни листенца, излъчващи при разтриване доста силен и специфичен аромат. От съцветията се образуват яйцевидни плодчета в светло керемиден цвят. Цъфтежа е през юни - август, а плодовете узряват през септември.Химичен състав и съдържание на полезни веществаВ чубрицата се съдържат етерични масла (до 2-3%), танин и горчиви вещества. В пресните листа на чубрицата се съдържат и доста витамин С, Р, фитонциди, минерални соли и каротин. Етеричното масло на чубрицата притежава силно антимикробно и фунгицидно действие. В състава й влизат още аскорбинова киселина, дъбилни вещества, смоли и редица терпени (карвакол, цимол, борнеол, пинен).Листата съдържат до 1% етерично масло с антибактериално, инсектицидно и противоглистно действие. Използват се при нарущена дейност на стомашно чревния тракт и в хомеопатията като отхрачващо средство. Младите стебла и листата са богати на минерални вещества. Съдържанието на сухи вещества в подправката е от 9 до 42%, а на витамин С - до 28 мг%. От направеното описание и нейния състав, се вижда, че растението чубрица е чудесна хранителна подправка за нашата трапеза с приложение и в много рецепти. | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Използване на чубрица като подправка Съб 03 Авг 2013, 01:56 | |
| За подправка в кулинарията се използват преди всичко сухите и пресни листа чубрица (предимно от нейните върхове, поради това, че техния аробат е по-тънък и изразителен), които намират широко приложение и в медицината. По своето действие подправката чубрица усилва отделянето на стомашен сок, поради което в народната медицина се използва като средство, възбуждащо апетита, а също и за намаляване на газообразуването в червата. Пресните листенца слагат в супи, салати, кисели краставички, домати, чушки и гъби. Чубрица, в качеството си на ароматна подправка също се използва (поради горното си действие) за подправяне на трудно смилаеми ястия, каквито са зрял и зелен фасул, цветно и кисело зеле, гъби, зеленчукови и месни салати, рибени супи, печена и варена риба, рагу от месо, котлети, мариновани зеленчуци, ястия от сирене и др.. Сушена чубрица се прибавя към вече приготвеното блюдо и така значително подобрява вкуса на ястия от птици, телешко и зеленчуци. Като количество, за една порция трябва да се използва от 0,2 - 0,6 гр. суха до 1 - 3 гр. прясна подправка. | |
| | | Чучев345 Гост
| Заглавие: Използване на чубрица в медицината Пет 13 Сеп 2013, 21:56 | |
| Използване на чубрица е най-полезно и силно от периода на бутонизация до пълното й разцъфтяване. Тогава тази подправка намира широко приложение в медицината благодарение на своите полезни свойства.
Чубрицата усилва отделянето на стомашен сок, поради което в народната медицина се употребява като средство, възбуждащо апетита и подобряващо храносмилането, а също и за намаляване на газообразуването в червата, при други разстройства на храносмилането.
|
| | | 67sdlamb Гост
| Заглавие: Съвети на главния готвач по използването на чубрица Чет 03 Окт 2013, 16:55 | |
| Използването на чубрица в различните ястия трябва да е умерено и да се основава на богат опит с подправките от различни видове. Някои съвременни готвачи считат, че продължителната топлинна обработка отслабва аромата на чубрицата, поради което е добре да се добавя в ястието около 1 - 2 минути пред свалянето му от печката.
В големи дози чубрицата убива вкуса и аромата на ястието, затова опитните готвачи, за да не нагарча ястието, даже не натрошават листата, а ги пускат цели. Сушената чубрица трябва да се съхранява в плътно затворени стъклени съдове, на сухо и тъмно място. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | 8lamb7rt Гост
| Заглавие: Чубрица - полезни свойства Вто 08 Окт 2013, 01:22 | |
| Подправката чубрица притежава - стимулиращо, - патогонно, - антибактериално, - противогъбично, - противопаразитно, - антивирусно и отрачващо действие. С тези си свойства, растението има широк спектър приложения за лечебно-профилактични цели при различни заболявания на: - стомашно чревния тракт; - жлъчния мехур; - простудни заболявания; - кашлица; - нервни болести; - заболявания на черния дроб и бъбреците; Чубрица се използва в горните случаи най-често като отвари и вани при ревматизма. Освен това тя влиза в състава на различни тревно билкови смески и лечебни чайове. Чубрицата, в по-малки количества, възбужда апетита и подпомага усвояването на различните хранителни продукти. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | chlamb90 Гост
| Заглавие: Чай от чубрица за лечение на кашлица Пон 14 Окт 2013, 20:24 | |
| От чубрица може да се приготвя билков чай, който има действие в случаите на кашлица. За да си го приготвите ще Ви трябват: Чубрица - 2 чаени лъжички Вода – 0,25 мл Мед - на вкус Рецепта за приготвяне на чай от чубрица против кашлица: Поставете чубрицата в порцеланова чаша и я залейте с кипната за 10 - 12 минути вода, захлюпете с чинийка и оставете за 10 минути да се извлече настойка. Прецедете чубрицата, добавете мед на вкус и пийте докато е топло. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | colamb6r Гост
| Заглавие: Кратко описание за чубрица Пет 18 Окт 2013, 20:26 | |
| Градинска чубрица - това е тревисто растение (Satureia hortensis L.) от сем. Устоцветни (Lamiaceae). По отношение на светлината е светлолюбива и предпочита умерено поливане. Подходящата почва за отглеждане е лека и плодородна. Сади се със семена, като най-добрите предшественици на чубрицата са домати, зеле и краставици. Като подправка се цени заради тънкия й и приятен аромат. На много места се среща и в диво състояние, освен като градинско растение - ухайна трева. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | cu9la5mb Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Вто 22 Окт 2013, 20:54 | |
| Чубрицата не бива да се бърка, тя има доста родственици, но все пак това са други растения. Чубриците достигат на височина до 60 см. Листата са зеленикави, дребни, линейно лацентни. Донякъде вкуса им наподобява вкуса на пипера. В пазвите на листата са разположени дребни лилави цветчета, а семената след тяхното узряване, са съвсем дребни. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | 4ub.lamb Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Съб 26 Окт 2013, 21:40 | |
| Чубрицата не бива да се бърка, тя има доста родственици, но все пак това са други растения. Чубриците достигат на височина до 60 см. Листата са зеленикави, дребни, линейно лацентни. Донякъде вкуса им наподобява вкуса на пипера. В пазвите на листата са разположени дребни лилави цветчета, а семената след тяхното узряване, са съвсем дребни. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | Ch.Sas09 Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Сря 30 Окт 2013, 19:53 | |
| Стеблата и листата на градинската чубрица са богати на ефирни масла, минерални соли, витамин С, каротин, фитонциди. Налични са редица микроелементи, които намират приложение в лечебното хранене и редица диети - фосфор, калий, цинк (за ноктите), калций, селен, манган. Чубрицата съдържа и трите основни хранителни съставки - въглехидрати, белтъчини и растителни мазнини.
|
| | | Cu.Otgw6 Гост
| Заглавие: Приложение на чубрица Вто 05 Ное 2013, 22:29 | |
| Основно подправката чубрица намира приложение в кулинарията, при това както в свеж, така и в изсушен вид. Във всички случаи, това е чудесна подправка, радваща се на почит в българската готварска традиция. Тя добре се съчетава със зрял боб, млади картофи, риба, птици.
Използва се при салати от пресни краставици. Намира приложение и при извършването на панировки. Чубрицата придава пикантен вкус и миризма на свинското месо. Използва се още при готвене на супи, сосове, грах, фасул, варено зеле, но също и в туршии и маринати. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | Cukrev_8 Гост
| Заглавие: Използване на чубрица за лечение. Пон 11 Ное 2013, 20:08 | |
| В неголеми количества градинската чубрица оказва бактерицидно и противоглистно действие. Има свойството да подбужда апетита и да подобрява усвояването на продуктите от организма. При стомашно чревни разстройства подправката може да се вари и използва като чай или отвара. В Азърбайджан от чубрица в смес с други билки и подправки се подготвя за ободряваща напитка. Постига се болкоуспокояващ, патогонен, противоглистен и кръвосъсирващ ефект. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | Chentova_Sta.78 Гост
| Заглавие: Засяване и грижи при отглеждане на чубрица. Съб 16 Ное 2013, 22:37 | |
| Неголеми замръзвания могат да се понесат почти без последици от засадена през ноември чурбица. Нормата за есенно засяване е 0.3 - 0.5 гр. семена на кв. м.
Когато се появят кълновете и растенията прорастат, е необходимо да се пристъпи към прореждане на засетите растения. Отглеждането на чубрица е сравнително прост бизнес.
Подправката е невзискателна. Последващите грижи след засяването са обичайни. Брането на чубрица се извършва в момента на начално цъфтене. Стеблата се отрязват на нивото на разклоняване. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Chucev_Bar.67 Гост
| Заглавие: Полезни свойства на градинската чубрица като лекарствено растение. Вто 26 Ное 2013, 13:41 | |
| Градинската чубрица се счита за лекарствено растение и се цени не само в народната медицина. Даже в някои страни, като Германия и Франция, тя официално е призната за лекарствено растение.
С помощта на чубрица се лекуват спазми на червата, болести на бъбреците, хрема, захарен диабет. Сокове и настойки се прилагат при ухапвания от насекоми, оттоци, при стомашно-чревни разстройства. Ефирното масло от чубрица се използва в ароматерапията и в козметологията.
Скорошни изследвания доказват, че растението е ефективно против стареене и онкологични заболявания. Всички тези свойства доказват правото на градинската чубрица да бъде класифицирана и като лекарствено растение. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Hanna_Jos.8r5y Гост
| Заглавие: Противопоказания за употртакова на чубрица Пет 06 Дек 2013, 21:25 | |
| Не бива да се използва и прилага чубрица при бременност, аритмия, атеросклероза на съдовете на главния мозък, кардиосклероза и при язвена болест на стомаха.
Отделно, не е препоръчително използването на чубрица и при болести на черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и в случаите на лична непоносимост.
|
| | | Zasa_Denk.ob9 Гост
| Заглавие: Засаждане на чубрица. Пон 16 Дек 2013, 04:02 | |
| Чубрица се отглежда предимно на открито, като за момента няма селекционирани някакви специални сортове. Обикновено се засаждат местни сортотипове, които се отличават едни от други по размер, окраска, облистеност и скорост на съзряване.
Засяването обикновено се прави рано на пролет, като за това подхождат най-вече леки и плодородни почви. Добри предшественици се считат зеленчуковите култури, които са били торени. Дълбочината на засаждане на семената е 0.5 - 1.0 сл. Чубрицата е студоустойчиво и светлолюбиво растение. ------------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Ganka_Zah.jf0ba Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Пет 27 Дек 2013, 14:42 | |
| Градинската чубрица (Satureia hortensis Lamiaceae) — е едногодишно растение, достигащо на височина до 50 см, прав корен и правостоящи разклонения, достигащи на височина от 15 до 45 см. Листата са линейни или линейно-ланцетни, сиво-зелени на цвят с дължина 1.5 - 2.5 см. Цветчетата са лилави, розови или бели с дължина около 6 мм. Власинките са лилави. |
| | | Cenko_Chan.89fev Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Вто 14 Яну 2014, 14:03 | |
| Цветчетата на чубрицата са по 4-5 в съцветие, обвити в чашка с линейни зъбци и дължина около 4 мм. Венчелистчетата са лилави, розови или бели, с пурпурни петна в гърловината, с около 6 мм дължина. Цветният прашец е лилав. Плодчетата са тристранно яйцевидни в светло керемиден цвят. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
|
| | | Chintul_Sto.f78d6ev Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Пет 24 Яну 2014, 14:18 | |
| Чубрицата е едногодишно растение с дребни бледо виолетови цветчета. Добре расте и на открито и в саксии на балкона или под прозореца в къщи. В кулинарията се използва листната маса, като стръковете се срязват непосредствено до земята, събират се във връзки и се сушат под навес, на течение. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Chanka_Popo.89fva Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Пон 03 Фев 2014, 19:12 | |
| Кореновата система при подправката чубрица е развита слабо и се разполага преди всичко в повърхностния слой на почвата. Стеблата на растението са силно разклонени още от основата си и е съпротивно на разположените клонки. Листата са линейно-лацентовидни, с точкови жлежички.
Цветовете са дребни, светло лилави или светло виолетови, по 3 - 5 в съцветие. Плодовете са яйцевидно тристранни орехчета. Миризмата е специфична, напомняща на аромата на пипер. Чубрицата се нарича още ароматна трева, а в миналото се прилагала често заместител на по-скъпия пипер. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Shani_Solenk.067va Гост
| Заглавие: Шарена сол с чубрица Съб 08 Фев 2014, 16:27 | |
| Подправката чубрица е една от най-старите и известни подправки в света, като у нас е особено популярни и използвана и като подправка икато билка в рецепти за различни заболявания. Едно от популярните приложения на чубрицата е като инградиент в редица оригинални народни рецепти за шарена сол. |
| | | Ceko_Tan.685ov Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Чет 13 Фев 2014, 14:09 | |
| Чубрицата цъфти през юли - август, като масовоте цъжтене настъпва обикновено през втората половина на юли. Плодоносенето може да се очаква през септември. Кълняемостта на семената се запазва за 3 години. Подправката е чувствителна към светлина и предпочита открити слънчеви места с плодородна и лека почва. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Chani_Pen.89y7ev Гост
| Заглавие: Използване на чубрица в кулинарията. Нед 23 Фев 2014, 16:05 | |
| В кулинарията се използват преди всичко листа от чубрица, тъй като те притежават най-тънък и изразителен аромат. По този начин чубрицата се използва преди всичко в качеството си на подправка при изготвяне на ястия от фасул, гъби, зеленчуци, салати, рибни и местни ястия, цветно и кисело зеле, мариновани в оцет зеленчуци, печива, рецепти със сирене ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Chani_Frantish.897gek Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Вто 25 Фев 2014, 03:25 | |
| Градинска чубрица се използва в редица случаи като лечебно средство при - високо артериално налягане, - виене на свят, - хрема - сърцебиене, - главоболие, - кашлица и др. заболявания. |
| | | Kony_Chane.8976va Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Съб 08 Мар 2014, 01:10 | |
| Притежавайки силни бактерицидни свойства, чубрицата намира широко приложение при консервирането. Но трябва да се използва внимателно, за да не се получи така, че нейния силен голчив вкус да стане преобладаващ, т.е. да не се прекали с нея. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Ceko_Pen.987689ev Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Сря 19 Мар 2014, 17:57 | |
| За медицински цели чубрица се използва в състава на билкови лечебни смески за различни заболевания на стомашно чревния тракт (при спазми м стомаха или в червата, метеоризъм, диарии). Сокът, получаван от чубрица, се прилага при ухапване от насекоми за намалява на отока. Препоръчва се при диабет, заболявания на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Dety_Dragan0.654va Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Сря 09 Апр 2014, 13:55 | |
| Счита се, че родина на чубрицата е източното крайбрежие на Средиземноморието. В Централна Европа е привнесена от монасите през 9-ти век. Чубрицата била не много скъпа подправка, за разлика от черния пипер, и някои други източни такива. В момента се отглежда и расте свободно в Азия, Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия. ------------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | bonbonel Гост
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. Пет 14 Авг 2015, 00:33 | |
| Чубрицата е неизменна съставка за много традиционни български готвени ястия. Това я прави перспективна за производство и продажба за доходи. |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L. | |
| |
| | | | Чубрица - Satureia hortensis L. | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
|
|
|