Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка

Go down 
АвторСъобщение
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Съб 31 Авг 2013, 02:11

Изготвянето на мотивационно писмо е ефективен инструмент при търсене на работа, което може да Ви помогне да преодолеета първата бариера при подбор от страна на потенциалния работадател. Този документ е особено подходящ за ученик или студент, които току-що завършват образование и нямат опит с търсене на работа. Добре написано писмо Ви дава възможност да обясните на работодателя защо е добре за него да разгледа Вашата кандидатура, въпреки че все още Ви липсва професионален опит.
Може да разглеждате своето мотивационно писмо като документ, който допълва Вашата професионална автобиография или cv със сведения за това, защо сте заинтерисовани да заемете определена свободна позиция и защо сте подходящата кандидатура за нея. В тази връзка е добре този документ да бъде уникален при всяко отделно кандидатстване за свободно работно място, даже ако е при един и същ работодател.

Разбира се определени модули Вие може да копирате от предишни свои работи или от готов образец, но две едни и същи писма небива да използвате, иначе тази процедура си губи смисъла. Затова Ви препоръчваме да не се увличате твърде много в търсенето на готов образец, приме, шаблон или бланка за попълване. Това е съгирния начин за стардартизиране и унифициране на документи, но точно в този случай Вие се нуждаете не от стандарт, а от уникалност, за да Ви отличат сред останалите кандидати.

Всеки шаблон или готов пример, без нужната индивидуализация, по-скоро може да отблъсне работодателя. Затова преглеждайте образци, ползвайте бланки и примери за да съставите една примерна структура на изложението, но след това пишете със свои думи и според конкретната ситуация. Желателна големина на едно мотивационно писмо е не повече от една старндартна страница А4 - така че да бъде обхванато с един поглед.

Основната трудност при изготвянето на мотивационното писмо е да се пише по същество без да се използват банални клишета. Празните фрази и разпространените щампи в речта от страна на кандидатите за работа (от типа - активен, лесно обучаем, отговорен, в екип...), по-скоро могат да предизвикат раздразнение у четящия. За да съставите смислен документ е необходимо внимателно да проучите фирмата или организацията, в която кандидаствате.
Какъв е основния предмет на дейност, какви са производствените процеси, каква е организационната схема на управление, на кои пазари оперира, какви са конкретните изисквания на свободното работно място. Въз основа на тези сведения може да помислите какво Ви привлича в тази работа и го напишете с прост, литературно правилен език. Демонстрирайте пред работодателя своето умение да работите с информация, да правите изводи и че ясно разбирате каква точно дейност Ви предстои да осъществявате и защо сте заинтерисовани от нея.

Защо искате да получите обявената позиция е първата част от Вашето мотивационно писмо. Заложете на верния делови стил на изразяване и внимателно проверете грамотността на използвания от Вас език (ако е необходимо, консултирайте се с учителка по български език). Би било жалко да се разминете с възможността да си осигурите постоянна заетост зарати технически или орфографически и пунктуационни грешки.

Често срещана грешка е опитите да се ласкае работодателя, което предизвиква недоверие у него и го настройва негативно към Вас. Ако пишете, че Ви впечатляват лидерските позиции на компанията на пазара, но не сочите в какво е лидер и с колко, то или не сте разбрали правилно или лъжите и пишите празни приказки. Бъдете крайно внимателни с фактите и детайлите - новаците често обичат да ги бъзикат на тази тема, като ги пращат за зелен хайвер или окровено ги будалкат.
Посочвайте примери и конкретни числа, за да убедите работодателя относно Вашата мотивация, но от друга страна внимавайте много да не сгрешите или да дадете грешно тълкуване на посочваните цифри. По правило, посочвайте източниците, от които черпите информация и ако усещате несигурност, по-добре се консултирайте с компетентен човек. Тази част от мотивационното писмо е идеалния инструмент за завършили студенти - може да нямате какво да впишете като своя професионална история в cv-то, но с писмото може да докажете своята полезност.

Преди всичко покажете, че имате дългосрочни намерения да се развивате в областта, свързана с дейността на фирмата или на конкретното свободно място. Най-добре за това подхождат фактите за Вашето образование - допълнителни курсове, самообразование, или участието Ви в определени проекти или разработки. Посочете свои успехи, умения или склонности. Непременно подчертайте своята сериозност. Избройте стъпките, които Вие сами сте предприели за повишаване на Вашата квалификация - специализирани издания, интернет ресурси, участие в конференции или семинари.

Заключителната част на своето мотивационно писмо трябва да посветите на своите силни страни, то отнове без празни думи и клишета. Подкрепяйте своите твърдения с факти или препоръки да други хора от бранша. Пример: „Аз считам за своя силна страна високата степен на отговорност.“ Това е твърдението. Сега трябва да го подкрепите с примери или образци от Ваша предишна дейност. Не пишете какво „мразите“ да правите, а хишете какво с радост вършите.
Накрая се опитайте да намерите и опишете някакъв кънкретен свой опит, който ще потвърди, че Вие сте подходящи за обявената работа и предлаганото свободно работно място. Определете какви навици са необходими за правилното изпълнение на професионалните Ви задължения (обикновено са описани в обявата) и  обмислете къде бихте могли вече да сте придобили някои от тях. Например, работа с бази данни може да Ви се е наложило да правите при подготовката на дипломната Ви работа, а навици за публични изказвания в училищен кръжок по риторика или училищен театър.

Винаги и добре да завършите своето мотивационно писмо за работа с фраза за това, че сте уверени или се надявате да бъдете одобрени за обявеното свободно работно място и че очаквате в разумен срок да бъдете уведомени за резултата от прегледа на документите Ви и евентуално да бъдете поканени на лична среща при работодателя за провеждане на интервю или събеседване и окончателно одобрение.
Върнете се в началото Go down
Molina
ГостПисанеЗаглавие: Как да не пишем мотивационно писмо за работа?   Съб 31 Авг 2013, 13:22

Трябва да сме наясно когато си подготвяме документи за кандидатстване за работа - мотивационно писмо ли пишем, което е един вид препоръка от самите нас към работодателя, или просто се самовъзхваляваме като любимия работник на всички времена.

Виждайки в мотивационното писмо само множество от стандартни фрази за това колко сме целеустремени, устойчиви към стреса, лесно обучаеми, комуникабилни и просто безценни сътрудници, възможно е работодателя да се замисли дали нямаме твърде високо мнение за себе си и какво всъщност умеем на практика.
Винаги е по-добре да разкажем за своите конкретни постижения. Например, вместо да пишем колко чудесни организатори и управленци сме, по-добре е да опишем своята дейност като ръководител на отдел, какво конкретно сме постигнали в досегашния си екип, какви са практическите резултати. Реалните постижения говорят повече на работодателя за нашата мотивация за работа, отколкото нищо не значещи надути фрази.
Върнете се в началото Go down
monev234
ГостПисанеЗаглавие: Мотивационно писмо в допълнение към cv   Пет 13 Сеп 2013, 23:10

Необходимо допълнение или встъпление към всяко cv е изготвянето на мотивационно писмо, особено в случаите, когато кандидатствате за постъпване на работа във филиал на чуждестранна фирма у нас. В тези случаи то е задължително. С мотивационното писмо е необходимо да пояснявате своите стремежи и мотиви, които Ви подтикват да заемете именно тази длъжност, именно в тази фирма.

А в частта с придружителната му роля е необходимо да обясните в каква връзка подавате своите документи - обява, източник, позиция, фирма, а също и да опишете състава на документите, които прилагате. Не забравяйте да посочите и контактна информация за себе си за по-нататъшни връзки с Вас.
Върнете се в началото Go down
enchev12
ГостПисанеЗаглавие: Защо се налага писане на мотивационно писмо?   Пет 20 Сеп 2013, 12:59

Има различни мотиви, които обосновават и мотивират писане на мотивационно писмо към cv е други документи, с които кандидатстваме за работа. Един от тях, като пример, е възможността чрез него допълнително да се рекламирате пред потенциалния работодател, като изтъквате свои предимства и обяснявате каква незаменима полза ще има от Вашето назначаване на обявеното свободно работно място.

Друг пример е, че с помощта на мотивационното писмо помагате на работодателя да се ориентира точно за коя позиция кандидатствате, което е важно значение за големи предприятия и организация, които са обявили набиране на персонал по много вакантни позиции. От друга страна, помагате да стане ясно какви са Вашите достойнства, във връзка с предлаганата работа - като професионалист, като личност, с какво можете да допринесете на предлаганата длъжност.

В крайна сметка, това е чисто технически въпрос - ако липсва мотивационно писмо, съществува възможност Вашето cv и документи изобщо да не бъдат забелязани или да бъдат отделени като „неясни“ и после забравени, поради наличието на достатъчно други изрядни кандидати за обявената позиция. Работодателят или назначената комисия също са хора и понякога са склонни да вървят в посока на най-малкото съпротивление.
Върнете се в началото Go down
lamb-44h
ГостПисанеЗаглавие: Примерен образец на мотивационно писмо за работа на английски език   Пон 30 Сеп 2013, 14:06

Като пример, ако се налага да подавате документи пред филиал на английска фирма в България, може да ползвате следния примерен образец на мотивационно писмо за работа, който е подготвен на английски език:

Ivan Draganov
Vitosha str. 126/15
Appt. 22
Sofia
1000 Bulgaria
18 June 2013

The letter of motivation

I have definite aim in my career, and I entered the Sofia Technical University for receiving a master-degree in the future, to make one more step to my career. When I was at school I took extra courses on repairing of internal combustion engines and ecology.

I like cars, that`s why I went in for driving for five years. I finished secondary school with a gold medal and entered the University. My specialization was the process of internal combustion engines. During my studies at the University I had practice in England.

There I gained large life and work experience. There drove tractor and sports car. Doing maintenance on the engines. At the University I learnt English. I graduated from the University with good results and I understood that I must develop and improve my knowledge in cars.

At present I am a first year student in further education at the Sofia Technical University. My specialization is Automobile engines and management. I want to be a skilled specialist. I `ve chosen this subject because I really want to connect my future with those kinds of activity.

With the development of new economic relations I understood that to become an engineer of high level I should gain some experience abroad and obtain skills of working in technical system of different countries with highly developed technical knowledge and I want to learn new things for myself and improve my English.

All this influenced my decision to participate in this program. I want to gain experience and useful skills of working in technical system of different countries with highly developed technical level. That all influenced on my decision take part in this program.

date
Ivan Draganov
signature

Разбира се, този образец на мотивационно писмо на английски език може да ползвате само като пример или шаблон, възоснова на който да подготвите необходимия Ви документ по-конкретно и с по-специфични детайли, според Вашата специалност и вида на работата, за която кандидатствате.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
lamb-09e
ГостПисанеЗаглавие: Не винаги е нужно мотивационно писмо.   Вто 01 Окт 2013, 17:59

Мотивационно писмо за работа не винаги е нужно, при всеки подбор за определена длъжност. По-скоро го споменават като необходим докумант, когато се участва и подават документи за конкурсна длъжност и то често, защото така е прието (обикновено всяка обява за работа днес завършва с израза „изпратете cv е мотивационно писмо на адрес...“.

Затова, въпреки всичко, е добре да имате готовност за подаване на мотивационно писмо с обем до около 2/3 от една страница, да е добре оформено, така че да е удобно да се променят само данните за длъжността, за която кандидатствате и адресата - работодател.

Но ако подавате документи за големи и сериозни конкурси или за висока ръководна длъжност, на този документ е добре да отделите по-специално внимание. Особено в случаите, когато кандидатствате за свободна позиция в чуждестранна фирма, мотивационното писмо е нужно да е добре обмислено, съставено и оформено. Вижте примери и образци по-горе.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
lamb1-ui
ГостПисанеЗаглавие: Примерно съдържание на мотивационо писмо за шаблон   Сря 02 Окт 2013, 16:47

Често в обявата за работа има изискване към професионалната автобиография да се добави и мотимационно писмо, затова тук ще Ви дам едно примерно съдържание, за да го ползвате като шаблон при подготовката му. Ето основните моменти:

1. Встъпление - информация за Вас и Вашите основни интереси, във връзка с обявеното от работодателя свободно работно място;
2. Защо искате да работите на обявената длъжност във фирмата (или организацията) на работодателя?
3. Какво знаете за фирмата - предимно силните й страни?
4. Защо Ви интересува предлаганата длъжност?
5. Какво очаквате от предлаганата работа?
Разбира се, това е кратко примерно и пояснително съдържание, но за да го ползвате като образец за написването на мотивационно писмо, е нужно да се съобразите най-пълно с изискванията и длъжностната характеристика на работодателя, който е пуснал обявата за работа.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
1lamb-er
ГостПисанеЗаглавие: Няколко полезни и съдържателни съвета по написване на мотивационно писмо за работа (Saveti za motivacionno pismo)   Пон 07 Окт 2013, 22:35

Всеки кандидат за нова работа, каквото и да е чувал или чел за написването на мотивационно писмо, винаги е добре да има подръка и обобщена информация, която акцентира на същественото, полезното и съдържателното.

Мотивационното писмо те трябва да е по-дълго от една страница. Доколкото работодателите си съствавят мнение за кандидатите по него, не позволявайте на някои дребни грешки да развалят цялата работа. Не разчитайте само на на програмата за автоматична проверка на правописа.

Постарайте са да получите обективно мнение за своето творение, защото е трудно да сте обективни за своите неща като се опитвате да ги погледнете от страни. Потърсете приятел или колега или още по-добре, ако познавате някой, който успешно е кандидатствал преди за подобна на Вашата позиция.

Помолете го да Ви разкаже тънкости от процедурата по своето назначаване, като не забравяте, че Вашето cv и мотивационно писмо (съпроводително резюме) са само билет към предстоящото Ви събеседване, за което също трябва да имате готовност и нагласа да го преодолеете с успех. Позитивизма е задължителен през целия процес и след това.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
8d0_lamb
ГостПисанеЗаглавие: Писмо за правилно делопроизводство   Сря 09 Окт 2013, 16:53

Според правилата за оформяне на cv и от гледна точка на правилното делопроизводство (воденето на бумажтината), е необходимо да внасяте документите си с входящ номер в деловодството на фирмата (в която кандидатствате), заедно с придружително или мотивационно писмо, в което обяснявате причината и съдържанито на заявката си.

Може да се позовавате на препоръки от колеги или бивши свои началници или ръководители само с тяхно изрично съгласие. Все пак имайте предвид, че препоръки могат да се внесат отделно от мотивационното писмо, в края на конкурса или след събеседването за назначение на работа.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
23molamb
ГостПисанеЗаглавие: За какво е нужно мотивационно писмо?   Вто 15 Окт 2013, 11:26

Когато разглеждате обяви за работа и за свободни работни меса, често сред изискващите се документи може да срещнете да се споменава и за мотивационно писмо. Някои кандидати се смущават от това, доколкото не им е съвсем ясно, как точно да го съставят и какво трябва да съдържа.

Ако погледнем каква е практиката, ще се убедим, че често мотивационните писма се съставят неправилно, или автобиографията се изпраща самостоятелно - без такова, а даже и без съпроводително писмо. От такова отношение към процедурата за кандидатстване не може да се очаква да произтече покана за по-нататъшно събеседване и назначаване на работа. Затова в тази тема изясняваме за какво са нужни мотивационните писма и как е правилно да се съставят.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
mop8lamb
ГостПисанеЗаглавие: Трябва ли да пишете мотивационно писмо за работа?   Съб 19 Окт 2013, 17:14

Когато разглеждате обяви за работа или свободни рабонти места, често се случва да срещнете изискване да приложите сред другите документи по своята кандидатура и мотивационно писмо. Много хора се смущават от това изискване, доколкото не е съвсем ясно, как точно трябва да изглежда доброто мотивационно писмо.

Значително прояснение по случая може да Ви даде представата за бизнес план в бизнеса. Това трябва да направите, кадидатствайки за работа - да обясните по какъв начин и в какви срокове ще направите така, че работата да върви по мед и масло - продажбите да се увеличават, клиентите да са доволни, качеството да се подобрява и в крайна сметка - защо трябва да Ви вярват, че всички тези обещания са реални и Вие сте в състояние да ги реализирате.

Често мотивационни писма се съставят неправилно или даже изобщо не се прилагат към професионалната автобиография или cv-то за работа. В такива случаи е естествено да се очаква да не получите покана за явяванена събеседване. Ето затова е нужно да се придържате към изискванията на работодателя и да му давате, това, което му трябва, а не онова, което на Вас се иска.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
loteria
ПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Сря 23 Окт 2013, 13:13

Не бива да бъркате саздаването на мотивационно писмо със съпроводително писмо. С първото обяснявате защо искате работата и колко добре сте подготвени за нея, а с второто обяснявате защо и какви документи внасяте на вниманието на работодателя във връзка с публикувана от него обява за работа на свободно работно място или длъжност. Разбира се, в някои специфични случаи, двата вида писма, както и молбата за работа, могат да бъдат обединени, но трябва да ги различавате и ясно да разбирате кой за какво е.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Mo.la89m
ГостПисанеЗаглавие: От кого най-вече се изисква мотивационно писмо за работа?   Нед 27 Окт 2013, 13:49

Най-често мотивационно писмо изискват от млади специалисти - випусници на университети или такива, които още са студенти. Това е и разбираемо - младите специалисти с малък стаж или въобще без стаж не могат да се похвалят със своите професионални навици и опит на работа.

Съответно, основен критерий, по който работодател може да съди за такива кандидати, това е тяхната мотивация. Ето защо в случаите, когато на работа се назначават млади специалисти, става дума именно за мотивационно писмо.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Mo.Dil83
ГостПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Чет 31 Окт 2013, 02:22

Кое е най-важното в ефективното мотивационно писмо, така че то ако не Ви устрои директно с нова работа, поне да Ви осигури явяване на събеседване? Преди всичко, мотивационното писмо трябва да продемонстрира пред работодателя, какво? Вашата мотивация да се справяте добре с работата.

Т.е. причините, защо искате да започнете точно тази работа, в точно тази фирма? Следователно, в писмото се акцентира не толкова на опита и професионалните навици (които у кандидата са все още малко), а на мотивацията да се работи добре и да се постигне напредък.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Mo.Piit5
ГостПисанеЗаглавие: Какво да пишете в мотивационно писмо? Някои подсказки.   Сря 06 Ное 2013, 17:10

Какви могат да са причините, поради които търсите работа именно в дадена фирма? Това зависи от Вас. Например, ако сте начинаещ журналист и отдавна вече сте си мечтали да попаднете на работа в някоя от популярните телевизии. Така и пишете - отдавна мечтах, имам потенциал и желание да се реализирам, за целта така и така ще направя.

Или друг пример, ако от университета сте ходили на стаж в дадена фирма, или сте присъствали на нейно представяне, промоция, откриване и т.н. Ако нещо от това Ви е впечатлило, считате, че е близко до Вашата специалност и имате идеи ка да се вградите в този екип, така и напишете във своето мотивационно писмо
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Моника-9
ГостПисанеЗаглавие: Във всяко мотивационно писмо се говори за ... мотивация.   Вто 12 Ное 2013, 17:33

Много важен момент при кандидастване за нова работа - Вашето желание да подадете документи точно по тази обяви и за това работно място, трябва да бъде с нещо мотивирано. Това не бива де е само този факт, че в тази фирма плащат добре.

Всеки работодател иска да види сътрудници, които са мотивирани не само от получаването на пари, а също и от възможностите да се проявят на съответната работа, да решават сложни задачи, да развиват в мащаб дейността, да се приобщават към мултикултурна и мулти национална среда и т.н.

С други думи казано, и Вашите мотиви, които посочвате в своето мотивационно писмо за работа, трябва да са такива, че да говорят за Вас като за личност с характер, с определени стремежи в живота и в работата, със собствени жизнени цели. И всичко това трябва да бъде казано с нужната определеност и разбираемост на Вашия работодател, така че той да е наясно с Вашата мотивация.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Mincev_Sof.8656
ГостПисанеЗаглавие: Реална ли е мотивацията Ви за работа?   Пон 18 Ное 2013, 17:06

Когато пишете мотивационно писмо за работа, добре е посочваните от Вас мотиви да са действителни и истински. Ако се опитвате да убедите бъдещият си работодател, че сте адски мотивиран точно за предлаганата от него работа, това трябва да звучи достатъчно грамотно и убедително.

В противен случай, той може и да не повярва на аргументите във Вашето мотивационно писмо или ако успеете да го убедите, практиката да го разубеди скоро. Така залагате условия за взаимно разочароване и загуба на интерес. Затова е добре освен парите като заплата, да търсите и намирате и други мотиви за реализация в дадена професия или работно място.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Monov_Tod.346
ГостПисанеЗаглавие: Какво съдържа в себе си правилно съставено мотивационно писмо за работа?   Вто 26 Ное 2013, 14:19

Винаги, когато човек си подготвя документите по обява за работа, възниква въпроса какво трябва да се съдържа в едно правилно съставено мотивационно писмо, за да си свърши то работата, която му възлагаме, а именно - да ни осигури интервю в потенциалния работодател, който е обявил свободна позиция или работно място.

Преди всичко е добре да обърнете внимание на формалните елементи - то трябва да е поименно адресирано до конкретно лице в организацията на работодателя (HR-мениджъра, ръководителя на отдел или направление и т.п.). В началото на писмото трябва да поздравите и да напишете защо внасяте документи точно в тази компания, какъв е повода. Например, посочвате публикувана обява във вестник, брой, дата, свободно работно място.

250 × 306 - avizoessays.

Ако такава обява няма, трябва да кажете от къде черпите информация за свободната позиция, за която кандидатствате. В никакъв случай писмото Ви не трябва да оставя впечатлението за Вас, че Вие кандидатствате за каква да е работа - от чистач до управител. Универсалните войници и т.н. „дялани камъни“ не са на мода в съвременния бизнес.

От Вас очакват конкретика - конкретна професия, конкретно работно място, конкретни резултати на него, конкретни ангажименти. Последното изречение дава отговора на въпроса какво точно трябва да съдържа и Вашето мотивационно писмо за работа.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Semerjian_Urc.96
ГостПисанеЗаглавие: Сърцевината на мотивационно писмо   Сря 04 Дек 2013, 03:03

В основната и съдържателна част на мотивационното писмо за работа е нужно да обясните кой сте Вие и защо изпращате cv именно в тази фирма или организация, при това - точно за това свободно място. Това, разбира се, предполага да сте си свършили домашната работа по проучване на фирмата, в който кандидатствате.

А по отношение на длъжността, Вие трябва ясно да покажете връзката между изискванията, които предявява работодателя за нея и Вашите професионални качества. Това може да включва Вашето образование, ползването на нужните чужди езици, опит в работата или вече проведени стажове, наличието на нужни сертификати, портфолио, професионални курсове, които сте завършили и т.н.

Освен това, всичко казано до тук, трябва да го обясните на професионалния език или жаргон на работодателя, за да може той да Ви приема за „свой“ човек. Само така ще сте сигурни, че Вашето мотивационно писмо си е свършило работата и Вие сте получили кандидатстваната длъжност.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
loteria
ПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Чет 12 Дек 2013, 14:20

Когато подготвяте мотивационно писмо, особено внимание трябва да отделите на своите преимущества, но пречупени през погледа на потенциалния работодател - т.е. не какво сте, а какво очаква от Вас работодателя да сте.
Върнете се в началото Go down
Slabakov_Tonc.8ro
ГостПисанеЗаглавие: Как да отразите своите слабости.   Нед 22 Дек 2013, 17:24

Що се касае до Вашите слаби страни (някои изисквания, на които Вие не отговаряте съвсем), когато съставяте своето мотивационно писмо, тук трябва максимално ясно да обясните, защо Вие ще сте в състояние успешно да се справите с възложените Ви задължения, независимо от тези несъответствия. Във всеки случай, колкото са по-малко тези несъответствия, толкова по-добре. Затова търсете свободни работни места, към чийто изисквания Вие сте най-подходящи, а недостигащите Ви умения и знания се старайте да придобивате в движения, но посочете как ще го правите.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
MAncev_Yuri.9euy
ГостПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Съб 04 Яну 2014, 22:08

Когато пишем мотивационно писмо за работа, е нужно в неговия край, да помолим учтиво представителя на работодателя да се свърже с Вас в най-скоро време, но ако е възпрепятстван да го стори през следващите 4 - 5 дни или седмица, то тогави Вие ще позвъните за да уточните дата за провеждане на събеседване. Естествено, щом си подавате документите и очаквате развитие по тях, трябва да позвъните и то непремено.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Mima_Pete.a89df79yva
ГостПисанеЗаглавие: Какво не бива да изтъквате в мотивационно писмо?   Пет 17 Яну 2014, 15:18

Когато съставяте своето мотивационно писмо, след като вече сте изготвили cv или професионална автобиотграфия, има някои неща, които е крайно нежелателно (според нормите на делопроизводство) да изтъквате в него, като:
- семейно положение (освен ако това не е изрично изискване и обикновено се прави в автобиографията;
- наличието на деца - брой, възраст, училища и т.н. - освен ако е изрично изискване и има основание да се иска такава информация;
- кариерни амбиции, които преследвате - те са Ваш поглед върху живота;
- желаема заплата, но трябва да сте наясно със заплащането на позицията за която кандидатствате;
- религиозна принадлежност;
- политическа принадлежност, освен ако има изискване за деполитизирана длъжност;
Какво още не бива да изтъквате в своето мотивационно писмо за работа, може да допълните, водейки се от законите на страната в съответната област и от здравото чувство за морал и справедливост.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Petya_Martin.067fva
ГостПисанеЗаглавие: Какво да не пишем в мотивационно писмо?   Вто 28 Яну 2014, 23:00

Когато пишете писмото, най-добре е да избягвате фрази от рода на „моите знания в дадената област, разбира се не са големи, но аз бих желал с Ваша помощ да се развивам в това направление.“

Работодателят се интересува, какво можете Вие да му предложите, поради което е по-добре да напишете за това, какъв конкретен професионален опит имате, къде сте провеждали практика, какви трудови задачи сте изпълнявали и на какво сте се научили.

Значи, обобщено - в писмото пишете какво знаете и какво можете, а не за това, което незнаете, макар че вероятно ще се учите и усъвършенствате.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Milka_Pen.65eva
ГостПисанеЗаглавие: Пример за заключение в мотивационно писмо на английски език   Пет 07 Фев 2014, 21:50

Тук можемда посочим пример на заключение в мотивационно писмо на английски език. „I am highly motivated and look forward to the varied work which a position in your company would offer me.“ „Аз действително съм високо мотивиран и се надявам да получа работата, за позицията, която предлагате.“
Върнете се в началото Go down
Zarko_Momch.g8ev
ГостПисанеЗаглавие: Заключение за мотивационно писмо за работа   Нед 16 Фев 2014, 17:48

Добре е всяко мотивационно писмо, при кандидатстване за нова работа, да завършва със заключение, което се използва, за да се повтори и отново да се заяви желанието ни да работим в съответната фирма. Да оставим впечатлението, че приемаме възможността да работим на нова позиция като предизвикателство, което сме готови да поемем върху себе си, което на английски език би звучало горе долу, така: I see new tasks / this position as a welcome challenge, which I look forward to.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Mladic_Tosh.756ko
ГостПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Съб 01 Мар 2014, 02:26

Вариант на заключение на мотивационно писмо: I would welcome the opportunity to discuss further details of the position with you personally. — Бих се радвал на възможността лично да обсъдя с Вас изискванията към предлаганата от Вас позиция.
Върнете се в началото Go down
Milka_Pen.7856ev76a
ГостПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Сря 12 Мар 2014, 20:16

Към заключението на своето мотивационно писмо може да направите намек за провеждане на евентуално интервю, а също да укажите, че прилагате cv за разглеждане (Please find my CV attached - последното, ако изпращате документи в чужбина).
Върнете се в началото Go down
Ivan_Mand.9807ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   Съб 29 Мар 2014, 23:44

Има една сравнително стандартна форма, използвана в края на мотивационното писмо, за да съобщите на потенциалния работодател, че към Вашата молба за работа може винаги да добавите и други потвърдителни документи: „Ако е необходимо, мога да Ви предоставя допълнителна информация и документи по моята кандидатура.“ —
I can supply references from…if required.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка   

Върнете се в началото Go down
 
Как се пише примерно мотивационно писмо за работа - готов образец и бланка
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Кандидатстване за работа - документи и процедури-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Create a blog