Надомна работа без посредник.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

 

 Анасон - Pimpinela Anisum L.

Go down 
АвторСъобщение
Ana_Pop0.76tdva
Гост




Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Анасон - Pimpinela Anisum L.   Анасон - Pimpinela Anisum L. EmptyНед 09 Фев 2014, 18:35

Анасон, известен с латинското си наименование Pimpinela Anisum L., е вид едногодишно културно растение, достигащо на височина до 30-60 см. Използва се като ароматна подправка в кулинарията или като билка в рецепти за народната медицина. Известна е т.н. анасонлийка - вид ракия, като се поставя също и в ликьор.
Анасон - Pimpinela Anisum L. Proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-nslwl0JS5e0%2FUvdVsUoCFKI%2FAAAAAAAAQm4%2FGJdEcYlCgoY%2Fs1600%2Fanason_Pimpinela_Anisum_ednogodishno_rastenie_koeto_se_otglegda_za_podpravka_i_bilka
Има бели цветове, събрани всъцветие под формата на сложен сенник, а плодовете са дълги 3-5 мм, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Именно плодовете съдържат значително количество етерично масло, което се използва като средство с отхранващо, антисептично и спазмолитично действие.

Pimoinella anisum е по-специално обикновен анасон и именно той е бил използван като лечебно растение още по времето на древните римляни, а като подправка се използват както плодовете, така и неговите листа. Има силен аромат и специфичен вкус, поради това се използва пестеливо в ястията и рецептите.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ana_Popov.67rva
Гост




Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Разновидности и наименования за анасон.   Анасон - Pimpinela Anisum L. EmptyПон 17 Фев 2014, 23:06

Анасон (Pimpinella anisum L.) е едногодишно тревно растение от семейство Сенникоцветни, ботанически родственик на копъра. Срещат се различни разновидности, като китайски, индийски, сибирски анасон и др. В различните езици също има различни наименования за тазип подправка. Ето някои от тях:
- Английски: Sweet Cumin, Star Anise, Anis, Anise
- Френски: Anis de la Chine, Anise ОtoilО, Badiane
- Немски: Sternanis
- Италиански: Anice stellato
- Испански: Anis estrllado, Ants, Matalahuga, Badian
- Арабски: Yanisum
- Руски: Анис, Бадьян
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Vasile.897va
Гост




Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Анасон - Pimpinela Anisum L.   Анасон - Pimpinela Anisum L. EmptyПет 28 Фев 2014, 14:21

Коренът на подправката анасон е прав, слаборазклонен, проникващ в почвата на дълбочина 50 - 60 см, а стеблото му се издига също на 50 - 60 см нагоре, като е закръглено, набраздено, разклоняващо се в горните си части. Прикоренните розетъчни листа са кръгло сърцевидни, черешовидни. Съцветията са сложни, съставени от по 7 - 15 прости цветчета в бял цвят и дребни по размер.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Any_Ben0.876va
Гост




Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Анасон - Pimpinela Anisum L.   Анасон - Pimpinela Anisum L. EmptyСря 12 Мар 2014, 13:44

Плодът на анасона е двусеменен с яюцевидна форма с дължина 3 - 4 мм и диаметър около 1.5 - 2.5 мм. При узряване плода леко се разцепва на два полуплодника, като всеки от тях носи по едно семе. Зрелите плодове са зеленикаво сиви, със специфичен аромат на подправка, сладникави на вкус. Теглото на 1000 броя семена е около 3.5 - 5.0 грама. Растението се опрашва най-вече от пчели.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Atanas0.867va
Гост




Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Анасон - Pimpinela Anisum L.   Анасон - Pimpinela Anisum L. EmptyПет 28 Мар 2014, 23:58

Анасона при отглеждане е взискателен към топлина, влага и плодородие на почвата. По време на цъфтеж му е необходимо ясно и топло време. А ако времето е дъждовно и хладно, топа подпомага развитието на болести по съцветията и води до слаба озърненост на класовете. При цъфтеж и наливане на плодовете, засушаването и суховея водят до шупливост на семената и по-ниско съдържание на масла в тях.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Анасон - Pimpinela Anisum L.   Анасон - Pimpinela Anisum L. Empty

Върнете се в началото Go down
 
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Идете на:  
Създайте форум | ©phpBB | Поддръжка на форума | Сигнал за злоупотреба | Последните дискусии