Надомна работа без посредник. Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега! |
|
| Какво знаем за напитката кафе (Kafe)? | |
| | Автор | Съобщение |
---|
a38 Водещ
| Заглавие: Какво знаем за напитката кафе (Kafe)? Сря 04 Яну 2012, 23:34 | |
| Какво е Ог‘ин кафе?Вероятно поредната голяма глупост и безсмислена тъпотия на тема кафе, появила се неизвестно откъде, където и ще изчезне след време. Това е първото, което ще си помисли човек като прочете заглавието и ще бъде напълно прав. Същото си мислим за далеч по-смислени и съществени неща в живота, а ог‘ин кафе е много под тяхното интелектуално и рационално ниво. По същият начин, много чужденци казват същото, когато за първи път чуват автентична българска народна музика, от тази с неравноделните тактове, при това правят ужасна гримаса. Но след време започват да се заслушват, после си купуват диска и накрая само него слушат. Същото е и с ог‘ин кафе - в началото, на повърхностно ниво, то е капут (като всяко друго първо кафе, което човек изпива в живота си), но след това придобива вкус, после - значение и накрая става неповторимо ог‘ин изживяване за всеки ден и за цял живот. Та, на повърхностно ниво, ог‘ин кафе е мляно кафе в джезве, 2 -3 пръста вода. Варим, сипваме в чашка, малко захар, малко сол и млекце. След това пием с наслада. Останалото е време и постоянство. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Последната промяна е направена от a38 на Нед 03 Ное 2013, 23:35; мнението е било променяно общо 3 пъти | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Всичко за кафето. Чет 05 Яну 2012, 04:48 | |
| Кафенцето е хубаво нещо, в рамките на 1 - 2 на ден. Хубав аромат има. | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Кафе Арабика (Kafe Arabika). Съб 07 Яну 2012, 02:09 | |
| Арабика е от най-известните към днес древни сортове кафе, като официалното название на културата е Арабско кафеено дърво (Coffea arabica). Арабиката е най-важния вид кафев света, чийто дял като продукт в световен мащаб е около 70%, но по себестойност превъзхожда другите сортове кафета поради чувствителността и капризността на дръвчетата си. Реколтата се събира девет месеца след сезона на дъждовете, като после претърпява и влажна обработка. Познавачите на кафетоотдават предпочитания на продълговатите, едри и равни зърна на арабиката заради техния кислеещ мирис, сложен аромат и чудесен вкус на получаваната от тях напитка. Още подробности за кафе Арабика тук >>> | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Какво знаете за кафе Робуста, освен че е яко (Kafe Robusta)? Пон 09 Яну 2012, 23:58 | |
| Времето от цъфтежа до узряването на плодовете е нередовно и неедновременно, в рамките на около 5 - 6 седмици, което позволява 9 - 12 реколти годишно. Но основен критерий за броя на реколтите е точното следване на техниката за отглеждане. В противен случай, брането трябва да се прави ръчно, през 10 - 11 месеца от връзването на плодовете. Бобчетата на робустата са с кръгла форма и неголям размер, а от двете страни на преминаващите по средата им бразди, добре се виждат две малки отметки.Още подробности за кафе Робуста тук ... | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: За разликата между кафетата робуста и арабока (Kafetata arabika i pobusta – razlichia). Нед 22 Яну 2012, 04:18 | |
| Кафето е приятна и вкусна напитка с ободряващ аромат и неповторим вкус и затова не е толкова важно какъв сорт кафе пием или с какви добавки е то.
По-важното са емоциите, които получаваме, употребявайки тази напитка. Но ако намеренията ни по отношение на кафетата са сериозни и дълготрайни, следващата стъпка след удоволствието е да понаучим нещичко и за техните рановидности и как да ги разпознаваме.
Съществуват много видове кафеени дървета и храсти, в т.ч. и само от един определен сорт. Най-популярен е сорта арабика, който ... Но още за разликите между кафе арабика и кафе робуста тук ... ------------------------------------------------- | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: С рецептите за кафе по арабски. Пет 03 Фев 2012, 00:26 | |
| | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Още за кафе либерика. Чет 09 Фев 2012, 02:11 | |
| Либерика (Coffea liberica) е третия по популярност сорт кафе след арабика и робуста - либерийското кафе произлиза от Западна Африка, а днес се отглежда в почти всички страни от африканския континент, но също и в Шри Ланка, Филипините, Индонезия и др. Либериката се получава от плодовете на кафеени дървета с височина от 6 до 10 метра, с доста едри листа.
Дължината на кафеения плод е около 30 - 35 милиметра, а ширината е 10 - 15 мм. Още за кафе либерика тук ... ------------------------------------------------- | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Основните сортове кафе тук Нед 19 Фев 2012, 22:52 | |
| По света се доставят и циркулират няколко хиляди сорта кафе, като всяко от тях има свои неповторими и оригинални качества, вкус и аромат. Някои от тях са особено популярни.
- Костариканското Арабика Таразу - има богат, мек и наситен вкус, чудесен аромат с орехов оттенък. Още за основните сортове кафе тук ...
------------------------------------------------- | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Дали има полза от пиенето на кафе? Сря 22 Фев 2012, 05:35 | |
| По мнение на различни диетолози, при пиенето на кафе могат да се изтъкнат редица ползи. Ето някои от тях:
- - Стимулира асоциативното мислене;
- - Подпомага работата на белите дробове;
- - Доставя на организма витамин РР;
- - Подобрява работата на бъбреците;
Още Дали има полза от пиенето на кафе тук ... ------------------------------------------------- | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Рецептата за зимно кафе. Сря 29 Фев 2012, 04:20 | |
| Естествено е зимно кафе да се очаква и препоръчва през зимата, когато простудните заболявания са често явления и този вид кафе може да помогне в тези случаи. Ето каква е рецептата: Приготвяте силно, горещо кафе, може и да е малко по-голямо количество от обикновено. Отделно, в голяма чаша разбивате един яйчен жълтък и 30 грама (около 3 чаени лъжички) захар. Още за Рецептата за зимно кафе тук ... ------------------------------------------------- | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Какво знаем за кафето (Kafeto)? Нед 03 Ное 2013, 23:28 | |
| Търговско предназначение имат около 50 вида кафе, като най-популярни от тях са Coffea arabica и Coffea canephora или т.н. “робуста” - със значението на силно, вероятно поради високата си добивност и наситения вкус. Измежду другите разновидности са известни още Coffea liberica, открито в Либерия през далечната 1843 г. и Coffea dewevrei с най-известния си подвид “ексцелса”, като и двете са с качествана на “робуста” и с приемлив, макар и посредствен вкус. Какво друго знаем за кафето, тук >>> | |
| | | a38 Водещ
| Заглавие: Кафе по Виенски - 2 Нед 03 Ное 2013, 23:36 | |
| Един от начините да си направите кафе по виенски за една порция е следния: Пригответе си чашка силно горещо еспресо кафе, поставете отгоре сметана, настържете малко портакалова кора, поръсете с канела и мускатов орех. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! | |
| | | Венков_Geo.345 Гост
| Заглавие: Друг вид виенско кафе Чет 14 Ное 2013, 20:12 | |
| Зная една друга рецепта за виенско кафе. В чашка се налива порция еспресо, псле се добавя малко шоколадов топинг, добавяме съвсем малко вряла вода (за да се разтопи шоколадовия топинг) и повърхността се залива разбита сметана във вид на пирамидки. Посипва се леко с канела на вкус и ... готово! ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Irelan_Do.Kaf546 Гост
| Заглавие: Кафе по ирландски Чет 21 Ное 2013, 14:28 | |
| За да си приготвите кафе по ирландски ще Ви трябват: - 100 грама готово черно кафе; - 1 - 3 чаени лъжички захар; - 2 - 3 чаени лъжички водка. Разбърквате добре и пиете. Някои рецепти за кафе по ирландски предлагат преди употртакова, да добавите и малко сметана на вкус. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Serena_Blag.346 Гост
| Заглавие: Рецепта за кафе „Серенада“ Пон 02 Дек 2013, 17:43 | |
| С тази рецепта ще могат да се приготвя поне 4 порции Кафе "Серенада", като вероятно се има предвид, че за серенада ще са необходими повече от 1 подхода. За целта ще Ви е необходимо добре да смелите 125 грама добре изпечено кафе на зърна.
Кипвате го в половин литър вода и разливате колкото порции са необходи, според обстановката. Добавяте захар по желание. Разбивате добре каймак и го добавяте отгоре за украса.
И така кафето е готово и Серенадата започва. При необходимост — повтаряне, материал има достатъчно, а може и да импровизирате с други добавки - шоколад, хубави шоколадови бисквитки и т.н. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Vanka_Kate.8dur Гост
| Заглавие: Вариант на кафе по виенски Сря 11 Дек 2013, 23:05 | |
| За една порция кафе по виенски, според тази рецепта, пригответе следното: - готово кафе еспресо - една чашка; - цикорий - 2 гр; - захар - 2 чаени лъжички; - сметана - 5- мл; - пудра захар - 1 чаена лъжичка Сварете черно кафе еспресо, прецедете го и добавете захар. Разбийте сметаната с пудра захар и циркония. При поднасянето на кафето, върху него поставете разбитата сметана. Отгоре поръсете със стърготини от шиколад. При тази рецепта, кафето може да се консумира и охладено. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Elena_Kater.347in Гост
| Заглавие: Кафе ексцеза Нед 22 Дек 2013, 17:01 | |
| Ексцеза е още един от видовете кафе със значението на „високо“ кафе. Това е сорт, който е по-малко известен даже от либерика. Кафеените дървета от този вид достигат на височина 20 метра, но сорта няма стопанско значение, освен за местна или локална употртакова. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Artur_Kane.eva98r Гост
| Заглавие: Кафе по арабски Пет 10 Яну 2014, 15:16 | |
| За кафе по арабски, се взема една кафеварка с обем 100 мл и в нея се поставя парченце захар, залива се с 80 мл студена вода и се нагрява до кипване. След това кафеварката се сваля от огъня и във водата се сипват 5 - 7 гр (две чаени лъжички) ситно смляно кафе. Разбърква се и отново се поставя на огъня до кипване.
Сваля се кафеварката от огъня, долива се с вода и отново се кипва. След това се разлива в чашките и се пие с наслада - кафе по арабски (което е различно от „арабско кафе“ - обозначаващо произхода на кафето). ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Hana_Kodje.8sfg0va Гост
| Заглавие: Кафе по холандски Пет 17 Яну 2014, 19:25 | |
| За да си подготвите една чашка кафе по холандски ще са Ви нужни следните инградиенти: - 1/2 чашка силно и горещо кафе; - 1 ракиена чашка яйчен ликьор; - 1 супена лъжица сметана; - една кафяна лъжичка какао на прах. Кафе по холандски се поднася в големи чаши, като отначало наливате кафето, а след него и малко ликьор. Отгоре полагате сметаната и я посипвате с какао на прах. Ако забелязвате, нищо не се споменава в тази рецепта за захар. Да Ви е сладко! ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Beno_Koyce.76fev Гост
| Заглавие: Бедуинско кафе (по бедуински) Сря 29 Яну 2014, 22:00 | |
| Бедуинско кафе (или както се казва - „по бедуински“) се приготвя на горещ пясък в продължение на 18 - 20 часа, като при това водата бавно се изпарява. В процеса на такъв начин на приготвяне се получава концентрат от кофеин, който в последствие се разсипва по няколко капки в чашите.
На дъното на чашката се налива съвсем малко от тази своеобразна маслено гъста течност с почти черен цвят, която ухае необичайно силно. Бедуинското кафе се пие на много малки глътки, като при това се пие хладна вода.
Именно този необичаен начин на приготвяне на кафе се нарича „по бедуински“, понеже само на търпеливите бедуини им стига време и търпение, за да го приготвят. Приготвянето на кафе по бедуински и до ден днешен е начин и симвъл да се засвидетелства гостоприемство в Близкия Изток. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Zlatotyrsach
| Заглавие: Смесване на различни сортове кафе Нед 09 Фев 2014, 22:53 | |
| С помощта на смесване на различни сортове кафе с допълващи се едно друго свойства, се получава по-балансиран търговски продукт, в който се усилват такива желани качества, като: - вкус, - аромат, - наситеност, - привлекателен външен вид. На тази база възникват всевъзможни търговски марки кафе, някои от които са по-известни и наложени, а други - п0-конюнктурни, местни и временни. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! | |
| | | Zlatotyrsach
| Заглавие: Още един вид виенско кафе. Вто 18 Фев 2014, 14:50 | |
| Рецептата за този вид Виенско кафе е за 2 до 4 порции: - силно, горещо кафе - 2 чашки; - сметана на пяна -1 чашка; - настъргана портакалова кора - 1 щипка; - канела - 1 щипка; - мускатен орех - 1 щипка. А сега разлейте кафето в чашки (от 2 до 4). Отгоре положете от сметаната на пяна. Украсете с въображение сметаната с портакалова кора, канела и мускатов орех. Е, това е поредния вариант на виенско кафе. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! | |
| | | Ulyana_Kole.8976va Гост
| Заглавие: Умеете ли да правите вкусно кафе? Вто 04 Мар 2014, 23:40 | |
| Всеки се отнася към кафето по различен начин. Някои пият по 4 - 5 чашки дневно, други пият само сутрешно кафе за събуждане, а трети го пият само заради компанията. Какъвто и да е случая, добре е да се научите да правите вкусно кафе, и точно за това е този форум. Тук ще намерите много конкретни рецепти за приготвяне на кафе, така както го правят на много и различни места по света. Само така ще сте в готовност за всякакви случаи и вкусове, за да знаете според ситуацията как да приготвите най-вкусното кафе. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Ognyan_Kan.96ev Гост
| Заглавие: Какво е кафе пауза? Съб 15 Мар 2014, 13:46 | |
| Кафе пауза (от англ. Coffee break) — е почивка или прекъсване от 15 - 30 минути по време на провеждане на научни конференции, обучителни семинари или бизнес конференции изпиване на едно кафе, похапване на нещо вкусно от хлебно сладкарската индустрия и неформално общуване през това време.
За целта се подготвя маса с чашки, кани с гореща вода, разтворимо кафе или чай на пакетчета и всеки сам си прави напитката. Освен това има бонбони, захар, сметана и различни печива. В някои случаи е възможно да присъстват и спиртни напитки с топли закуски. Предпочитани са водка, вино или коняк. Обикновено кафе паузата протича на крак.
Все пак, зад тази традиция си има и бизнес интереси. Приз 1936 г. Панамериканското бюро, обединаващо производителите на кафе в Северна Америка и от други страни, започва кампания, насочена към увеличаване употртаковата на кафе и тогава била въведена „традицията“ за кафе пауза (Coffee break) ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Kalin_Send.7896ov Гост
| Заглавие: Списък на страните по потребление на кафе на човек от населението. Чет 03 Апр 2014, 17:06 | |
| По-долу е представен списък на страните в света, подредени по потребление на кафе на човек от населението си, чиито данни са валидни към 2008 г. и от по-ранна дата. Теглото е посочено в кг печени кафеени зърна. 1 - Финландия - 12.0 (2007) 2 - Норвегия - 9.9 (2007) 3 - Исландия - 9.0 (2006) 4 - Дания - 8.7 (2007) 5 - Нидерландия - 8.4 (2007) 6 - Швеция - 8.2 (2007) 7 - Швейцария - 7.9 (2007) 8 - Аруба - 6.8 (2006) 9 - Белгия - 6.8 (2007) 10 - Канада - 6.5 (2007) 11 - Германия - 6.4 (2007) 12 - Босна и Херцеговина - 6.1 (2006) 13 - Австрия - 6.1 (2007) 14 - Италия - 5.9 (2007) 15 - Словения - 5.8 (2007) 16 - Бразилия - 5.6 17 - Гърция - 5.5 (2007) 18 - Франция - 5.4 (2007) 19 - Хърватия - 5.1 (2007) 20 - Кипър - 4.9 (2007) 21 - Ливан - 4.8 (2006) 22 - Естония - 4.5 (2007) 23 - Испания - 4.5 (2007) 24 - Португалия - 4.3 (2007) 25 - САЩ - 4.2 (2007) 26 - Македония - 4.2 (2007) 27 - Литва - 4.1 (2007) 28 - Словакия - 4.0 (2007) 29 - Бруней - 4.0 (2007) 30 - Хондурас - 3.9 (2007) 31 - Коста Рика - 3.8 (2007) 32 - Израиль - 3.8 (2006) 33 - Нова Зеландия - 3.7 (2007) 34 - Сърбия и Черна гора - 3.5 (2007) 35 - Ирландия - 3.5 (2007) 36 - Алжир - 3.5 (2007) 37 - Латвия - 3.4 (2007) 38 - Гибралтар - 3.4 (2006) 39 - Япония - 3.3 (2007) 40 - Бермуди - 3.3 (2006) 41 - Нидерландски Антилски острови - 3.2 (2006) 42 - Унгария - 3.1 (2007) 43 - Австралия - 3.0 (2007) 44 - България - 2.9 (2007) 45 - Великобритания - 2.8 (2007) 46 - Полша - 2.4 (2007) 47 - Румъния - 2.3 (2007) 48 - Малта - 2.3 (2007) 49 - Доминиканска Република - 2.3 50 - Катар - 2.2 (2007) 51 - Хаити - 2.1 52 - Никарагуа - 2.0 (2007) 53 - Салвадор - 1.9 (2007) 54 - Йордания - 1.9 (2006) 55 - Република Корея - 1.8 (2007) 56 - Колумбия - 1.8 (2007) 57 - Росия - 1.7 (2007) 58 - Саудитска Аравия - 1.6 (2006) 59 - Кувейт - 1.6 (2006) 60 - Венесуела - 1.6 (2007) 61 - Албания - 1.6 (2006) 62 - Украйна - 1.4 (2007) 63 - Мадагаскар - 1.4 64 - Армения - 1.4 (2006) 65 - Лаос - 1.4 (2007) 66 - Ефиопия - 1.3 (2007) 67 - Грузия - 1.3 (2006) 68 - Гватемала - 1.3 (2007) 69 - Панама - 1.2 (2007) 70 - Мексико - 1.2 (2007) 71 - Куба - 1.2 72 - Кабо-Верде - 1.2 (2006) 73 - Тунис - 1.1 (2006) 74 - Хонконг - 1.1 (2007) 75 - Гамбия - 1.1 (2006) 76 - Соломонови Острови - 1.0 (2006) 77 - Оман - 1.0 (2006) 78 - Кот-д’Ивуар - 1.0 (2007) 79 - Кирибати - 1.0 (2006) 80 - Барбадос - 1.0 (2006) 81 - Аржентина - 1.0 (2007) 82 - Уругвай - 0.9 (2006) 83 - Суринам - 0.9 (2006) 84 - Мароко - 0.9 (2007) 85 - Малайзия - 0.9 (2007) 86 - Чили - 0.8 (2007) 87 - Пуерто-Рико - 0.8 (2006) 88 - Кайманови острови - 0.8 (2006) 89 - Багами - 0.8 (2006) 90 - Еквадор - 0.7 91 - Филипини - 0.7 92 - Белиз - 0.7 (2006) 93 - Виетнам - 0.7 (2007) 94 - Сент-Люсия - 0.7 (2006) 95 - Сирия - 0.7 (2006) 96 - Тонга - 0.6 (2006) 97 - Судан - 0.6 (2006) 98 - Остров Кук - 0.6 (2006) 99 - Ботсвана - 0.6 (2006) 100 - Белорусия - 0.6 (2006) 101 - Тайланд - 0.5 (2007) 102 - Свазиленд - 0.5 (2006) 103 - Индонезия - 0.5 104 - Бахрейн - 0.5 (2006) 105 - Южно-Африканска Република - 0.4 (2007) 106 - Турция - 0.4 (2007) 107 - Молдова - 0.4 (2007) 108 - Боливия - 0.4 109 - Антигуа и Барбуда - 0.4 (2006) 110 - Уганда - 0.3 (2007) 111 - Сент-Китс и Невис - 0.3 (2006) 112 - Монголия - 0.3 (2006) 113 - Мавриций - 0.3 (2007) 114 - Казахстан - 0.3 (2006) 115 - Йемен - 0.3 (2007) 116 - Джибути - 0.3 (2006) 117 - Гвинея - 0.3 (2007) 118 - Вануату - 0.3 (2006) 119 - Централно Африканска Република - 0.3 (2007) 120 - Ливия - 0.3 (2006) 121 - Ямайка - 0.2 (2007) 122 - Перу - 0.2 123 - Парагвай - 0.2 124 - Нигер - 0.2 (2006) 125 - Република Конго - 0.2 (2007) 126 - Камерун - 0.2 (2007) 127 - Доминика - 0.2 (2006) 128 - Гренада - 0.2 (2006) 129 - Сент-Винсент и Гренадини - 0.2 (2006) 130 - Шри-Ланка - 0.1 (2007) 131 - Фиджи - 0.1 (2006) 132 - Танзания - 0.1 133 - Сиерра-Леоне - 0.1 (2007) 134 - Сенегал - 0.1 (2006) 135 - Намибия - 0.1 (2006) 136 - Мавритания - 0.1 (2006) 137 - Либерия - 0.1 (2007) 138 - Лесото - 0.1 (2006) 139 - Кения - 0.1 (2007) 140 - Иран - 0.1 (2006) 141 - Индия - 0.1 (2007) 142 - Египет - 0.1 (2007) 143 - Буркина-Фасо - 0.1 (2006) 144 - Ангола - 0.1 |
| | | Val484
| Заглавие: Кафе с карамел Чет 10 Апр 2014, 22:21 | |
| В метален съд слагате захар да се карамелизира, след което сипвате малко вода да се разтвори карамела. Накрая добавяте кафето и чакате да кипне. Използвам кафето сутрин, за да ме разсъни и на обяд като десерт. Незаменима напитка. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Какво знаем за напитката кафе (Kafe)? | |
| |
| | | | Какво знаем за напитката кафе (Kafe)? | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
|
|
|