надомно Admin
| Заглавие: Какво е мусака (Kakvo e musaka)? Пет 02 Сеп 2011, 02:50 | |
| Всъщност, за различните национални кухни мусаката е доста различна и специфична.У нас, в България, мусаката е запечена смес от кайма (или накълцано месо) и картофи със заливка от яйца и мляко.
Може да се добавят чушки, лук, домати и много други продукти. А ястието, което е подобно на гръцката мусака, състоящо се от различни зеленчуци, картофи и месо, са нарича гювеч. В България мусаката се появява през Гърция и Турция, а по света се разпространява най-вече от Гърция. Счита се, че мусаката се е появила много отдавна. В арабска готварска книга от 13-ти век се среща ястието магума, чиято рецепта поразително съвпада с класическата рецепта за мусака. Много народи са приели от гърците мусаката и са я адаптирали към своя вкус. Още доста подробности за мусаката може да прочетете тук >>> | |
|
надомно Admin
| Заглавие: Традиционна рецепта за мусака с картофи, кайма и домати (Musaka - tradicionna recepta). Пет 02 Сеп 2011, 02:54 | |
| Мусаката се залива с малко горещ бульон и се пече в нагорещена фурна, докато получи приятен загар. След това се залива с бешамелов сос. Рецепта за заливка на мусака е следната - брашно се запържва с маслото и се разрежда с прясно мляко. След като се сгъсти (при непрекъснато бъркане), се оттегля от огъня и в него се добавят разбити яйца. С тази смес се залива ястието, поръсва се с настърган кашкавал и мусаката се пече до зачервяване на коричката. Ацялата рецепта за традиционна българска мусака може да прочетете тук >>> | |
|