Надомна работа без посредник.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

 

 Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.

Go down 
АвторСъобщение
a38
Водещ
Водещ
a38



Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyВто 25 Фев 2014, 01:23

В исторически план се предполага, че напитката боза като вкусно и традиционно питие, произхожда от Албания, от където са и най-добрите майстори бозаджии.  Иначе различните видове бози са доста популярни из всички страни на балканския полуостров, а също около Кавказ и чак до Памир при такива народи, като башкири и узбеки. Последните използват почти същото наименование на напитката - буза. Други наименования са:

  • - татари и сърби - боза,
  • - албанци и турци - boza,
  • - румънци - brag.

Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-a0J-jSTQ7u8%2FUwt6ogI0V6I%2FAAAAAAAAQyA%2FZXtNQvJPZzQ%2Fs1600%2Frecepta_za_prigotvyane_i_proizvodstvo_na_domashna_boza

Още в началото на двадесети век, българският град Радомир е бил известен като център за производство на традиционни бози, като пак там е издигнат и единственият в света паметник на бозаджия. Има и още един град у нас, славещ се с производството на качествена боза, и това е град Любимец. Това вкусно резливо питие е част от българската традиционна закуска, както е известна за почти всеки ученик у нас, като "Баница с боза".
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kaki_Baky.675
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Квас за боза   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyНед 09 Мар 2014, 01:59

Когато се подготвя закваска (квас) за боза, тя трябва да е шупнала и почти да къкри, за да е готова за използване. Когато е преминало шуптенето, в нея няма достатъчно бактерии, които да предизвикат ферментация в бозата. Така че, ако сте пропуснали момента, добре е да стартирате процедурата за подготовка на квас отначало - опита учи.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kalin_Ben.8907ov
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Кварталните бозаджии.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyСъб 22 Мар 2014, 13:18

Все още в паметта на доста от по-възрастните хора са кварталните бозаджии. Те всяка сутрин обикаляха и разнасяха боза в своя квартал, като се движеха с каручки. Обикновено имаха надградени къщички - някои от тях сковани от дъски и боядисани в различни весели цветове, а други ги правеха само от слама (сламенна къщичка), за да пазят бозата от прекомерен студ или пек.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Bojka-Nan.235ev
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyЧет 10 Апр 2014, 22:49

Когато се прави закваска за домашна боза в горещо време, трябва да се има предвид, че тя ще е готова още до края на същия ден. Освен това е добре по-честичко да се разклаща, но да се внимава да не бъде „изпусната“ да превтаса.
Върнете се в началото Go down
Бони-Дан987
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyПет 10 Окт 2014, 18:36

Една от основните добавки към купешката боза днес е Ацесулфам, който е вид подсладител, многократно по-евтин от натуралната захар, но със съмнителни качества и свойства.
Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Recepta_za_prigotviane_na_tradicionna_boza
Установено е, че съдържа метилов етер, който въздейства върху организма, като влошава работата на сърдечно - съдовата система.
Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Razlichnite_vidove_bozi_sa_dosta_populiarni_na_balkanskiia_poluostrov
Затова домашното си е домашно и винаги е за предпочитане, стига да не ни мързи да си го направим. -
Върнете се в началото Go down
Астени-65я
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyЧет 16 Окт 2014, 18:37

В купешките бози се използва аспарогенова киселина, за която има сведения, че оказва възбуждащо действие върху нервната система.
Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Razlichnite_vidove_bozi_sa_dosta_populiarni_na_balkanskiia_poluostrov
Поради това, с течение на времето може да доведе до пристрастяване. А освен това, продуктите, в които се съдържа ацесулфам, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени (а то предимно кой ги ние??).

Трябва да се знае, че относително безопасна доза за добавката с код Е 950 е не повече от 1 г на ден.
Върнете се в началото Go down
БиноСта45
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyНед 02 Ное 2014, 23:02

Често, ако не и винаги, има и една друга добавка в купешките бози, която помага на днешните производители да се опитват да ни заблудят, че пием истинска боза - нарича се Аспартам. Европейският код на добавката е Е951.


Аспартамът е известен още като Нутра Суйт. Но ако веднъж си направите домашна боза по горната технология, ще разберете разликата.
Върнете се в началото Go down
zlacizlaci6
Гост




Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. EmptyЧет 13 Ное 2014, 13:42

В бозата, вземана за проби от произволни баничарници, има цикламат, което вещество е с код Е952 и носи характерния, леко резлив вкус, сякаш е ферментирала, но това е имитазия, а не автентичен вкус. А и проблемът не е само до вкуса - Цикламатът е, забранен в САЩ и Великобритания, но е позволен за употртакова в ЕС.


Правени са лабораторни изследвания върху мишки, които доказват, че цикламатът е канцерогенен и причинява рак на пикочния мехур (поне при мишките), отразява се също пагубно върху плодовитостта им и им причинява генни изменения. Дебело трябва да се надяваме, че ние - хората, не сме като мишките и тези странични ефекти не ни засягат.


Именно това правят производителите - бранят цикламата с тезата, че хората не са мишки и вредата на препарата настъпва само при консумация на големи количества. Но много по-сигурно и безопасно и по-вкусно и истинско е, човек да си направи истинска домашна боза по горната технология и да не рискува здравето си.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Empty

Върнете се в началото Go down
 
Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Рецепти за производство на биохумус - биологичен хумус или еко тор от червеи.
» Култивирано производство на билки, вместо изтощаване на естествените находища
» Ръководство 0019: Отглеждане на жълт кантарион - подробна агротехнология.
» Ръководство 0044: Отглеждане на жен шен и агротехнология за производство на корени
» Люти чушки / лют пипер - Capsicum

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Здравословен начин на живот и природосъобразно поведение :: Био храни и природосъобразно хранене.-
Идете на:  
Free forum | Economy, Law, Finance | Economy | ©phpBB | Поддръжка на форума | Сигнал за злоупотреба | Последните дискусии