Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?

Go down 
АвторСъобщение
Ламбов99
ГостПисанеЗаглавие: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Нед 06 Окт 2013, 22:12

Кодекса на труда става все по претенциозен и абсурден при наемането на работа на работници по трудов договор, което прави желаещите да го правят все по-малко. Работник (на англ. Worker, на немски - Arbeiter, на руски - рабочий) е лице, което върши работа по трудов договор и съблюдаващо и подчиняващо се на трудовия ред в дадено предприятие, учреждение, фирма или организация, като изпълнява определена работа. Според Кодекса на труда, всеки работник има право на определени условия на труд, отговарящи на условията за безопасност и хигиена.
Работникът има право на овъзмездяване в случай на щети и увреждания на здравето, причинени му по време на изпълнение на трудовите му ангажименти. За работниците се съблюдава и принципа на равно трудово възнаграждение за равен труд, без каквато и да е дискриминация, но не по ниско от минималната работна заплата, установена за страната.

Те още могат да разчитат на законна почивка, която се осигурява като се установяват норми за пределна продължителност на работното време, а също и съкратен работен ден за редица професии и работи. Могат гарантирано да ползват също ежеседмични почивни дни, празници, както и ползването на гарантиран годишен, платен отпуск с определена продължителност.

Работниците могат да се обединяват в професионални съюзи за защита на своите професионални интереси и съблюдаване на техните трудови права според Кодекса на труда и трудовото законодателство, но освен това имат и правото на съдебна защита при загуба на трудоспособност и в други установени със закон случаи.
В замяна горните права, работника има и поредица от трудови задължения, като съблюдаването на трудова дисциплина, отношение на добър стопанин по отношение имуществото на работодателя, а също и да изпълнява установените трудови норми за производителност на труда.

За определени категории работници правата и задълженията се уреждат освен с трудов договор и Кодекса на труда, и със специални закони като на държавните служители, военните, моряците, лекарите и др., като напоследък прави впечатление т.н. «ранно пенсиониране», което обаче не касае обикновения работник в трета категория труд според Кодекса.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Пон 14 Окт 2013, 11:23

Работник или в англ. - worker, е лице, работещо по трудов договор и съблюдаващо вътрешна трудова дисциплина, според изискванията на работодателя си - фирма, чуждестранна компания, организация или институция.
Върнете се в началото Go down
nr5lamb9
ГостПисанеЗаглавие: Наемен работник   Пет 18 Окт 2013, 11:31

Наемен работник е човек, който сключва трудов договор с работодател или негов представител от едно предприятие или организация или държава, за осъществяване на определена работа или длъжност (шофьор, общ работник, градинар, шлосер, администратор) срещу фиксирано трудово възнаграждение.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Пон 21 Окт 2013, 22:01

Работник е лице, което изпълнява някаква работа по трудов договор, като работи в някакво предприятие, в община, организация или учреждение. Дейността на един работник обикновено се свързва с извършване на физическа работа, докато на служител или чиновник е работ в канцелария с документи, информация, административни процедури.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ralam235
ГостПисанеЗаглавие: Що е то работник и що не е?   Пет 25 Окт 2013, 20:48

Работник е всяко лице, което се подчинява на вътрешен трудов ред в предприятие или организация, работи като страна по трудов догово (съгласно Кодекса на труда) и получава определена заплата за вършената в полза на работодателя си работа.

По смисъла на трудовото законодателство на България, не е работник лице, което работи по граждански договор, на хонорар или авторско възнаграждение. За такива лица нормите на трудовото законодателство не се отнасят.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ra.Pren8
ГостПисанеЗаглавие: Работник има право   Сря 30 Окт 2013, 11:22

Всеки работник има право на
- условия на труд, отговарящи на изискванията за безопастност и хигиена;
- обезщетения за вреди, причинени от увреждане на здравето във връзка с работата;
- равен труд, без дискриминация;
- възнаграждение, не по-малко от установената със закон минимална работна заплата;
- почивка, осигурявана с определянето на пределна продължителност на работното време;
- съкратен работен ден за някои специфични професии и работи;
- ежеседмични почивни дни;
- празнични дни;
- платен годишен отпуск;
- обединяване в професионални съюзи;
- пенсионно осигуряване;
- обезщетения при загуба на трудоспособност;
- съдебна защита на своите трудови дела.
Това са основните права на всеки работник по трудов договор в България.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zag.Da90
ГостПисанеЗаглавие: Задължение на всеки работник   Чет 07 Ное 2013, 15:06

Всеки работник е длъжен
- добросъвестно да изпълнява своите трудови задължения;
- да спазва трудова дисциплина;
- с добра грижа да пази имуществото на предприятието, в което работи;
- да изпълнява установените трудови норми;
За някои категории работници и служители (например, държавни или общински служители, войници, полицаи, пилоти и др.) в специални закони се предвиждат и други специфични задължения, според вида на упражняваната дейност и професия.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Надева-87345
ГостПисанеЗаглавие: Надомни работници   Сря 13 Ное 2013, 17:44

Една от най-неблагодарните работи в България е да се опитвате да организирате работа за мрежа от надочни работници - ще бъдете оплюти и обрулени от всякъде, и от самите „работници“ и от фирмите, и от обществото и от държавата. Въпреки това, такава дейност е възможна с оглед наличието на хиляди продукти и услуги, които могат да са осъществяват като надомна работа от работници в къщи. Ето някои възможности - шиете на ръкавици, специални дрехи, обработка на писма, разпращане на каталози и др.п.

Подходящо място за тези дейности са големите градове, по чрез пощенски заявки (ръководство 0033) може да се работи и от най-малките селища в страната. Някои опитни надомни работнци са в състояние да заработват значителни месечни доходи, а други, работещи във финансовата сфера като частни лица, получават доходи, за които НАП съобщава, че са значително над един милион лева, ако се съди по размера на внесените данъци.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Radeva_Ge.56
ГостПисанеЗаглавие: Кои са работници?   Сря 20 Ное 2013, 03:04

Работници (в лат. ез. - operarius; в англ. ез. - workers) - в трудовото право са най-многочислената категория трудещи се, които осъществяват основна производствена дейност. Като работници се определят лицата, които са непосредствено заети с оказване на въздействие върху предмета на труда, с преместване на готовата продукция, грижи и контрол върху средствата за производство, с които се работи, за изпълнение на операциите по контрол на качеството и др. видове непосредствено обслужване на производствения процес.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zarko_Belc.456
ГостПисанеЗаглавие: Задължения на работник по трудов договор   Сря 27 Ное 2013, 17:43

Всеки работник е длъжен:
- добросъвестно да изпълнява своите трудови задължения, съгласно подписания трудов договор с работодателя;
- да съблюдава правила за вътрешен трудов ред във фирмата или организацията, в която работи;
- да съблюдава трудовата дисциплина;
- да изпълнява установените трудови норми на своето работно място;
- да съблюдава изискванията за охрана на труда и осигуряването на безопастност;
- грижливо да се отнася към имуществото на своя работодател и на другите работници и служители, с които работи съвместно;
- незабавно да съобщава на своя работодател или на непосредствения си ръководител при възникването на ситуации, представляващи заплаха за живота и здравето на хора или за изправността на оборудването.
Обикновено всички тези задължения и някои по.специфични, са посочени в трудовия договор или във вътрешните нормативни документи на работодателя.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Peteva_Und.856ujt
ГостПисанеЗаглавие: Право на всеки работник е ...   Нед 08 Дек 2013, 16:57

Всеки работник има право да сключва, променя и прекратява трудов договор по ред и условия, които са установени в Кодекса на труда и трудовото законодателство на страната, като има основно три вида договори - за извършване на определена работа, за определен срок (много често - изпитателен) и безсрочен - за утвърдени в своята професия работници.
Върнете се в началото Go down
Izida_Stef.2chov7
ГостПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Пон 16 Дек 2013, 22:46

За всеки работник се подразбира, че му е предоставена за изпълнение работа, съгласно трудов договор, която той изпълнява на работно мясно, съответстващо на законовите нормативни изисквания за охрана на труда и условия на труд, предвидени в колективния трудов договор.
Върнете се в началото Go down
Zara_Test.d7
ГостПисанеЗаглавие: Право на заплата   Пон 30 Дек 2013, 22:48

Всеки работник има право на своевременно и в пълен обем изплащане на работната заплата в съответствие със своята квалификация, сложността на труда, който полага, количеството и качеството на изпълняваната работа, както и на клаузите изплащане на възнаграждение, залегнали в трудовия договор, колективното трудово договаряне и националното законодателство за минимална работна заплата, обезщетения на извърнеден и нощен труд и др. п.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Polya_Race.89rtva
ГостПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Сря 15 Яну 2014, 00:26

Почивката на всеки работник се определя според установените норми за продължителност на работния ден и според особеностите на соътветната професия. В тази връзка може да има значителни различия в работното време на отделните професии и категории работници, според конкретната ситуация. Работа на смени, условия на труд, агресивност на работната среда и др.п. Във всички случаи е необходимо да има редовни седмични почивни дни, ползването на празнични неработни дни и платени годишни отпуски.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Penyo_Pene.8dev
ГостПисанеЗаглавие: Професионална подготовка   Нед 26 Яну 2014, 16:38

Едно от правата на всеки работник е в процеса на работа да получава от своя работодател възможности за професионална подготовка, преподготовка и повишаване на своята квалификация, както е предвидено в Кодекса на труда и останалото трудово законодателство. Всъщност, и самият работодател има пряк интерес от това, разбира се при спазване принципите на ефективност на направените разходи.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
RAdka_Venk.065fba
ГостПисанеЗаглавие: Право на всеки работник.   Сря 05 Фев 2014, 14:05

Всеки работник има право, според нашето законодателство, да се включва в професионални обединения и съюзи, с цел защита на своите професионални интереси, трудови права и свободи, по отношение на условия на труд и почивка, заплащане на труда, обезщетение за допълнително натоварване или в случаите на злополуки.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Ulyank.785ov
ГостПисанеЗаглавие: Участват ли работниците в управлението на фирмата?   Съб 15 Фев 2014, 01:57

Ако работниците са над определено количество акто численост, те имат право да участват със свой представител - работник, в управлението на фирмата и да участват в заседанията на управителните органи, като се произнасят по въпросите които касаят техните трудови права на работното им място. Освен това, допълнителни права в това направление, може да има договорени и в колективния трудов гоговор.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Tanc.8976ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Сря 26 Фев 2014, 19:26

Всички работници се ползват от законовото право да водят колективни преговори и да сключват колективен трудов договор чрез свои представители. Освен това те имат право на информация по изпълнението на колективния договор и допълнителте споразумения към него.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Rady_Pen.9876ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Вто 11 Мар 2014, 13:21

Всеки работник има трудовото право да защитава своите трудови права, свободи и законни интереси с всички, не забранени от закона средства. Но от друга страна, трябва да преценява пазарните условия и какви ограничения налагат те по отношение конкуренцията на трудовия пазар. А и прекаляването със стачни действия може да фалира съответния работодател и тогава вместо малко, няма да има нищо. Всеки наемен работник има както принос в успехите, така и принос в неуспехите на своята фирма.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ten40_Ognyan.90867ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   Чет 27 Мар 2014, 13:29

Всички работници по трудов договор, независимо от вида и формата на регистрация на техния работодател, имат право на индивидуални и колективни трудови спорове, включително и правото на стачка, по ред установен с Кодекса на труда, освен определени категории служители, за които това изрично е предвидено в закон.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?   

Върнете се в началото Go down
 
Трябва ли Ви работник за работа на трудов договор по Кодекс на труда(Rabotnik)?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Труд и заетост в България против формите на безработица-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Free blog