Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Работно място (Rabotno miasto)

Go down 
АвторСъобщение
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Работно място (Rabotno miasto)   Пет 02 Мар 2012, 22:24

Работните мeста са един архаичен фетиш от времето на индустриалната революция в средата и края на 20-ти век, който определено губи своето значение в нашето съвремие. Едно работно място обикновено е свързано с много негативни емоции като:

 • -    трудови инциденти,
 • -    трудова дисциплина,
 • -    работно време,
 • -    монотонна работа, 
 • -    трудов правилник,
 • -    унизителни ограничения,
 • -    изисквания,
 • -    норма и т.н.


Но ако погледне по-формално (по-чиновнически) на въпроса, всяко работно място е:

 • -    Част от пространството в едно предприятие, приспособена за изпълнение от работника или група работници на техните производствени функции, или

 • -    Място за провеждане на работата и намиращите се в него средства за производство, оръдия на труда, приспособления за осъществяване на трудовите функции от страна на работниците с определена професия. Освен това количеството на работните места в едно предприятие трябва да съответства на броя на заетите в него работници, като се отчита графика и сменността на работата, заболяванията и отпуските, или

 • -    Зоната, в която се намира работника и на която той прилага своя труд. Работното място се определя възоснова на технически и ергономически нормативи и е снабдено с редица технически и други средства, необходими за изпълнение на поставените пред работника конкретни трудови задачи, или

 • -    Мястото, в което работника е длъжен да се намира или на което трябва да пристигне във връзка със своята работа и което пряко или коствено се намира под контрола на работодателя, или

 • -    Територията, на която работник осъществява своите трудови функции и се определя съгласно изискванията за организация на труда и клаузите на трудовия договор. Възможно е то да не бъде свързано с адреса на работодателя, нито с територията на предприятието, както е например при един пътуващ търговски работник или рекламен агент.

 • -    Място, на което работника е длъжен да се намира в рамките на своето работно време и във връзка с работата, която пряко или коствено се намира под контрол на работодателя. Това е мястото на постоянно или временно пребиваване на работниците в процеса на трудовата им дейност

 • -    Участък от помещението, на което в течение на работната смяна или по време на част от нея се осъществява трудовата дейност. Работното място може да е разположено на няколко производствени участъка в едно производствено помещение. Работното място е подчинено на определени санитарни правила и норми.

Днес вече работното място може да се асоциира с добре уредена и приятна за обитаване среда, с безупречна ергономика, много удобства или даже с уюта на собствения дом в случаите на надомна работа.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Работните места, според тяхната специализация.   Вто 08 Окт 2013, 03:55

Работните места в едно производствено предприятие, според степента на 
специализация на работата, която се извършва на тях, могат да се 
подразделят на три основни вида: • -
  Универсално работно място - където могат да се изпълняват повече от 10 
  различни работни операции. Намира проложение в единичното и опитното 
  производство или в случаите когато се извършват услуги за населениято и 
  всяка поръчка е с различни технически параметри. В този случай се 
  прилагат индивидуални методи на работа върху всяка заявка. 

Още за откриването и поддържането на работни места четете по-горе.
-------------------------------------------------
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Вто 08 Окт 2013, 03:57

Специализирано работно място е такова, на което могат да се изпълняват от 3 до 10 трудови работни операции, но значително по-производително, поради специфичната ергономичност и подреденост на работната среда.
Върнете се в началото Go down
rmlamb89
ГостПисанеЗаглавие: Видове работни места   Пон 14 Окт 2013, 20:32

Работните места могат да се класифицират на различни видове по различни признаци, като един от тях е степента на автоматизация на работата и характера на трудовите процеси, които се изпълняват на тях. По този показател те могат да бъдат
- ръчни,
- механизирани,
- комбинирани,
- автоматизирани,
- компютеризирани,
- роботизирани и смесени.
Има и други видове работни места, но за тях ще споменем по-късно.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ra2lamb8
ГостПисанеЗаглавие: Работно място за ръчна работа   Пет 18 Окт 2013, 20:29

Ръчната работа е на най-ниското стъпало в този случай и при нея са характерни трудови процеси, които се изпълняват на ръка или с ръчни инструменти - ръчен пренос на товари, бране, трамбоване, копаене, забиване, стъргане, обелване и т.н. Макар да изглеждат доста първобитни, голяма част от ръчните операции и до днес се изпълняват повсеместно от милиони хора по земята.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
la_rmmb8
ГостПисанеЗаглавие: Механизирани работни места   Вто 22 Окт 2013, 20:58

Механизирани работни места са тези, на които работа се осъществява с помощта на механизирани инструменти с външен привод, като
- дрелка,
- шлайф,
- циркуляр и др.
По този начин, извършваната работа и обработката на продукта е доста по специализирана, точна и производителна.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
mehannov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Съб 26 Окт 2013, 21:44

Съществуват комбинирани машинно ръчни работи, при които се съчетават използването на машини и механизми с ръчен труд. Например, на ръка се поставя детайл в струга, след което машината се включва и тя, по зададените параметри, започва да обработва детайла, като му придава желаните параметри.
Върнете се в началото Go down
Mash.Mes
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Сря 30 Окт 2013, 21:25

Съществуват машинни работни места, на които основната работа се изпълнява от машина, задвижвана от определена програма, в различни производствени цикли, а нейното управление, програмиране и спомагателните дейности се осъществяват от работник.
Върнете се в началото Go down
Av.Mast0
ГостПисанеЗаглавие: Автоматизирано работно място   Чет 07 Ное 2013, 13:44

Ако и спомагателните дейности на едно работно място се автоматизират с добавянето на робот-манипулатор за детайлите, стелаж за детайли с автоматично сменяне на позициите и робокар за автоматично зареждане на стелажа и отнасяне на готовата продукция, то в този случай вече имаме автоматизирано работно място (АРМ) или АТМ - автоматичен технологичен модул, който може да има различни технологични предназначения, според оборудването си.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Mestan_7
ГостПисанеЗаглавие: Апаратни работни места   Сря 13 Ное 2013, 14:29

Може да се отделят в отделен клас и т.н. апаратни работни места, които са снабдени със специално оборудване, в което производствените процеси протичат чрез въздействие върху предмета на труда чрез електрическа, физико-химическа или топлинна енергия.
Върнете се в началото Go down
Radan_rt86
ГостПисанеЗаглавие: Автоматизирани и роботизирани работни места.   Вто 19 Ное 2013, 14:26

И като по-висше ниво от изброените до тук работни места можем да споменем и за случаите на комплексно изпълнение на част или цялата работа в напълно автоматизиран режим от цялостно автоматизирани цехове или заводи, в които човешкия труд се свежда до управление и контрол на процесите и техническа поддръжка на оборудването. Наричат се ГАПС - гъвкави автоматизирани производствени системи.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Menda_Voden.546
ГостПисанеЗаглавие: Топло работно място   Сря 27 Ное 2013, 14:38

Доста хора си търсят топло работно място, но поначало то е част от пространство, приспособено на него да се извършва съответната производствена или трудова функция от работник или от група работници - трудова бригада.

Разбира се, добре е тези места да са добре отоплени, особено през зимния сезон, но търсенето на „топло“ работно място има по друго социално значение, гравитиращо към лекана и лесна работа.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ranco_Dace.8t756u
ГостПисанеЗаглавие: Работно място, според трудовото право   Съб 07 Дек 2013, 23:01

Според трудовото право, работно място (в англ. - place for work), е място на което даден работник изпълнява своите трудови функции, обусловени от трудов договор между него и работодател.

Според законодателството, осигуряването на нужната охрана на труда за такова работно място, е грижа и задължение на работодателя, независимо дали се намира пряко или коствено под негов контрол.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Decho_Rad.74ov
ГостПисанеЗаглавие: Работни места според степента на специализация на работата   Пон 16 Дек 2013, 14:45

Всички или повечето работни места в едно производствено предприятие, според степента на специализация и унификация на извършваната на тях работа, могат да се подразделят на три основни вида:

- Универсално работно място - където могат да се изпълняват повече от 10 различни работни операции. Намира проложение в единичното и опитното производство или в случаите когато се извършват услуги за населениято и всяка поръчка е с различни технически параметри. В този случай се прилагат индивидуални методи на работа върху всяка заявка.

- Специализирано работно място - където могат да се изпълняват от 3 до 10 работни операции, но значително по-производително. Прилага се в серийното производство, където продукцията се произвежда на партидиот сравнително големи количества.

- Специално работно място - където могат да се изпълняват от 1 до 3 високо технологични и синхронизирани с целия производствен процес работни операции (като тези на конвеер). Използва се в масовото производство, при поточната организация на изготвяне на продукцията.

Горната класификация на работни места по видове е донякъде условна, защото често работата налага те да се комбинират според конкретните изисквания на осъществяваните технологични производствени процеси, но така дават по-ясен обзор на използваните компановъчни варианти.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Milka_Tod.745
ГостПисанеЗаглавие: Работни места според функциите   Пон 30 Дек 2013, 14:26

Според изпълняваните от работника или служителя функции, могат да се отличат следните работни места:
- управител,
- заместник управител,
- началник на административен отдел,
- началник на производствен цех,
- ръководител на административна служба,
- бригадир на производствено звено,
- експерт,
- специалист,
- служител,
- майстор,
- работник,
- помощен персонал.
Заемането на всяко от изброените на функционален принцип работни места изисква специфични професионални умения и подготовка в съответствие със своя длъжностна характеристика.
-----------------
Върнете се в началото Go down
Ulyana_Mine.9rva
ГостПисанеЗаглавие: Усровията на труд определят различни по вид работни места.   Нед 19 Яну 2014, 14:52

За всяка конкретна работа в една фирма съществуват различни критерии, според които дадено работно место може да се класифицира на различни видове. Това е важно в процеса на проектиране дейността на даден бизнес, затова ще изредим основните от тях.

Според условията на работа, има следвите видове работни места:
- с нормални условия на труд,
- с тежък физически труд,
- с вредни условия (шумов фон, влага, течение, студ, жега),
- с особено тежък физически труд (миньори, общи работници, строители и монтажници на открито …)
- с особено вредни условия - химически изпарения, запрашеност в минни галерии…
- с високо нервно-психическо напрежение - пилоти, хирурзи, полицейски служители, охранители,
- с монотонни условия на труд - особено в условията на конвеерно производство в бутилиращи, консервиращи и др. производства.

Видът на работното място е добре да се познава добре и от кандидатите за нова работа, защото ако то не отговаря на техните очаквания, може да стане причина за лошо вършена работа и даже уволнения или съкращения и увеличаване на безработицата. Затова е добре в обявите за свободни позиции да се уточняват и условията на съответното работно място.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Reni_Sem.07rtva
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Пет 31 Яну 2014, 17:36

Според режима на работа работното място може да бъде:
- с едносменен режим,
- с двусменен режим,
- с трисменен режим,
- с непрекъсваем производствен процес.
Върнете се в началото Go down
tiende
ПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Пон 10 Фев 2014, 22:40

Според наличието на производствено оборудване, работните места могат да се подразделят на::
- без оборудване,
- едномашинно (едноагрегатно) оборудване,
- многомашинно оборудване.
Тези неща е добре да се знаят, когато се планират различни производства, защото има определени норми за минимална работна площ и за осветеност на работното място, които не бива да бъдат нарушавани, под угрозата от санкции от контролните органи по Охрана на труда.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Radk0.jyfov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Сря 19 Фев 2014, 14:51

Според степента на подвижност при работа, работните места се подразделят на:
- стационарни - при които се работи в седящо положение, в стоящо положение, при специални условия,
- с подвижна работа - където се работи с преместване, с прихождане, с обхождане, с редуване и т.н.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pravda_Tene.876va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Сря 05 Мар 2014, 21:53

Според редица професионални критерии, работните места могат да се разделят на хиляди професии - счетоводител, шлосер, заварчик, лекар, деловодител, миньор, кранист, ватман, шофьор и др., като всяко от тях определя своя специфика и конкретни изисквания, които следва да се съобразят и изпълнят, за да се постигне максимална производителност или отдаденост на основните фондове, вложени в тях.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Milka_Radk0.7896va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   Вто 18 Мар 2014, 12:59

Според спецификата на трудовия процес в едно производствено предприятие или институция за извършване на обществени услуги, могат да се открият специфични работни места, според по-различни от установените класификационни критерии, според нуждите на конкретния вид бизнес, фирма, организация или служба.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Any_Rade.546va
ГостПисанеЗаглавие: Атестация за осветеност на работно място.   Пон 07 Апр 2014, 22:46

За да бъде системата за управление и охрана на труда в едно предприятие ефективна, тя задължително трябва да съдържа мерки за атестация на работните места, които позволяват да се оценяват условията на труд, в т.ч. и до колко добра е осветеността на едно конкретно работно място в съответствие с нормативните изисквания.

При атестацията се прави оглед на всички работни места и тя се провежда поне веднъж на 5 години. За какво биха могли да бъдат използвани резултатите от атестацията? Преди всичко за контрол на текущото състояние на на условията на труд (осветеност на работното място) и оценка за обезпечеността на специалистите със средства за защита.

Освен това, според резултатите от атестацията може да се определи степента на професионален риск за работника и точните източници на този риск, като се предприемат необходимите предпазни мерки. А освен това, тя позволява да се изготвят съответните инструкции за безопастност, с които се запознават понопостъпващите сътрудници и работници във фирмата.

Практически във всички организации днес се прилагат информационни технологии. Затова осветеността на местата за работа, оборудвани с компютри и друго технологично оборудване, трябва да съответстват на определени контролни нормативи за осветеност по показатели, предвидени в съответните стандарти, за съответните дейности.

При проверката за осветеност на работното място се подлагат на проверка такива параметри като броя, мощността и разположението на източниците на светлина. И ако те съответстват на съответния стандарт, то натоварването на зрението, при осъществяването на конкретната работа от съответния работник, ще бъде минимална.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Работно място (Rabotno miasto)   

Върнете се в началото Go down
 
Работно място (Rabotno miasto)
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Работа и кариера за предприемчиви хора през 2015.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Have a free blog with Sosblog