Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?   Вто 19 Фев 2008, 05:18

Ръководство 0087: Как да печелите от парник или мини оранжерия в задния си двор?

Как да превърнете своето 'кун-фу' или малка зеленчукова градина в двора в доходен парник или мини оранжерия, която да Ви осигурява прясна и полезна зеленчукова продукция за лична консумация и възможности да си осигурявате допълнителен доход от нея - за още ... ПАРИ?
Ето едно предложение за истински и двойно полезна реализация на Вашите възможности в областта на мини земеделието! Може да се започне по всяко време. Действайте веднага!

Цена на ръководство 0087: 16,25 лв
Побързайте и се възползвайте сега, оттук!
http://stranica-ta.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
За допълнителни справки - 0888/428240 (от 10 до 12 и от 14 до 18 часа, в работните дни на седмицата)
Върнете се в началото Go down
Пачев890
ГостПисанеЗаглавие: Основни грижи, които се полагат в парник   Сря 18 Сеп 2013, 22:34

Има няколко основни агрооперации, които са присъщи и се прилагат в обслужването на парник при отглеждане на оранжерийна продукция в него и те са:
- подготовка на почвата
- обеззаразяване на парника
- поливане на растенията
- отопление на вътрешността на праника
- проветряване или автоматична винтилация
- поддържане на подходящо осветление, според вида на отглежданите растения и състоянието на естествената осветеност;
- събиране на готовата продукция.
Разбира се има и други агротехнически операции, които се налага да бъдат изпълнявани в един парник, но това са основните. Следете и следващите публикации, понеже темата има доста да се развива и предвид положението в България, е доста актуална.
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Какви са разликите между парник и оранжерия?   Чет 19 Сеп 2013, 21:26

Една оранжерия обикновено е доста габаритна постройка, която обикновено се използва за производството на по-големи, даже промишлени количества зеленчуци, салати, подправки предимно за продажба и бизнес.

Докато за собствената трапеза градинарите прибягват преди всичко до дворен парник, като в него не гонят количества и реализация, а по-скоро разнообразие за собствена консумация, макар, че това не е лош вариант да се насъбере първоначален опит, който в последствие да прерастне в по-сериозен агро проект. Така че, парник или оранжерия - зависи от Вашите намерения или цели.
Върнете се в началото Go down
lamb-eru
ГостПисанеЗаглавие: Видове парници и оранжерии, според предназначението им.   Пон 07 Окт 2013, 22:16

Според своето предназначение има три основни вида парници и оранжерии:
- за покълване на семена в ранни срокове на засаждане;
- за отглеждане на разсад с последващо пресаждане на открито;
- за отглеждане на реколта извън сезона, т.е. по време, когато растенията не плододават на открито.
Тези основни предназначения, характерни за различните видове парници и оранжерии, са решаващи за хората, които са решили да си закупят или да си построят съоръжение за двора или градината. Например, в постройка със защитена почва, може целогодишно да се отглеждат култивирани гъби - основно печурки.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Olamb89e
ГостПисанеЗаглавие: Използване на оранжерия от цветовъди   Пон 14 Окт 2013, 16:55

В оранжерия цветовъдите отглеждат луковични цветя и растения, за да могат с тях да украсят рано на пролет домовете на хората, които празнуват Баба Марта, 8-ми март, Св. Валентин и други хубави празници.

Разбира се, оранжерията се използва и позволява целогодишно производство на цветя и това е, което прави Холандия от години насам - най-големия производител на цветя в света.

В оранжерийни условия цветовъдите отглеждат също и многогодишни цветя, като например рози и др. В някои случаи промишлените оранжерии могат да изпълняват ролята на парник за екзотични растения или просто да се използват като зимна градина.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
palamb23
ГостПисанеЗаглавие: Техническо изпълнение на парник   Пет 18 Окт 2013, 18:03

Добре е в техническо отношение всеки парник да съответства на техническите стандарти, както като цялостно изпълнение, така и по отношение на възлите и детайлите за неговото сглобяване. Конструкцията е добре да бъде изпълнена от поцинковани стоманени тръби и специални свързващи възли.
Покритието е добре да бъде от поликарбонатни плоскости с дебелина 6 мм, които се закрепват за конструкцията на парника с помощта на притискащи поцинковани стоманени профили и самонарезни винтове. Закрепването на върха може да става с натягащи се стоманени поцинковани ленти.

Като цяло парника се поставя върху бетонен фундамент или без него с помощта на допълнителна метална конструкция, закопавана в земята. Визуално такъв вид парник изглежда по-представително. Ето един примерен размер за парник: Широчина - 7.60 м, дължина - кратна на 2.1 м - може да бъде всякаква, височина - 3.8 м.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
or_2la3m
ГостПисанеЗаглавие: Re: Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?   Вто 22 Окт 2013, 16:53

Едно от очевидните предимства на отглеждане на растения в парник или оранжерия е възможността за по-ефективна защита от вредители и болести. Своевременната профилактика осигурява липсата на подбудители на заболявания. Не е необходимо растенията да се обработват с отровни химикали, а следователно, в тях не се натрупват такива, които могат да повлияят негативно върху здравето на хората.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
pa.34bov
ГостПисанеЗаглавие: Как да поливаме в парник?   Съб 26 Окт 2013, 21:23

Пресните зеленчуци съдържат 80 - 90% вода в себе си и почти всички от тях, които се отглеждат в условията на парник или мини оранженрия, са влаголюбиви. Необходимостта от поливане зависи от
- вида,
- сорта,
- фазата на развитие,
- интензивността на осветяване,
- температурата на почвата и въздуха,
- засолеността на почвата,
- състоянието на растенията.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Pa_Nap89
ГостПисанеЗаглавие: Напояване в парник   Сря 30 Окт 2013, 17:34

На ранните етапи на своето развитие в парник, растението се нуждае от значително по-малко влага, отколкото в периода на интензивно образуване на плодова част - кочан на маруля, плода на краставици или на домати и т.н. А освен това, имайте предвид, че в течение на деня, с увеличаване на температурата и осветеността, растението в парниците започва да „пие“ повече вода.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Pa.Hra23
ГостПисанеЗаглавие: Баланс на хранителни вещества в почвата на парник.   Вто 05 Ное 2013, 17:04

Твърде високото съдържание на хранителни вещества в почвата на парник може да доведе до нейното засоляване, което пречи на потреблението на вода. На засолена почва в парника растението вехне и погива. Но също и недостатъка на хранителни вещества, особено на калий, води до нарушение на водния обмен.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Огнянов-
ГостПисанеЗаглавие: Влага в парник.   Пон 11 Ное 2013, 17:59

Колкото е по-малка влажността на въздуха под стъклото или полиетилена на парника, толкова по-бързо става изпарение на влагата от повърхността на растенията и, следователно, толкова повече вода е нужна за поливане.
Всеки градинар е длъжен да следи за влажността в парника или укритието. При рязко падане влажността на въздуха, растенията може да усетят дефицит на влага, макар и в почвата да е достатъчно напоено.
-----------------
© 2013 - 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Paten_Dar.56
ГостПисанеЗаглавие: Влага на почвата в парник.   Съб 16 Ное 2013, 22:24

При парник с твърде суха почва, води до увяхване на растенията в него, а при твърде влажна - корените зажниват. Увлажнявайки почвата, трябва да се придържаме към златната среда.

Влажността на почвата има много голямо значение за протичането на микробиологичните процеси в нея - разлагане на органичните вещества и преобразуването им във форми, които по-лесно се усвояват от засадените в парника растения.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pa4ev_Geor.67
ГостПисанеЗаглавие: Напояване в мини оранжерия или в парник.   Пон 25 Ное 2013, 23:05

Доколкото мини оранжерията защитава растенията от атмосферните валежи, всичката вода за напояване на насажденията в парника трябва да е с изкустен произход - от напояване. И тук възниква въпроса каква система за напояване да предпочетете? За малки оранжерии и парници вероятно е достатъчно това да се прави на ръка, с лейка.

Но ако съоръжението е по голямо, наложително да се прокарат градински маркучи или даже дъждовални съоръжения. Повече подробности за поливането на едни или други зеленчуци, отглеждане в парник или в мини оранжерия, ще разгледаме в следващи публикации.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sophia_Jonc.78иш
ГостПисанеЗаглавие: Разнообразие от форми за парници   Пет 06 Дек 2013, 19:06

От разнообразието на форми и размери за съвременни парници, начинаещият градинар може да се стъписа. Кой от тях по най-добър начин отговаря на нуждите на плодовите зеленчуци, а кой е подходящ за листните растения? Каква да е формата на покрива?

Тези и други подобни въпроси често остават без конкретен отговор.
Затова е добре периодично да се връщате в тази тема и да се запознавате с новите публикации, отговарящи на горните и на много други въпроси по подбора и експлоатацията на дворен парник.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Konstantin_YUru.ce9
ГостПисанеЗаглавие: Конструкции на мини оранжерии.   Нед 15 Дек 2013, 22:52

Има различни конструкции за мини оранжерии, като например, с двускатен покрив и варианти с прави или наклонени стени, което е класически вариант на самостоятелно съоръжение за отглеждане на зеленчукови култури. В последните години набират популярност павилиони с изпъкнал покрив и парници по конструкция на Митлайдер. Последните се отличават с функционално устройство на покрива, което позволява оптимална вентилация и създаването на необходимия за растенията микроклимат.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sena_Pabl.0b
ГостПисанеЗаглавие: Пристенен парник   Нед 29 Дек 2013, 14:13

Ако изхождаме от стойността на парника, то най-евтим може да ни излезе пристенен парник. При него се икономисва от материали, тъй като едната му страна прилепва към стената на дома ни.

Освен това, покрива та такъв парник е по правило едноскатен, с възможно най-простата и евтина конструкция. Като добавка, може да спестим и от вход, ако в него се влиа откъм къщата, но може да се направи и самостоятелен вход.

Тази конструкция най-много подхожда в нея да се организира зимна градина или зелена тераса при условие, че е налично отопление. По преценка на стопанина обаче, в пристенния парник може да се отглежда всичко други - зеленчуци, ягоди, подправки, билки и др.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Orlin_Ank.0f7ov
ГостПисанеЗаглавие: Аркови парници на модули   Вто 14 Яну 2014, 23:07

Много популярни при градинарите са арковите парници на модули, поради своята икономичност и функционалност. Обикновено те не са високи, затова са подходящи за нискорастящи растения, като при това са и доста икономични, поради по-малкия отопляем обем.

Стандартни размери на модул от подобен арков парник са височина 2 м, дължина 4 м и широчина 3 м. и имат една врата (вход). Но това е една секция, като при необходимост могат да се принаждат по няколко секции, ако мястото в двора го позволява, за по-пълно оползотворяване на отопляемите площи.
Като правило, една аркова секция на този вид парник е достатъчна да се подготвят три лехи, което в много от случаите е удовлетворително за стопаните, с оглед техните цели да си осигурят зеленчукова продукция предимно за лична консумация. А ако имат по-сериозни намерения, за осигуряване на продукция за пазара и реализиране на доходи, винаги могат да добавят допълнителни секции и да разширят дейността си..
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ognan_Venk.0f67ov
ГостПисанеЗаглавие: Вентилация в полиетиленова оранжерия в двора   Нед 26 Яну 2014, 16:32

Пълноценният растеж и плододаване на растенията, отглеждани в полиетиленови оранжерии в двора е невъзможно без правилно организиран приток на свеж въздух. Проветряването на оранжериите трябва да е редовно и своевременно. Това е не по-малко важно за нормалното развитието на растенията от правилното и систематично поливане.

Особено е актуален притока на свеж въздух в горещите слънчеви дни. Прегряването и застоя на въздушни маси води до размножение на болестотворни микроорганизми във въздуха, изпълващ оранжерията и така се възбуждат и разнообразни заболявания в почвата.

Всичко това влияе на жизнеспособността на растенията и води до гибелта им. Да се избегне всичко това позволява притока на свеж въздух, понижаващ температурата и намаляващ влажността.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
ЭьхщьIЗешнл067оэь
ГостПисанеЗаглавие: Вентилация на парник и циркулация на въздуха.   Сря 05 Фев 2014, 20:03

Добра циркулация на въздуха в парник се осигурява от вентилационни отвори, които са предвидени конструктивно още при проектирането им, особено в промишлените парници. Ако самостоятелно си изграждате парник, необходимо е да предвидите такива отвори под формата на прости вратички, встроени в покрива или в стените на парника.

Възможно е да си послужите и с вентилатори със система за регулиране. Най-слабоефективна е вентилацията, която се опитвате да организирате през входа на парника. Но ако направите два входа, от двете срещуположни страни, така може значително да подобрите циркулацията на въздуха и качеството на проветряване на вътрешността чрез създаваното течение.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Persian_Venk.76tov
ГостПисанеЗаглавие: Вентилация на парник.   Съб 15 Фев 2014, 13:10

Вентилационната система на парника трябва да бъде обмислена и планирана още на етапа на разработване на кострукцията. За малък парник, построен със собствените ръце, ще са достатъчни две малки вратички. При това те трябва в идеалния случай да са разположени на различни страни или да са на различни нива.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Fani_Pano.786va
ГостПисанеЗаглавие: Фотосинтеза в парник.   Чет 27 Фев 2014, 14:01

Процеса на фотосинтеза е важен фактор в живота на растенията, като от него зависи скоростта на растеж и реколтата. Източник на енергия за осъществяването на фотосинтеза в парника е светлината. Затова, когато се заемате да покриете определен участък от своя двор или градина с парниково съоръжение, трябва да помислите за неговото оптимално разположение, позволяващо да се използва най-ефективно естественото осветление. Обикновено парниците се ориентират от изток на запад.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Olga_Pene.976va
ГостПисанеЗаглавие: Естествено осветление на парник.   Вто 11 Мар 2014, 19:59

Най-ниското слънцестоене е през зимните месеци и именно тогава парниците изпитват най-голям недостиг на естествено осветяване. Често в това време съоръженията се събрат, за да се подготвят за следващия сезон. На практика, през зимата, всяко градско съоръжение или дърво имат до 3 пъти по-голяма сянка отколкото през летните месеци.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ognyan_Pet.8975ev
ГостПисанеЗаглавие: Вътрешна осветеност на парник.   Пет 28 Мар 2014, 22:19

Не само разположението на Вашия парник влияе върху неговата осветеност. Състоянието на покритието играе също съществена роля. Прозрачността на покритието зависи от качеството на използвания материал, степента на ноговото замърсяване, както и времето или периода на експлоатация. По принцип се счита, че парниците трябва да се мият два пъти в годината, на принципа на пролетно и есенно почистване. При това почистващите процедури се прилагат не само за дворните парници, но и за тези, които сте изградили на вила или в друг отдалечен район. Когато разполагате парниковите растения на местата им за отглеждане в парниковото съоръжение, добре е да съобразите местонахождението им така, че да се избегне засенчване от констрективни елементи. Вътре в парника непрозрачни елементи, в т.ч. стелажи, е нужно да се боядисат в бяло и да им се осигури осветеност. За тази цел са подходящи светлоотразителни екрани, огледала или листове от поцинкована ламарина или други елементи от светлоотразително фолио, разположени с лицевата си част към прозорците.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Хорино-1к
ГостПисанеЗаглавие: Re: Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?   Сря 20 Май 2015, 15:02

Ползването на дворен парник за отглеждане на ранни зеленчуци, а също и за цветя, е добра възможност за мини агробизнес. Пазарите и селскостопанските борси очакват такава продукция.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?   

Върнете се в началото Go down
 
Ръководство 0087: Печелите ли от дворен парник или мини оранжерия?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Доход от градина в задния двор.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | Economy, Law, Finance | Economy | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Have a free blog with Sosblogs