Надомна работа без посредник. Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега! |
|
| Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно | |
| | Автор | Съобщение |
---|
надомно Admin
| Заглавие: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно Нед 23 Мар 2008, 03:32 | |
| Ръководство 0027: Бизнесът с култивирани печурки - подробно бизнес ръководство с агротехнология за отглеждане на гъби в собствен гъбарник, като надомно производство. Възможната доходност е до 2 500 лв. годишно от 16 кв.м. избена, гаражна или друга подобна площ, с която разполагате, от производството на деликатесен продукт, който гарантирано може масово и целогодишно да се продава из цялата страна. Поръчвам - тук:Оказва се, че ние българите сме уникални в още едно отношение - 90% от нас са собственици на жилище или друг имот, при средно 12% в развитите индустриални държави. Но също така сме уникални в неспособността си да използваме тази даденост. По-скоро ще се наредим (и ще припадаме!) на опашка за европейски помощи, отколкото да се запретнем, да изчистим мазето, да наредим стелажи и да изкараме от него до 2500 лева годишно от производството на собствени култивирани печурки. В едно мазе могат да се правят много работи (макар че обикновено не ги използваме от десетилетия), но дейността, която ние предлагаме, е лека, приятна, а най-важното - доходна и перспективна - гъби сега и винаги ще се консумират и най-вече печурки. При това инструкцията е ясна и разбираема даже за хора без специална подготовка и по традиция е изготвена на принципа 'Стъпка по стъпка'. Гъбопроизводството в мазе може да се развива като съпътстващ бизнес (без да напускате основната си работа), при положение, че разполагате само с едно мазе, но ако притежавате повече свободни площи (или можете да осигурите такива), действително си заслужава да я превърнете в основен и доходен семеен бизнес - гъбарство. Култивираното производство на печурки бе една от многобройните дейности, които почти изцяло бяха разрушени от десетилетните реформи и преходи у нас и поради тази причина, възможностите Ви за изява в този етап на възстановяването й са много големи. Нали знаете, че първите винаги печелят. И точно сега е момента Вие да заемете позиции. А едно подробно бизнес ръководство за отглеждане на култивирани печурки, с нужната агротехнология за надомно производство, ще Ви улесни във вземането на решение многократно. Възползвайте се, сега! Цена: 5,57 лвПоръчвам - тук:
Последната промяна е направена от надомно на Съб 06 Юли 2013, 16:14; мнението е било променяно общо 1 път | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Семейна ферма за култивирани печурки (Ferma za kultivirani pechurki). Вто 30 Авг 2011, 11:38 | |
| | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Печурка е най-известната гъба Пон 10 Юни 2013, 02:03 | |
| Ето някои хранителни свойства и качества на печуркатаКато селскостопанска култура, отглеждането на печурка попада и се изучава в зеленчукопроизводството, макар че в развитите страни то вече се оформя като самостоятелен отрасъл - гъбарство. Плодни тела (пънче и гугличка) на печурката се използват като храна на човека в прясно и преработено състояние. Те са източник на витамини, лесносмилаеми белтъчини и минерални вещества за човешкия организъм. Изсушените печурки по хранителност са наравно с хляба и яйцата. По съдържание на белтъчини пресните печурки превъзхждат всички зеленчуци и могат да се сравняват само със зеления фасул и зеления грах, като пънчето е с по-ниска хранителна стойност. Тъй като и то се използва за храна, печурката се рекламира като зеленчук без отпадък в кухнята. Печурките е търсен хранителен продукт в целия свят. Те са ниско калорична храна (поради което подхожда за диети), но съдържат ценни белтъчини, витамини, минерални вещества и особено приятни за човека вкусови качества. Те са желан деликатес за всички народи и всички слоеве на населението. Печурка се предлага в прясно състояние, консерви натюр, готови салати, ястия, сосове и супи. А ето и една агро технология за отглеждане на печурка в мазе | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Отглеждане на гъби - гъбарник в мазе, гараж или обор Вто 20 Авг 2013, 17:47 | |
| Един от реалните начини за подсигуряване на допълнителен доход от надомна работа е с отглеждане на гъби, като за целта може да се използва свободен гараж, мазе или имот на село, като обор или др.п., стига да има добра топло изолация, възможност за проветряване и оросяване на гъбите. Най-подходящи за такова надомно отглеждане са култивираните печурки. В ръководство 0027 е описана в подробности цялата агротехнология на мини гъбарника - стелажи, растояния, отстояния, компост, мицел и т.н. Възползвайте се от гъбарството като възможност за допълнителни зоходи със земеделска работа както в града, така и на село. Като усвоите добре технологията може да я и развивате, с оглед да се превърне в основна дейност, като осигурите по-големи обем и обороти. В кълтивираните печурки определено има пари, и по предприемчивите могат да ги изкарват. | |
| | | Гъ2013 Гост
| Заглавие: Биологични особености на печурката - най-популярната гъба за консумация в България Пет 23 Авг 2013, 17:15 | |
| Печурката принадлежи към клас базидиеви гъби, разред гуглести гъби, семейство пластинчести гъби и род агарикус. За селското стопанство най-голямо значение има двуспоровата печурка, наричана още градинска печурка, а като земеделска култура - култивирана печурка.
Въведена в култура е и една четириспорова печурка /Agaricus bitorquis quell sace/. Тя се развива и плододава при по-високи температури и е известна като лятна култивирана печурка. Сортът в гъбопроизводството се нарича щам.
Печурката е хетеротрофна сапрофитна гъба. Тя не фотосинтезира като зелените растения. Храни се с готови органични и минерални вещества, които извлича от полуразложени растителни и животински остатъци. |
| | | Кучиков Гост
| Заглавие: Устройство на печурка Сря 28 Авг 2013, 11:17 | |
| Всяка печурка, като устройство е съставена от следните части: - подземно тяло - научно се нарича талус, на разговорен език - гъбичина; а в производството - мицел. - плодно тяло - образува се от мицела при определени условия и е носител на размножителните органи, които образуват спори. От тях покълват много клетъчни нишки - хифи. Мицелът е съвокупност от тези хифи. |
| | | 76Pech85 Гост
| Заглавие: Как се гледат печурки - цикъл на развитие на печурката? Сря 11 Сеп 2013, 21:27 | |
| Ако Ви интересува как се гледат печурки, преди всичко трябва да сте наясно с техния цикъл на развитие: Спора - мицел - плодно тяло - спора. Мицелът плътно обхваща хранителната среда и трудно може да се отдели от нея. В него се натрупват запаси от хранителни вещества, необходими за образуването на плодните тела, които също са изградени от гъбни хифи.
Плододаването на печурката обикновено протича на вълни или скокове през 7 до 10 дни. Някои щамове /сортове/ печурка плододават сравнително равномерно, което е важно за по-добро планиране на производството и реализацията на готовия продукт на пазара или директно в заведенията за хранене. |
| | | Мицов995 Гост
| Заглавие: Размножаване на култивирана печурка - спори или мицел Пет 13 Сеп 2013, 21:40 | |
| Размножаване на култивирана печурка от спори е възможно, но в практиката се прилага по-сигурен метод - вегетативното размножаване. В лехите се засаждат късчета от предварително произведен посадъчен материал - мицел, който може да се разглежда като разсад в гъбопроизводството. Мицелът за култивираната печурка бива торов и зърнов и се произвежда в специални лаборатории. Може да си го закупите по обяви в интернет.
|
| | | надомно Admin
| Заглавие: Плодно тало на култивирана печурка Чет 19 Сеп 2013, 21:30 | |
| Плодното тяло на всяка печурка се състои от: - пънче - гугличка. Гугличката е с радиално разположени ламени, покрити с розов спорообразуващ слой. Едно плодно тяло образува няколко милиарда спори. Плодните тела нараства за 7 до 20 дни в зависимост от температурния режим в гъбарника, което Ви дава възможност да правите предварителни сметки (разбира се, приблизителни) за продуктивността и производителността на готова продукция от гъби и евентуалната парична възвръщаемост. | |
| | | надомно Admin
| Заглавие: Изисквания към светлина при отглеждане на култивирани печурки Нед 22 Сеп 2013, 21:11 | |
| В процеса на култивирано отглеждане на култивирани печурки (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%87%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0_(%D1%80%D0%BE%D0%B4)) светлина не е необходима, тъй като печурката е безхлорофилно растение. Даже силната светлина е вредна.
Светлината влияе неблагоприятно на гъбите, тъй като намалява относителната влажност на въздуха в гъбарника, а от друга страна стимулира развитието на някои гъбни вредители - гъбните мухички по печурките, което е силно нежелателно (да си причиняваме сами проблеми, за да се грижим после за тях). ---------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved | |
| | | lamb4lio Гост
| Заглавие: Отглеждане на култивирана печурка за бизнес Чет 26 Сеп 2013, 21:53 | |
| Отглеждането на култивирана печурка е една от възможностите за развитие на собствен бизнес, която е доста популярна напоследък и действително, ако се огледате на местния пазар, със сигурност ще зебележите поне 1 - 2 павилиона или търговски маси, които предлагат прясно набрани гъби от този вид.
Разбира се, Вие може да подхождате към тях като потребители и редовно да си купувате количества за лична или семейна консумация, но ако се замислите малко по модела си на поведение, ще разберете, че за Вас това е разход, а за съответния производител - приход. Т.е. тези хора редовно печелят от своето производство.
Тогава възниква въпроса, не е ли възможно и Вие да сте един от производителите на култивирана печурка и да пелети от тяхното отглеждане, като изграждате свой собствен бизнес. Наистина, това не е лоша идея за допълнителни доходи и първата крачка в това направление може да Ви даде едно готово бизнес „ръководство 0027“. Така директно сте в епицентъра на гъбените събития - гъбарници, стелажи, компост, мицел, организация на работа и т.н. Възползвайте се. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | pelamb02 Гост
| Заглавие: Изисквнания към топлина за отглеждане на култивирани печурки Сря 16 Окт 2013, 22:09 | |
| Според технологията за отглеждане на култивирани печурки, изискванията за топлина зависят от вида и фазата на развитието им. За прорастването на мицела за двуспоровата печурка - оптималната температура на хранителната среда е 22 до 26 градуса С.
За плодообразуването - около 16 градуса С (в зависимост от щама). При температура под 10 градуса и над 22 градуса плодообразуването практически спира. При 33 градуса мицелът обикновено загива, при 3 градуса - спира да расте, но не загива и при температура под нулата. Понижаването на температурата не се счита за биологична необходимост в изискванията към топлина при отглеждане на култивирани печурки. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | kplambvb Гост
| Заглавие: Култивирани печурки в изкуствени условия Нед 20 Окт 2013, 15:25 | |
| Отглеждането на култивирани печурки в изкуствени условия вклячва два основни етапа: - подготовка на компост; - отглеждане на гъбите. Подготовката на компост по специална технология е много важно за за получаването на добра реколта от печурки. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | arbeit123
| Заглавие: Подготовка на компост за отглеждане на печурки Чет 24 Окт 2013, 19:29 | |
| Процесът на подготовка на компост, върху който ще се отглеждат печурки, може да се раздели на следните етапи: - подготовка на сламата; - първично овлажняване на сламата; - внасяне на кокоши тор; - много добро омесване на птичия топи овлажнената слама; - поставяне на смесената маса в конус. Ако смятате сериозно за се занимавате с отглеждане на култивирани печурки, добре е да овладеете всеки ета по подготовката на компост до съвършенство. В следващи публикации ще ги разгледаме един по един. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
| |
| | | Pe_Nce78 Гост
| Заглавие: Морфологични и биологични особености на печурката Пон 28 Окт 2013, 22:21 | |
| Печурката притежава следните морфологични и биологични особености: тя е хетеротрофна сапрофитна гъба, която се състои от талус (мицел) и плодно тяло, като плодното тяло се състои от пънче и гугличка |
| | | Ku.Pec98 Гост
| Заглавие: Нужна ли е светлина при отглеждане на гъби - печурки? Пет 01 Ное 2013, 21:59 | |
| Култивираните печурки имат определени изисквания към условията за отглеждане. За тяхното развитие не е нужна светлина, доколкото печурките са безхлорофилни растения.
Освен това, силната светлина влияе отрицателно на развитие на печурката, тъй като нагрява въздуха в гъбарника и намалява неговата относителна влажност. А освен това, светлината стимулира и развитието на определени вредители по гъбите - гъбни комарчета и мухи. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | Peychino Гост
| Заглавие: Температурен режим при отглеждане на печурки Пет 08 Ное 2013, 15:09 | |
| Изискванията на култивираните печурки към температурата зависят от вида и фазата на тяхното отглеждане и развитие. Например, за прорастване на мицела при двуспорните печурки, оптималната температура на субстрата трябва да е 22 - 26 градуса, в зависимост от щама. В периода на плодоносене, темепературата трябва да е в интервала 16 - 20 градуса. При температури 33 градуса, мицела обикновено загива. При 3 градуса - спира своя растеж, но не загива даже при температури под нулата. Оптималната температура на въздуха за развитие на печурките е около 16 градуса. Плодоносенето на обикновената двуспорна печурка практически престава при температура на въздуха в гъбарника по-ниска от 10 и по-висока от 20 градуса. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | Пепа-324 Гост
| Заглавие: Място за отглеждане на печурки Вто 12 Ное 2013, 13:46 | |
| имам достатъчно място за отглеждане на печурки и тъй като не съм опитен много в областа но пък сам гъвкав и .т.н.т.и така след като прегледах вашите добри оферти реших и ас да се възползвам от възможността да стана част от вас (да станем ние) :)) има само нещо което не можах да разбера след като прочетох офертаата.ще има ли пазар за печърките?и осигърявате ли го? ---- Прикрепено писмо ---- Подател: янко т. До: krasхххххх@abv.bg Относно: Дата: Петък, 2010, Октомври 22 12:09:42 ЕЕЩ
Здравейте, Ние предлагаме, срещу посочената скромна такса, технологията за производство, а не пазара. Но се сещам за поне едно място - пазара. В крайна сметка, идеята е не да произвеждате тонове печурки дневно, а да си осигурите допълнителен доход. Но разбира се, дохода идва не от производството, а от продажбата на продукта. Същото е ако решите да си купите шевна машина - купувате машината, а не пазара за нейната продукция. Разбира се, можем да Ви направим (при задание от Ваша страна) и маркетингово проучване, но това е предмет на конкретно договаряне. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Temkov_Ty89345 Гост
| Заглавие: Температура в гъбарника с печурки Чет 14 Ное 2013, 13:40 | |
| За да се развие мицела на култивираната печурка, субстрактът трябва да има температура 29-30 градуса. При температура 35 градуса той погива. Оптималната температура на въздуха в гъбарника в периода на плодоносене трябва да бъде около 25 градуса. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | Petya_Tan.956 Гост
| Заглавие: Скорост на нарастване на печурката Чет 21 Ное 2013, 14:15 | |
| Нарастване на плодните тела при култивирана печурка става за 7-20 дни в зависимост от температурния режим в гъбарника. |
| | | Misho_78.Tanc Гост
| Заглавие: Мицел за печурки Сря 27 Ное 2013, 23:23 | |
| Посадъчен материал за отглеждане на култивирани печурки е мицел, който се отглежда и произвежда в специални лаборатории, от които може да си закупувате нужоното Ви количество, според площите, с които разполагате. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved |
| | | Svetla_Nazar.945an Гост
| Заглавие: Светлина за отглеждане на печурки Нед 08 Дек 2013, 17:10 | |
| Светлина при отглеждане на култивирани печурки не е необходима и дори е вредна, понеже затопля въздуха и намалява относителната му влажност, а отделно стимулира и развитието на неприятели. |
| | | Tenka_Dene.76dv Гост
| Заглавие: Топлина при отглеждане на печурка Пон 16 Дек 2013, 22:51 | |
| При отглеждане на двуспорова (зимна) печурка, оптималната температура на компоста за прорастване на мицела трябва да е 22-26 С, а температурата на въздуха в гъбарника за плодообразуване трябва да е 16-20 С.
При отглеждане на четириспорова (лятна) печурка, оптималната температура на компоста за прорастване на мицела е 20-30 С, а температурата на въздуха в гъбарника за плодообразуване е 25 С. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | Katerina_Koce.va Гост
| Заглавие: Хранителна среда - компост за гъби Пон 30 Дек 2013, 14:49 | |
| За отглеждане на култивирани печурки хранителната среда е компост, съставен от конски тор, примесен със слама (вместо слама може да се използва още и грубо сено, какалашки, царевичак, ленени отпадъци от промишлеността, градински отпадъци, дървени стърготини, борови кори и други), гипс или варовик (20 кг/т конски тор), азотни торове, суперфосфат, калиева сол, микроелементи.
Компост може да си закупувате в готов вид за ползване, а в последствие, когато усвоите добре производството и създадете необходимите условия и предпоставки, да си го произвеждате самостоятелно. Но за това трябва добре да познавате технологията и съставките му. Неправилните съставки може да провалят реколтата Ви от печурки. ----------------- © 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | Valeri_Gan.df8g97ev Гост
| Заглавие: Видове помещения за гъбарници Сря 15 Яну 2014, 00:48 | |
| Съществуват редица готови и годни за използвани помещения от селско стопански постройки, военни съоръжения и такива за различни стопански дейности, които са подходящи за отглеждане на култивирани печурки.
Подземни помещения, особено бункери, изби и др. подобни. Надземни помещения, особено обори, стари казарми. Оранжерии. Сезонни гъбарници, особено сушилни и др. подобни помещения. Сезонни гъбарници, особеноплодохранилища.
Това са само някои идеи в това направление, от които може да се възползвате, при положение, че имате необходимото желание и познания да култивирате печурки за консумация и продажба. Много помощ по отношение организацията на съществуваща изба с оглед превръщането й в гъбарник, може да Ви окаже Ръководство 0027 - вижте офертата по-горе. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
|
| | | Oleg_Petrasg.7fkov Гост
| Заглавие: Подземни помещения и обекти Нед 26 Яну 2014, 04:13 | |
| Според изискванията за отглеждане на култивирани гъби, редица подземни помещения са особено подходящи за оборудване като гъбарници. Такива са: - бивши каменни кариери, - минни галерии, - скривалища, - бункери, - изби под частни постройки, - подземни помещения в обществени постройки. Някои подобни обекти и сгради са изоставени от дълго време и възможността да бъдат превърнати в гъбарници, може да им предаде нов живот и предназначение. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Petya_Manol.065fov Гост
| Заглавие: Добиви от култивирана печурка Вто 04 Фев 2014, 18:32 | |
| Ако вземем за критерий една полиетиленова торба с мицел, то можем да очакваме от нея добив от около 1,7-1,8 кг прясна култивирана печурка. На тази база може да направите приблизителна сметка за цялата площ, с която разполагате, като изчислите не площа на помещението, а тази на стелажите.
Вземете приблизителните размери на една торба и на тази база определете колко торби може да поместите едновременно върху всички стелажи. Така ще направите и приблизителна оценка на добива, който може да очаквате от Вашето помещение, за едно зареждане с мицел.
Възоснова на тези данни, може да направите преценка за ефективността от добивите, които очаквате от отглеждането на култивирана печурка, във Вашия конкретен случай. Още веднъж, с уговорката, че това е приблизителна сметка. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Marina_Penche.5va Гост
| Заглавие: Прорастване на мицел Пет 14 Фев 2014, 15:19 | |
| За прорастването на мицела на четириспоровата печурка, температурата на компоста трябва да е 28 до 32 градуса С, а за плодовете около 25 градуса на въздуха в гъбарника. Този вид не е подходящ за отглеждане по индивидуална технология, за каквато предимно става дума в тази тема. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Geno_Vasil.8976ev Гост
| Заглавие: Влажнаст в гъбарника за печурки. Сря 26 Фев 2014, 01:01 | |
| Печурката предявява големи изисквания към влажността на хранителната среда и въздуха в гъбарника. По време на прорастване на мицела трябва да се поддържа: - влажност на компоста 60-65%; - влажност на въздуха - над 90%.
През периода на плододаване на печурките трябва да се поддържа: - влажност на хранителната среда - най-малко 50-55%. Резките колтакования на температурата и на съдържанието на влага във вьздуха в гъбарника са вредни за производството на печурка. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Cenka_Vele.8976va Гост
| Заглавие: Нужен ли е чист въздух в гъбарник при отглеждане на култивирани печурки? Пон 10 Мар 2014, 23:25 | |
| Чист въздух в гъбарника за отглеждане на печурки е необходимо да бъде не само осигурен, но и гарантиран. Той е съществено необходим за печурката по време на плодообразуването. В тази връзка трябва да се знае, че печурката не понася: - повишаване концентрацията на въглероден двуокис над 0.2 обемни процента — иначе това води до влошаване качеството на плодните тела и дори до спиране на плодообразуването; - силно и особено сухо въздушно течение, което изстудява или затопля гъбарника, изсушава въздуха, напуква плодните тела или спира плодообразуването; - амоняка и силните газове; - пушекът. Създайте нужната вентилация в гъбарника, така че да осигурите горните изисквания при култивираното отглеждане на печурки, при положение, че разчитате на максимална отдаденост на вложените средства и реализирането на прилична печалба. Не оставяйте неща на случая и „ако стане“ или „каквото стане“. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Tenko_Pecin.986ov Гост
| Заглавие: Хранителна среда за отглеждане на печурка. Пон 24 Мар 2014, 21:54 | |
| За отглеждане на печурка като хранителна среда се използва специално подготвения, полуразложен конски тор. Основно значение за храненето на печурката имат въглехидратите /целулоза, хемицелулоза и лигнин/. От азотните съединения печурката оползотворява много добре белтъчините, пептоните, аминокиселините и амониевите соли.
Абсолютно необходими за развитието на печурката са елементите калий, магнезий, сяра, фосфор, желязо и калций. Всички посочени елементи трябва да бъдат в определено съотношение в хранителната среда, за да се осигури получаването на висок добив. Оптималната химична реакция на хранителната среда за печурка е близка до неутралната - /ph 6.5 до 7.5/. ----------------- © 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved! |
| | | Корект-73 Гост
| Заглавие: Re: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно Чет 16 Окт 2014, 17:55 | |
| Използваният компост, след последното обиране на печурките, е прекрасен органичен тор за картофи, домати, краставички и други зеленчукови култури.
Най-добре е да се внася в почвата през есента при основната обработка на почвата.
|
| | | parf3456 Гост
| Заглавие: Re: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно Нед 02 Ное 2014, 22:52 | |
| Когато се пристъпва към отглеждане на култивирани печурки, се преминава през два основни етапа:
- приготвяне на компоста и
- отглеждане на гъбите.
Мицелът се закупува от специализирани лаборатории за неговото производство и част от технологията за приготвяне на компоста е той да бъде смесен с него по подходящ начин.
|
| | | Ка-Амо-4 Гост
| Заглавие: Re: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно Чет 13 Ное 2014, 13:30 | |
| Защо да приготвяме компост? За разлика от висшите растения, печурките не могат да си "приготвят" храна. Те се хранят с готови органични вещества, които по своите параметри и качество трябва да са подходящи именно за печурки.
Среда за обитаване и хранене за тези гъби е компоста, който се подготвя по специална технология. Успехът в отглеждането на култивирани печурки на 70% зависи от качеството на приготвения компост.
Приготвянето му ръчно е доста трудоемък процес, изискващ определени навици и знания.
|
| | | Пентиро-34 Гост
| Заглавие: Re: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно Пет 28 Ное 2014, 14:08 | |
| Подходяща за компост слама е тази от пшеница или от ръж. Другите видове - овес, ечемик, е по добре да не се използват, тъй като сламата от тези култури е слаба, което се отразява негативно на компоста.
Сламата трябва да е суха, без плевели (допускат се само в малки количества). Нежелателно е да има плесинясали участъци. -
|
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно | |
| |
| | | | Ръководство 0027 - Култивирани печурки - агротехнология за отглеждане и производство надомно | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
|
|
|