Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?

Go down 
АвторСъобщение
Ламбов Д
ГостПисанеЗаглавие: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Чет 03 Окт 2013, 00:45

Работодател е юридическо или физическо лице, което осигурява и предоставя работа, като се явява страна по трудов договор, съгласно българското трудово законодателство. Пълномощията на юридическото лице да сключва трудови договори произтичат от неговата обща правоспособност по Кодекса на труда и като правило се фиксират в устава на конкретното дружество, фирма, учреждение, организация или институция.
Физическо лице също може да встъпва в качеството на работодател както за осъществяване на предприемаческа дейност, без образуването на юридическо лице, така и за удовлетворяване на личните си потребности, чрез наемането по трудов договор на домашна помощничка, иконом, шофьор, секретар, градинар и други.

И в единият и в другият случай, работодателите подлежат на регистрация в НАП чрез подаване на Декларация за започване на своята дейност или за спиране на дейност и ежемесечно трябва да подават изискващите се писмо и декларации за дължимите за предходния месец социални и здравни осигуровки и данъци върху личните доходи на наетите лица.

Изискванията на Осигурителния кодекс се отнасят до всички работодатели, независимо от организационно правната им форма на съществуване, нито от формата на собственост или основанието за осйществяване на дейност.
Основни задължения на работодателя, като страна по трудов договор са да предостави на наетия персонал подходящо работно място и възможности да изпълнява задълженията си според специалността, квалификацията и длъжността, предвидени в трудовия договор.

Освен това, всеки работодател е длъжен да осигури здравословни и безопасни условия на труд за наетия персонал, редовно да изплаща договорената работна заплата или компенсации според трудовия договор или Кодекса на труда.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Пон 14 Окт 2013, 13:40

Работодател е индивид, който управлява икономическо предприятие (собствено или поверено му от държавата, община, акционери или съдружници) или е самостоятелно зает с професионална или занаятчийска дейност и има един или няколко наемни работници. Така че, работодател е този, който може да дава работа и когото държавата дреши за данъци, а работника - за заплати.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ralamb51
ГостПисанеЗаглавие: Кой е работодател в България?   Пет 18 Окт 2013, 13:33

Работодател е страна по трудов договор и може да бъде както юридическо бице, така и физическо, което наема на работа макар и един работник. В България, работодател е организация, фирма, институция, община (юридическо лице), представлявана от своя ръководител или администрация, или физическо лице, с които работник влиза в трудови отношения, според Кодекса на труда.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Вто 22 Окт 2013, 01:57

Работодател, според трудовото право, е юридическо лице, коопрерация(земеделско стопанство), организация с идеална цел, институция (общинска или държавна), а също индивидуален предприемач или физическо лице, с които работник сключва трудов договор по трудови правоотношения. Всеки работодател е задължен да изплаща на своите работници заплата и да осигурява условия на труд , предвидени в законодателството, колективния трудов договор или по споразумение между страните.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Rab.amb3
ГостПисанеЗаглавие: Представете се пред потенциалните работодатели   Пет 25 Окт 2013, 21:29

Добре би било в раздела „Търся работа“ тук - http://nadomno.bulgarianforum.net/t2793-topic
на този форум, да оставите данни за себе си на вниманието на потенциални работодатели, които биха проявили интерес към наемане на хора с определени професии - едно кратко резюме е достатъчно за начало (как се подготвя резюме, вижте на този адрес - http://nadomno.bulgarianforum.net/t3130-topic). Проявата на активност може да е от полза.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ra.Tar89
ГостПисанеЗаглавие: Информация за работодатели   Сря 30 Окт 2013, 13:37

Добре да знаем откъде да търсим полезна информация за работодатели. Обикновено, това са:
- Отраслови справочници;
- Фирмени сайтове в интернет, като сериозните фирми винаги имат секция „Предлага работа“;
- Интернет сайтове за работа, които правят представяния на работодатели;
- Специализирани издания и справочници, точно за търсещите кариера и нова работа;
- Деловата преса - вестници и списания, които са специализирани в определена област, която е от Ваш интерес.
Когато човек има цел за своята работа, е добре да търси информация за подходящ работодател, за да я реализира, вместо да чака някой случайно да му предложи подходящото свободно работно място, отворено специално за него.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ra.Di827
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Вто 05 Ное 2013, 13:10

Работодател е човек, действащ от името на юридическо лице или от свое собствено има, който наема за изпълнение на определена работа един или повече работници или служители. Работодател може да бъде както собственика на средства за производство, така и негов представител, упълномощен да наема персонал за работа. Работодател могат да бъдат също обществени организации с идеална цел (като различните фондации), общини, държавни служби, армията и др.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Radkov_5
ГостПисанеЗаглавие: Що е то работодател?   Нед 10 Ное 2013, 22:37

Работодател е юридическо лице, в т.ч. и чуждестванно, и неговите обособени подразделения, международна организация, осъществяваща своята дейност на територията на България с регистрация в Българска Търговско Промишлена Палата. Но също като работодатели могат да се изявяват в трудовото законодателство общини, институции, лица с идеална цел, земеделски стопанства, индивидуални земеделски производители, еднолични търговци, семейства, физически лица, в т.ч. и чуждестранни (даже и лица без гражданство, стига да са подали декларация в НАП по надлежния ред) и всеки друг, който наема на работа хора по трудов договор или вида на дейността би следвало да се оформя като трудов договор.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Radosl_Iv.36
ГостПисанеЗаглавие: Права на работодател   Съб 16 Ное 2013, 00:40

Всеки работодател има право да сключва, променя и разтрогва трудови договори с работници и служители по реда и условията, които са установени с Кодекса на труда и трудовото законодателство в страната, като пак в тази връзка, може да води колективни преговори и да сключва колективен трудов договор.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Stoyne.56
ГостПисанеЗаглавие: Права на работодател   Пон 25 Ное 2013, 13:33

Съгласно трудовото законодателство, работодателят има право да води колективни преговори и да сключва колективни трудови договори. Може да поощрява работниците и служителите за добросъвестен и ефективен труд. Но също може и да изисква от тях да изпълняват трудовите си задължения и да пазят и съхраняват имуществото на работодателя, в т.ч. и имуществото на трети лица, което се намира при работодателя, ако той носи отговорност за съхранението му. Също може да изисква спазването на правилата за вътрешен трудов ред в предприятието.

В случаите на нарушения на трудовата дисциплина и материалната отговорност, може да привлича към отговорност виновните лица на трудов договор, според нормите и реда, установени в Кодекса на труда и другите нормативни документи. С оглед ефективното изпълнение дейността на представляваната от него организация, работодателят може да приема фирмени нормативни актове (с изключение на работодателите - физически лица, които не са еднолични търговци).
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pravda_Stoya.46
ГостПисанеЗаглавие: Права на работодателя   Вто 03 Дек 2013, 15:04

Едно от основните права на всеки работодател е да се сдружава с други работодатели и да създава обединения на работодателите, чрез които може да участва в социалния диалог на национално равнище за определяне на някои основни параметри на социално партньорство с профсъюзните организации на работниците и с държавните органи в областта на трудовото осигуряване.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sonya_Prokopor.9ri
ГостПисанеЗаглавие: Производствен съвет при работодателя   Чет 12 Дек 2013, 03:06

Всеки работодател в производствено предприятие може да създава производствен съвет (с изключение на работодателите - физически лица, които не са еднолични търговци), което е съвещателен орган, образуван на доброволна основа из състава на работниците, които имат определени постижения в работата.

Ролята на този производствен съвет е да подготвя предложения за усъвършенстване на производствената дейност или на отделни производствени процеси или за внедряване на нова техника и технологии, но също и за повишаване квалификацията на работниците и производителността на труда.

За да е ефективен такъв производствен съвет, е необходимо работодателя да намери ефективни форми за мотивиране на участниците в него чрез награди, хонорар или други поощрения и привилегии.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
foreks2
ПисанеЗаглавие: Производствен съвет към работодателя   Съб 21 Дек 2013, 14:05

Всички пълномощия, състав и ред за дейност на създадения към работодателя производстве съвет в предприятието, се определят с фирмени нормативни документи. Към пълномощията на производствения съвет не могат да се включват въпроси, решението на които според националното законодателство е в изключителните компетенции на органите на управление на фирмата. Тук също не могат да се разглеждат и въпроси, свързани с представителство и защита на социално трудовите права и интереси на работниците.

Решаването на последните се отнася към съответните първични профсъюзни организации или други представители на работниците. От друга страна, работодателят е длъжен да информира производствения съвет за резултатите от разглежданите предложения, постъпващи в този орган, и за тяхната реализация. Това би следвало да мотивира участниците за активна дейност и продуктивни предложения.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sasho_RAde.94ev
ГостПисанеЗаглавие: Кога работодател може да уволнява свой сътрудник?   Сря 08 Яну 2014, 13:26

В Разпореждане на всеки работодател няма кой знае колко много основания да уволнява свои сътрудници по своя инициатива и те основно са изброени в Кодекса на труда. Освен това, има и някои допълнителни основания за уволнение на някои категории персонал.

Списъка на тези основания е строго ограничен и практически във всички случаи работодателя е длъжен да обоснове уволненията и строго да съблюдава определена процедура, независимо дали става дума за намаление числеността на персонала или за дисциплинарни случаи. За разлика от работника, работодателя няма право да прекратява трудов договор, основавайки се само на своите желания, без достатъчно основания.

В следващи публикации ще се спрем на някои конкретни основания, съгласно които трудов договор може да бъде прекратен от страна на работодател и съответния сътрудник или работник да бъде уволнен.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Velka_Radk.07fg6va
ГостПисанеЗаглавие: Видове работодатели.   Чет 16 Яну 2014, 19:28

Работодатели могат да бъдат както юридически лица (организации, институции, фирми), така и физически лица, като по този начин те могат да встъпват в трудови правоотношения с наети работници и служители. Такива са случаите при наемането на личен шофьор, секретар, иконом, чистачка, градинар и други подобни длъжности.

За пълнота следва да споменем, че в случаи, предвидени от националното законодателство, в качеството им на работодатели могат да встъпват и други субекти, изрично оправомощени с правото да сключват трудови договори.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radoy_Denk.06fov
ГостПисанеЗаглавие: В какви случаи работодател може да разтрогне трудов договор?   Вто 28 Яну 2014, 22:53

Ще бъде трудно на един дъх да се изброят всички случаи, когато работодател може да разтрогне трудов договор с нает от него персонал, но с течение на времето и по метода на допълването, може да съставим сравнително дълъг и пълен опис, но нека сега да започнем с някои от тях:

- ликвидиране дейността на предприятието или организацията, където е нает персонала по трудов договор. В този случай на всички се връчват едномесечни предизвестия, след изтичането на които договорите се прекратяват и дейността се закрива. Ако се налага, се назначава ликвидатор.

- съкращение на персонала по численост, което се налага поради различни падзарни причини, преструктуриране на бизнеса, сливания или разделяния. Във всички тези случаи се налага оптимизация заетите работници и служители, преназначения и т.н.

- несъответствие в квалификацията на работника по отношение на изпълняваната от него работа или по заеманата от него длъжност, което може да се установи и потвърди в следствие на проведена атестация на персонала. Например, в предприятието се доставя пова, по-сложна машина, предявяваща по-висока квалификация от обслужващия работник.

Още случаи, в които работодател може да прибегне до разтрогване на трудов договор, ще разгледаме в следващи публикации (проверявайте периодично за новости).
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radko_Den.67ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Пет 07 Фев 2014, 21:43

Новият работодател може да прекрати трудов договор по своя инициатива в случай, че се прави смяна собственика на фирмата или на имуществото, като това касае най-вече предишен управител, негови заместници и тлавен счетоводител.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Utbnv879fev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Нед 16 Фев 2014, 17:41

Всеки работодател може да уволни работник, който многократно и без уважителни причини не изпълнява своите трудови задължения, още повече ако това е съпроводено и с употреба на алкохол, особено в работно време. Обикновено, преди уволнението и ма няколко други дисциплинарни наказания.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Stefan.876ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Съб 01 Мар 2014, 13:18

Отсъствието от работното място в продължение на един ден без уважителни причини, както и появата на работа в нетрезво състояние, след употртакова на алкохол или други упойващи вещества е основание за работодателя да прибегне до дисциплинарно уволнение на провинилия се работник или служител.
Върнете се в началото Go down
Radi_Tan.8976ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Чет 13 Мар 2014, 13:23

При поява на работаник на работното му място в алкохолно, наркотично или друго токсично опиянение, работодателя има право да го уволни от работа, след обща преценка на ситуацията.
Върнете се в началото Go down
Petko_Lalch.9876ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Нед 30 Мар 2014, 16:41

Разгласяването на фирмена тайна, лични данни за други работници или служители или друга, пазена от закон информация (служебна, търговска, държавна или друга), станала известна на работник или служител във връзка с изпълняваните от него трудови правоотношения и задължения, са достатъчно основание за работодателя да предприеме дисциплинарни мерки против член от своя екип или персонал, в това число и уволнение от работа.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Odrk-675
ГостПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   Пон 06 Окт 2014, 18:43

Работодателят е физическо или юридическо лице, предоставящо работа, като за целта сключва трудов договор с подбран работник или служител за осъществяване на определена трудова дейност, на определено работно място със съответния трудов договор според Кодекса на труда.
Правата и задълженията на работодателя в трудовите отношения с работника се изпълняват от ръководителя на съответната организация. Още тук http://pabota1.blogspot.com/2014/10/rabotodatel-sto-e-to.html
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?   

Върнете се в началото Go down
 
Какво е работодател - като термин и понятие (Rabotodatel)?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Работа и кариера за предприемчиви хора през 2015.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Free blog