a38 Водещ
| Заглавие: Нахут (леблебия, стъргали) - Cicer arietinum Вто 04 Мар 2014, 02:15 | |
| Нахут, с латинското наименование Cicer arietinum, съдържа семена, които съдържат висококачествени белтъци (варират от 20.1 до 32.4%) и мазнини, клетки, голямо количество калций, а също манган, фосфор, калий, витамини А и С, като при това има ниска калорийност и висока хранителна ценност. Само в соята, граха и боба има по-голямо съдържание на белтъци. Освен това, нахута е добър източник на лецитин, рибофлавин (витамин В2), тиамин (витамин В1), холин, никотинова и пантотенова киселина. Съдържанието на витамин С в семената варира от 2.2 до 20 мг на 100 гр. биомаса, при това в кълнящите семена неговото съдържание се увеличава бързо и на 12-тия ден след кълненето му количеството е 147.6 мг на 100 гр сухо вещество. В източните страни се счита,че нахута усилва потенцията (похотта). Настойка от него, изипита на гладно, предизвиква ерекция. Но основно той е ценна хранителна култура, като ценността й се определя не само от количеството на белтъците, но и от тяхното качество, което зависи от балансираността на техния аминокиселинен състав, съдържанието на незаменими аминокиселини, смилаемостта на белтъка и характера на влияние на усвояемостта на белтъка при някои неблагоприятни фактори. По тези показатели, а също и по количеството на основни незаменими киселини - метионин и триптофан, нахута превъзхожда останалите бобови култури, към която група се числи. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! | |
|
Nadya_Jek0.856va Гост
| Заглавие: Re: Нахут (леблебия, стъргали) - Cicer arietinum Пет 14 Мар 2014, 14:57 | |
| В листата от нахут са намерени лимонова и ябълкова киселини. В зависимост от сорта, съдържанието на мазнини в семките се колтаковае от 4.1 до 7.2%, с което превъзхожда другите бобови култури и зеленчуци. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
|
Nani_Dim.54ov Гост
| Заглавие: Re: Нахут (леблебия, стъргали) - Cicer arietinum Вто 01 Апр 2014, 21:14 | |
| В зоните на отглеждане на нахут, него широко го използват за продоволствени цели, а също и като суровина за консервната и хранителната промишлености, но основното му предназначение е продоволственото. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
|
Sponsored content
| Заглавие: Re: Нахут (леблебия, стъргали) - Cicer arietinum | |
| |
|