Надомна работа без посредник. Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега! |
| | Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. | |
| | Автор | Съобщение |
---|
a38 Водещ
| Заглавие: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Вто 25 Фев 2014, 01:23 | |
| В исторически план се предполага, че напитката боза като вкусно и традиционно питие, произхожда от Албания, от където са и най-добрите майстори бозаджии. Иначе различните видове бози са доста популярни из всички страни на балканския полуостров, а също около Кавказ и чак до Памир при такива народи, като башкири и узбеки. Последните използват почти същото наименование на напитката - буза. Други наименования са:
- - татари и сърби - боза,
- - албанци и турци - boza,
- - румънци - brag.
Още в началото на двадесети век, българският град Радомир е бил известен като център за производство на традиционни бози, като пак там е издигнат и единственият в света паметник на бозаджия. Има и още един град у нас, славещ се с производството на качествена боза, и това е град Любимец. Това вкусно резливо питие е част от българската традиционна закуска, както е известна за почти всеки ученик у нас, като "Баница с боза". ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! | |
| | | Kaki_Baky.675 Гост
| Заглавие: Квас за боза Нед 09 Мар 2014, 01:59 | |
| Когато се подготвя закваска (квас) за боза, тя трябва да е шупнала и почти да къкри, за да е готова за използване. Когато е преминало шуптенето, в нея няма достатъчно бактерии, които да предизвикат ферментация в бозата. Така че, ако сте пропуснали момента, добре е да стартирате процедурата за подготовка на квас отначало - опита учи. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Kalin_Ben.8907ov Гост
| Заглавие: Кварталните бозаджии. Съб 22 Мар 2014, 13:18 | |
| Все още в паметта на доста от по-възрастните хора са кварталните бозаджии. Те всяка сутрин обикаляха и разнасяха боза в своя квартал, като се движеха с каручки. Обикновено имаха надградени къщички - някои от тях сковани от дъски и боядисани в различни весели цветове, а други ги правеха само от слама (сламенна къщичка), за да пазят бозата от прекомерен студ или пек. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Bojka-Nan.235ev Гост
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Чет 10 Апр 2014, 22:49 | |
| Когато се прави закваска за домашна боза в горещо време, трябва да се има предвид, че тя ще е готова още до края на същия ден. Освен това е добре по-честичко да се разклаща, но да се внимава да не бъде „изпусната“ да превтаса. |
| | | Бони-Дан987 Гост
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Пет 10 Окт 2014, 18:36 | |
| Една от основните добавки към купешката боза днес е Ацесулфам, който е вид подсладител, многократно по-евтин от натуралната захар, но със съмнителни качества и свойства.
Установено е, че съдържа метилов етер, който въздейства върху организма, като влошава работата на сърдечно - съдовата система.
Затова домашното си е домашно и винаги е за предпочитане, стига да не ни мързи да си го направим. -
|
| | | Астени-65я Гост
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Чет 16 Окт 2014, 18:37 | |
| В купешките бози се използва аспарогенова киселина, за която има сведения, че оказва възбуждащо действие върху нервната система. Поради това, с течение на времето може да доведе до пристрастяване. А освен това, продуктите, в които се съдържа ацесулфам, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени (а то предимно кой ги ние??). Трябва да се знае, че относително безопасна доза за добавката с код Е 950 е не повече от 1 г на ден.
|
| | | БиноСта45 Гост
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Нед 02 Ное 2014, 23:02 | |
| Често, ако не и винаги, има и една друга добавка в купешките бози, която помага на днешните производители да се опитват да ни заблудят, че пием истинска боза - нарича се Аспартам. Европейският код на добавката е Е951.
Аспартамът е известен още като Нутра Суйт. Но ако веднъж си направите домашна боза по горната технология, ще разберете разликата.
|
| | | zlacizlaci6 Гост
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. Чет 13 Ное 2014, 13:42 | |
| В бозата, вземана за проби от произволни баничарници, има цикламат, което вещество е с код Е952 и носи характерния, леко резлив вкус, сякаш е ферментирала, но това е имитазия, а не автентичен вкус. А и проблемът не е само до вкуса - Цикламатът е, забранен в САЩ и Великобритания, но е позволен за употртакова в ЕС.
Правени са лабораторни изследвания върху мишки, които доказват, че цикламатът е канцерогенен и причинява рак на пикочния мехур (поне при мишките), отразява се също пагубно върху плодовитостта им и им причинява генни изменения. Дебело трябва да се надяваме, че ние - хората, не сме като мишките и тези странични ефекти не ни засягат.
Именно това правят производителите - бранят цикламата с тезата, че хората не са мишки и вредата на препарата настъпва само при консумация на големи количества. Но много по-сигурно и безопасно и по-вкусно и истинско е, човек да си направи истинска домашна боза по горната технология и да не рискува здравето си. |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. | |
| |
| | | | Боза - съдържание и рецепти за приготвяне. | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
|
|
|