Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Нещо за амортизационната политика на предприятието (Amortizacionna schetovodna politika).   Сря 07 Сеп 2011, 01:30

Основните постановки за разработване на амортизационната политика на предприятието се съдържат в Закона за счетоводството.Тези постановки са в насока на свободно формиране на тази политика.


В резултат на допълнителни законови разпоредби се дава възможност да се
прилагат някои ограничители при формирането на амортизационната
политика на фирмата.
Още подробности за
формиране на амортизационната политика на предприятието четете тук >>>
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Какво е амортизационна политика (Amortizacionna politika)?   Чет 20 Окт 2011, 23:48

Амортизационната политика се обуславя от редица фактори, разкрити на основата на съвременния икономически анализ на дейността на предприятието.
Изходна позиция за формирането на амортизационна политика от ръководството на предприятието са постановките в чл. 20 на Закона за счетоводството (ЗС). Но четете значително повече подробности по формирането на амортизационна политика на предприятието тук >>>
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   Вто 08 Ное 2011, 02:28

Съгласно НСС 4 амортизацията представлява разпределение на амортизируемата сума (износване) на дълготраен актив през предполагаемия срок на ползване. Следователно, амортизацията е процес, който води до намаляване на финансовия резултат като се прехвърля в себестойността на продукцията.
В националното счетоводно законодателство са възприети посочените критерии за амортизируем актив, като е добавен още един - да бъдат със стойност при придобиването не по-малко от 2 минимални месечни работни заплати. За да се счете един придобит актив за амортизируем актив, необходимо е да отговаря едновременно и на четирите критерия. Четете още подробности за понятията и термините свързани с амортизацията тук >>>
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Повече за амортизацията (Amortizacia).   Пет 20 Яну 2012, 21:26

Амортизация е процеса на пренасяне на стойността на износените средства на труда върху произведения с тяхна помощ продукт. В технически смисъл, амортизацията е процес на поглъщане или омекотяване на ударите на по-големите инвестиции.

Например, в колонката “амортизация на оборудването” при пресмятане себестойността на услугите,
счетоводителя пресмята как ще бъде износено оборудването в процеса на
оказване на услугите на определен клиент, след което изчислената сума се
прибавя в стойността на услугата.a


Върнете се в началото Go down
alamb47d
ГостПисанеЗаглавие: Re: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   Пет 11 Окт 2013, 13:22

Всичко по въпросите за амортизация се решава с международен счетоводен стандарт 4, чиято основна цел е да се постигне уеднаквяване в методите на отчитане на амортизациите в отделните национални законодателства.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
amlamb10
ГостПисанеЗаглавие: Re: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   Сря 16 Окт 2013, 21:45

Амортизация е степента на износване на нещо. Всеки детайл или оборудване се износва в процеса на работа. Нещо се изтрива, влошава се качеството, увеличават се разходите за ремонти.

Ако допуснем, че една машина първоначално е струвала 100 лв и след една година работа се е износила 10%. Ако решите да продадете тази машина, цената й вече ще е 90 лв. т.е. текущата пазарна цена е равна на първоначалната цена минус степента на износване (амортизация) на машината.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
amlamb23
ГостПисанеЗаглавие: Основна терминология в понятието амортизация   Нед 20 Окт 2013, 15:00

Терминологията, която е най-тясно свързана с използването на понятието амортизация според съдържанието на Национален счетоводен стандарт 4 е следната:
- Амортизируеми активи
- Метод на амортизиране
- Амортизируеми активи.
- Ликвидационна стойност
- Амортизационна квота
- Амортизационна норма
- Амортизация
- Амортизационен план
- Срок на използване на активите
- Амортизационна сума.
Въпростите, свързани с амортизация в българското законодателство най-често се разглеждат в следните нормативни документи:
- Закона за счетоводство,
- Национален сметкоплан,
- Национални счетоводни стандарти.
Според тези нормативни документи амортизация е вид разпределяне на амортизируемата сума на определен дълготраен материален актив в рамките на един предполагаем период на неговото използване, т.е. по този начин се намалява финансовия резултат на една фирма за съответните години.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Като износване.   Чет 24 Окт 2013, 13:33

Всяка амортизация може да се приеме като вид износване, което изчисляваме предварително и го разпределяме като разход в себестойността на продукцията в продължение на предполагаемия срок на служба на съответното оборудване или актив. Разбирасе, казано по този начин е съвсем примитивно, но като че ли е по-лесно разбираемо.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Am.cev87
ГостПисанеЗаглавие: Изпозване и значение   Пон 28 Окт 2013, 21:01

Понятието амортизация се използва като минимум в два отрасъла на човешката дейност - икономиката (и по-конкреттно - в счетоводството) и в механиката. Но и в двата случая това е „купешко“ понятие - чуждик. И в двата случая може да се използва българско понятие, което е и доста по разбираемо. В икономиката - износване, а в механиката - погасяване, омекотяване, например на вибрации.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Am.Akt98
ГостПисанеЗаглавие: Амортизируем актив   Пет 01 Ное 2013, 16:41

Амортизируем актив е този, който е със стойност на придобиване не по-малко от 2 минимални месечни работни заплати, но според националното счетоводно законодателство са възприети и други критерии, като за да се счете за придобит един актив, то той е необходимо да отговаря едновременно на четири критерия - придобиването може да се осъществи в резултат от
- покупка,
- производство,
- безвъзмездно получаване, от дялова вноска и т.н.
Върнете се в началото Go down
No.Aster
ГостПисанеЗаглавие: Пресмятане на амортизационна норма - формула   Пет 08 Ное 2013, 13:14

Амортизационна норма се пресмята като съотношение между съответната амортизационна сума, която е приета за 100% и срока на използване на амортизуемия актив, който се използва за производство.
Използва се следната формула:
АН = 100% / СИ,
където:
АН - амортизационна норма;
СИ - срок на използване.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Atanaso_78635
ГостПисанеЗаглавие: Срок за амортизация   Чет 14 Ное 2013, 02:35

Срокът на използване на активите при амортизация представлява периодът, през който предприятието или организацията смята да използва съответния актив. Друг начин за получаване на срока на използване е като се установи количество на произведена продукция, което предприятието разчита да получи от използването му, но в националните счетоводни стандарти липсва точно определение на термина “срок на използване“.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Danc0_Ifd8.456
ГостПисанеЗаглавие: Определяне на амортизационни норми   Чет 21 Ное 2013, 14:02

Всички амортизационни норми на използваните в предприятието амортизируеми активи се определя от ръководителите на фирмата, съобразно опита и стопанската политика. Основните фактори, които се имат предвид, са следните:
1. Степен на използване.
2. Условия на използване.
3. Промени в техническото състояние.
4. Необходимост от иновации.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ah4iiski_78.Tod
ГостПисанеЗаглавие: Ликвидационна стойност след амортизиране   Чет 28 Ное 2013, 17:34

Ликвидационна стойност след пълното счетоводно амортизиране е очакваната продажна цена на актива в края на срока на използване, минус вероятните разходи по неговата ликвидация, т.е. изразява се в стойностната полза, която ще придобие предприятието, когато отписва амортизируемия актив.

Ликвидационна стойност на амортизуеми активи може да се взема в предвид при определяне на амортизационната сума, според определена формула. Задължителната стойност е необходимо да е над 5 % от отчетната стойност на счетоводно заведения актив.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ognyan_Stef.96j56
ГостПисанеЗаглавие: Отчетна стойност на амортизуем актив   Нед 08 Дек 2013, 17:27

Отчетна стойност е тази, по която се отчита амортизируемият актив в счетоводството, което е и стойността на придобиване на актива от предприятието. Отчетната стойност може да се проявява по различни начини - като:
- цена на придобиване за закупените активи
- себестойност за произведените активи
- продажна цена за получените по друг начин активи.
в зависимост от начина на поява на съответното амортизуемо имущество в предприятието, като това е и отчетната стойност, под която то се вписва в счетоводните регистри и върху нея се прилага съответния план за амортизация.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Svetla_Ninov.6ka
ГостПисанеЗаглавие: Счетоводна амортизация   Вто 17 Дек 2013, 13:50

Счетоводна амортизация е степента на условно износване („умървяване“ - от amorte) към определен текущ момент от експлоатацията на даден актив - машина, съоръжение, автомобил..., заведен в баланса на фирма. Изчислява се в проценти по отношение стойността при закупуване и стойността към текущия момент на изчислението. Това е счетоводната амортизация, която не винаги съвпада с техническито състояние на актива.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Jorma.d7
ГостПисанеЗаглавие: Определяне на амортизационна сума   Пон 30 Дек 2013, 15:05

Според МСС 4, амортизационна сума е закупната стойност на всеки амортизируем актив или друга сума, която замества в счетоводството закупната стойност. Известна е следната формула за определяне на амортизационна сума:
АС = ЗС - ЛС,
където
-) АС е амортизационна сума;
-) ЗС е закупна стойност;
-) ЛС е ликвидационна стойност.
Пак според същия счетоводен стандарт, амортизационната сума се определя като част от отчетната стойност на съответния амортизируем актив, която се пренася в разходите за произвежданата продукция или извършваните услуги, под форма на амортизация.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Katya_Ahmak.078fva
ГостПисанеЗаглавие: Амортизационна квота   Сря 15 Яну 2014, 00:30

Показателят амортизационна квота се определя като съотношение между амортизационната сума за придобиването на актив и неговия срок на използване. От своя страна, годишната амортизационна квота характеризира начислената амортизация, като разход за един отчетен период съгласно Закона за счетоводството и може да се определя се под формулите:
АК = АС / СИ , където;
АК - амортизационна квота;
АС - амортизационна сума;
СИ - срок на използване
или
АК = АС х АН, където
АН - амортизационна норма.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Katya_Anton.078fva
ГостПисанеЗаглавие: Re: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   Нед 26 Яну 2014, 17:10

Може да се каже, че амортизация е един вид компенсацията на фирмата за първоначално понесените разходи, която се разпределя за определен период от време. Т.е. разходите за дълготрайни активи не се отнасят веднага в разходи, а става един вид разсрочване за период от няколко години.
Върнете се в началото Go down
Any_Petev.87reva
ГостПисанеЗаглавие: Re: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   Сря 05 Фев 2014, 20:08

???????‡???, ?‡?? ?????‚?‰?? ??????? ??‡ ‚????‡ ? ?????????????? ??????? ???‡?‚??? ? ??????????, ‡ ‡?? ?? ??„??‰?? ?‡?? ?‡ ??????? ?? ?????‡?‡, ?? ‚ ???? ????‡? ? ?‚???‡?? ? ??„???‡??, ??„‡??‚‡?? ?‡ ‚??‡???.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Amo_Teras.0987ov
ГостПисанеЗаглавие: Произхода на понятието „амортизация“   Съб 15 Фев 2014, 13:19

Произхода на понятието „амортизация“ идва от средновековния латински език - amortisatio със значение на „погасяване“.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Send0.87tva
ГостПисанеЗаглавие: Счетоводна амортизация    Чет 27 Фев 2014, 03:06

Счетоводна амортизация е пренасянето на части, според физическото и морално износване, стойността на основни производствени средства върху стойността на произвеждания с тях продукт или извършваната услуга.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Any_Vitk0.8976va
ГостПисанеЗаглавие: Финансова амортизация   Вто 11 Мар 2014, 14:57

Финансова амортизация е структурата на изплащания, свързана с погасяване на финансови заимствания.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Any_Tanev.7856va
ГостПисанеЗаглавие: Амортизатор   Пет 28 Мар 2014, 14:51

Амортизатор е вид технически детайл, чрез който се прави окачването на транспортни средства. Ролята му е да погасява и поглъща механични тласъци, удари, вибрации, които действат върху корпуса / рамата на транспортното средство.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).   

Върнете се в началото Go down
 
Термини и понятия по амортизация, като износване, което може да се прехвърли в себестойността на продукцията (Amortizacia).
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Как се печелят пари вместо заем или кредит от банки? :: Стратегии за богатство.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Create a blog