Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Какво всъщност е парфюмерия?

Go down 
АвторСъобщение
Парф
ГостПисанеЗаглавие: Какво всъщност е парфюмерия?   Вто 28 Окт 2014, 16:54

Понятие за парфюмерия.

Парфюмерия, като понятие идващо от френското parfumerie и от латинското per fumum — със значените "през дим" (вероятно поради облака от аромати, който остава след нас, след като сме ползвали парфюм), е отрасъл в икономиката, при това не само на една страна, а и международен такъв, който се занимава с проучването, производството и разпространението на съвкупност от продукти и изделия, прилагани за ароматизация на нещо.

Парфюмерийни изделия.

Обикновено парфюмерийните изделия представляват течни разтвори, като разтворители могат да бъдат спирт, смес от спирт и вода, дипропиленгликол и други течности. Използваните ароматни вещества (ароматизатори) могат да бъдат както с естествен (натурален) произход (етерични масла), така и с изкуствен произход (синтетични ароматизатори, като например ванилал, фталат - сред най-разпространените алергени).

Най-популярните видове парфюмерийни продукти са:


 • - Парфюми,
 • - Парфюмирана вода (тоалетен парфюм);
 • - Тоалетна вода;
 • - Одеклон;
 • - Дезодорант;
 • - Освежител на въздуха.


Парфюмерийни композиции

Парфюмерийни композиции влизат в състава на редица други хигиенични средства, като сапун, шампоан, гелове и др. п. Видовете парфюмерийни изделия отразяват концентрацията на ароматните съединения в разтворителя, който в добрия случай обикновено е етанол или съединение на вода и етанол. Различните източници се отразяват в определени видове парфюми.

Обемните концентрации на парфюмните масла са такива:


 • - Perfume: 30% ароматни съединения;
 • - Perfume extract (Extrait): 15-40% (по IFRA: обикновено 20 %) ароматни съединения;
 • - Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20 % (обикновено ~15%) ароматни съединения и понякога се обозначават като «millesime».
 • - Eau de Toilette (EdT): 5-15 % (обикновено ~10 %) ароматни съединения;
 • - Eau de Cologne (EdC): цитрусов тип парфюмерийни продукти с 3-8 % (обикновено ~5 %) ароматни съединения;


Разтворители - етанол и вода.

Освен обичайните разтворители за парфюмерийни масла, каквито са етанола и смесите от етанол и и вода, като такива могат да се използват също и неутрално миришещи масла от типа на пречистено кокосово масло или течни восъци като масло от вида жожоба.

Качества на парфюмерийните изделия.

Интензивността и дълграйността на парфюмите се базира на концентрацията, интензивността и дълготрайността на използваните в парфюмерията аромати. Различните парфюмерийни изделия съдържат различни количества масла. Затова, макар че концентрацията на масла в Eau de Parfum (EdP) задължително да е по-висока отколкото в Eau de Toilette (EdT), вътрев диапазона количествата може да се променят между отделните продукти. По този начин EdT от един производител може да бъде по-силен от EdP на друг.

Парфюми за мъже и жени.

Мъжките парфюми рядко се продават като EdP или Perfume extract. От своя страна, дамските парфюми рядко биват в EdC-концентрации. Макар тази тенденция да е обичайна за определяне на концентрацията на аромата, това не фиксира еднозначно дали съответния аромат е предназначен за мъже или за жени.

Освен това, в парфюмерията има аромати еднакво наименование, но наличието на различни наименования за концентрация не могат да се различават само по тяхната концентрация, а фактически използват различни смеси от ароматни съединения като цяло. Например, за да се направи EdT-версия на аромата, която да е по-ярка и по-свежа, то състава на EdT трябва да се промени така, че да съдържа малко повече горни нюанси или по-малко базови такива.

В някои случаи думите от вида «extreme», «intense» или «concentree», които биха могли да указват ароматната концентрация, всъщност обозначават други аромати, които имат отношение към базовия само заради подобие на ароматичния акорд. Примери в това отношение са Pour Monsieur от Chanel и Pour Monsieur Concentree.

Парфюмерията е хармония от аромати.

Така че, парфюмерия е хармония от аромати и най-разнообразни уханни вещества, опаковани в различни флакончета, шишенца и кутийки, имащи търговско предназначение да се разпространяват сред потребителите и ценителите, според техните индивидуални предпочитания.
Върнете се в началото Go down
Аро-Ма789
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Пон 10 Ное 2014, 22:35

Ухания и аромати са неотменима и съставна част от живота на човека във връзка с това, че той е надарен от природата със специален орган за обоняние - носа.


Ароматите ръководят на доста фундаментално ниво нашите емоции и подбуждат въображението. Съвременната парфюмерия стъпва на тази основа и създава всевъзможни парфюми, води, кремове и дру парфюмерийни продукти.


По този начин, парфюмерийните аромати се използват в различни средства да хигиена, отдушници, освежители, прилагат с за лечебно-профилактични цели (ароматерапия) и т.н.
Върнете се в началото Go down
Парф-Де-58
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Нед 16 Ное 2014, 23:33

Видовете парфюмерия, в зависимост от крайния продукт, биват течни, твърди и прахообразни. В течно състояние парфюмерийните продукти биват парфюми, хигиенни и тоалетни води, одеклони, есенции против тютюнев дим,тоалетен оцет и др. Този вид изделия са най-търсени от потребителите и имат голямо разпространение. Към твърдите парфюмерийни продукти се отнасят конусообразните свещи, правени обикновено от липов въглен и селитра с добавка на ароматизираща композиция, различни ароматизирани хартии, пропити с есенции и ароматни смоли. Прахообразните аромати са във вид на едрозърнест прах от натурални ароматични съставки, като сандалово дърво, листа от рози, корени от теменужка и др., като при това се обработват с определени композиции. Разпространяват се в торбички от хартия или плат. Намират приложение при отмирисване на бельо и др. случаи.
Върнете се в началото Go down
Дони-456
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Вто 25 Ное 2014, 00:44

Парфюмерия е всичко що мирише. Друг е въпроса до колко съответния продукт е автентичен, с какво ниво на качество е и дали не става дума за фалшификат или неизвестна търговска марка, с ниска популярност. Такива се опитват да налагат в Турция и в Китай, възоснова на изнесените при тях производства на световни марки и натрупания с времето технологичен опит. Но едно е да можеш да произведеш качествен парфюмериен продукт, друго е да го продадеш под световно прочута дизайнерска марка.
Върнете се в началото Go down
Тредо54
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Съб 06 Дек 2014, 00:05

Освен всичко останало, световната парфюмерия се подразделя на френска, италианска, традиционна китайска, бразилска, арабска и т.н. Всеки от тези видове си има и пази свои си тайни и традиции, а също си има и свои си почитатели. Но как да бъдем почитатели на парфюм или парфюмерия, ако не сме ги пробвали и имаме бели петна по отношение познанията си за тях?
Върнете се в началото Go down
Парф-653Деко
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Нед 14 Дек 2014, 17:38

Към обичайната за днес парфюмерия, може да се добавят парфюми, пристигащи от изток, разработвани на натурана основа по старинни рецепти, които исвен основното си предназначение - да ухаят хубаво, притежават и лечебни свойства.
Върнете се в началото Go down
ПарфКа-Он3
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Чет 18 Дек 2014, 23:20

И до ден днешен, истинската и всепризната си остава парфюмерията от Франция, макар често да се прави от италиански майстори. Но напоследък се забелязват опити за утвърждаване и на други национални парфюмерии, като италианска, арабска, китайска, бразилска, американска, японска ...
Върнете се в началото Go down
otslab34vane
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Пет 09 Яну 2015, 22:39

Добре си живее този, който точно знае какъв парфюм му подхожда. А какво да прави човек, който още не се е определил и не е избрал своя аромат? Или какво да предприеме, ако неговия любим парфюм повече на се предлага на пазара и производството му е спряно, като съвременните интерпретации не го устройват? Отговорът, като че ли, лежи на повърхността - потърсете си нов аромат. Казано така, изглежда лесно, но на практика може да се окаже трудна задача. Затова тук ще се постараем да съберем и обобщим различни, възможно най-прости, правила, с помощта на които процеса по избор на парфюмерия би се опростил значително.
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Вто 03 Фев 2015, 01:58

Съвременната парфюмерия е всъщност една изключително мощна индустрия, търгумаща с обонянието на човека и възможностите да се въздейства по определен, често пъти програмиран начин. Затова парфюмите имат много характеристики - спортен, делови, вечерен, дневен, романтичен, любовен ...
Върнете се в началото Go down
parf4
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   Чет 12 Фев 2015, 01:11

Действително, изборът на парфюм е отговорна и тънка работа. Има голяма вероятност от грешка. Затова е добре човек да се информира повече, а и да проявява по-голяма търпеливост при тестването, защото истинските парфюми се разкриват бавно - етап след етап. Парфюм не може да се тества за 5 минути. Всеки парфюм, по правило "звучи" в 3 стадия и на всеки от тях се появява различно ухание по букет и по интензивност.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Какво всъщност е парфюмерия?   

Върнете се в началото Go down
 
Какво всъщност е парфюмерия?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Качествена парфюмерия и козметика :: Парфюми и парфюмерия-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Free blog