Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)

Go down 
Иди на страница : Previous  1, 2, 3  Next
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Нед 23 Юни 2013, 16:09

First topic message reminder :

Изготвянето на Европейски формат на автобиография като образец или т.н. cv за работа, се подчинява на определени изисквания, съдържание и форма, към които е добре да се придържаме, ако не искаме да създаваме нестандартни условия за нестандартно отношение към себе сиq когато си [url=250 × 306 - avizoessays.]подаваме документи и кандидатстваме за определена трудова позиция[/url] във фирма или организация.. Ето някои от тях:

Лична информация

 • Име — Иван Иванов Иванов
 • Адрес — 1000 София, ул. Ив. Вазов бл. 34, вх. А, ап. 46, ет. 7
 • Телефон — 0888/555-555
 • Факс —
 • E-mail — Ivan_ivanov@abv.bg
 • Националност — България
 • Дата на раждане — 01.01.1980 г.Трудов стаж

 • Дати (от-до) — От 01.01.2008 г до настоящия момент
 • Име и адрес на работодателя — Комерсиал ООД - гр. София
 • Вид на дейността или сферата на работа — Търговска дейност
 • Заемана длъжност — Търговски сътрудник / ръководител отдел /
 • Основни дейности и отговорности — Работа с клиенти , обработка и издаване на фактури , работа с финансови и счетоводни документи , организиране доставките, водене на преговори с доставчици


 • Дати (от-до) — От 01,01.2004 г до 30,11.2007г.
 • Име и адрес на работодателя — Община Н. Загора гр. Н. Загора
 • Вид на дейността или сферата на работа — Административна дейност
 • Заемана длъжност — Отговорник административни дейности
 • Основни дейности и отговорности — Работа с клиенти , обработка и издаване на административни документи , работа с финансови и счетоводни документ

Образование и обучение

 • Дати (от-до) — от 2006 до 2007 година
 • Учебно заведение — Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” гр.Свищов – висше учебно заведение
 • Придобитата квалификация — Магистър по икономика / специалност - финанси /


 • Дати (от-до) — от 2001 до 2005 година
 • Образователно заведение — Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” гр.Свищов
 • Придобитата квалификация — Бакалавър / икономист /


 • Дати (от-до) — от 2003 до 2005 година
 • Образователно заведение — Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” гр.Свищов • Факултативно обучение — Финансов анализ , данъчно облагане и др
 • Придобитата квалификация — Данъчен инспекторЕзикови умения

 • Майчин език — Български
 • Други езици — Английски език

• Четене Добро
• Писане Добро
• Разговор добро
Други умения

 • Социални умения — работа в екип, комуникативност
 • Организационни умения — отговорност, лоялност, инициативност
 • Технически умения — работа с операционна система WINDOWS ХР,
  отлично владеене на MS OFFICE
 • Артистични умения — пиша стихове в свободното си време.
 • Свидетелство за управление на МПС — да
 • Допълнителна информация — няма
 • Приложения — актуална снимка

Спазването на образец за европейски формат на автобиография или т.н. Curriculum vitae - cv при кандидатстване за нова работа не е кой знае колко голяма философия, но все пак е за препоръчване в началото на това занимание да се започне с няколко чернови, докато се установи правилната форма. А предложения по горе образец може да Ви е от полза и като чек-пойнт, за да не пропуснете важни позиции.

Фотоизточник: images.google
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
© 1995 - 2013 Димитър Lambov, All rights reserved!


Последната промяна е направена от надомно на Пон 24 Юни 2013, 14:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down

АвторСъобщение
8lamb-hj
ГостПисанеЗаглавие: Дата и датиране на автобиография   Вто 08 Окт 2013, 19:44

Добре е когато подготвяте автобиография за работа по конкретна обява, накрая да датирате документа си с дата, на която сте го завършили. Ако не поставите дата на края на автобиографията си, това може да породи поне два вида съмнения относно кандидатурата Ви:
1. Дали не изпращате стандартна автобиография, разпратена на още 40 други адреса?
2. Ако оставите стара дата, дали Вие не кандидатствате доста отдавна, при това безуспешно, за което вероятно има причини.
Затова винаги датирайте своите документи за работа, в т.ч. и автобиография, с текущата дата. Има само една причина да не го правите - ако Ви мързи. Това ще повиши неговата достоверност и ще потвърди Вашата заинтерисованост от именно тази работа, за която кандидатствате.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ilamb-89
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 09 Окт 2013, 11:08

Да се посочват ли особени сведения? Например, необходимо ли е жените да посочват в професионална автобиография периодите на своите бременности, раждането на деца и грижите за тях по време на отпуските по майчинство. Еднозначен отговор на този въпрос няма. Доколкото тези сведения не са “професионални”, не би следвало да се посочват.

Но от друга страна, една отпеска от 2 - 3 години за отглеждане на дете, а след това още 2 - 3 (за второ дете), определено се отразяват на професионалния статус и умения като служител или работник - би следвало за се споменават. В крайна сметка, преценете според ситуацията и изискванията на работодателя към кандидатстващите.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ламб-956
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Чет 10 Окт 2013, 02:11

Още по темата търсете и на този адрес - http://jenyna.livejournal.com/26650.html
Върнете се в началото Go down
7lamb095
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Чет 10 Окт 2013, 02:21

Още по темата за подготовка на автобиография четете и в социалната мрежа Свежо тук - svejo.net-evropeyski-format-na-avtobiografia-obrazec-na-cv-za-rabota
Върнете се в началото Go down
ab-lamb9
ГостПисанеЗаглавие: Допълнителни сведения в трудова автобиография   Чет 10 Окт 2013, 16:20

Остава спорен въпроса с това, дали трябва да се включват в една трудова автобиография някои допълнителни сведения, които не са от основния и задължителен списък за попълване. Такива, като пример, са бременност и майчинство при жените, военна служба при мъжете, членство в партии, синдикати и неправителствени организации, практикуването на различни хобита и интереси, интерес към спортни събития - футбул, голф, ски и др. подобни.

В едни случаи това може да се окаже полезно (примерно, ако работодателя се окаже фен на същия футбулен отбор или подобни), а в други случаи автобиография, съдържаща такива сведения може да се превърне в истинско бедствие за кандидатстващия - пак като пример, ако шефа се окаже фен на другия футболен отбор или адски много мрази “парвенютата”, които парадират с игра на голф или се правят фенове на операта. Ппавилото е, включвайте биографията си само сведения, за които имате увереност, че ще Ви представят в добра светлина.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
a6lamb09
ГостПисанеЗаглавие: Да ползвате ли готов шаблон за автобиография?   Съб 12 Окт 2013, 22:24

Днес много хора упорито търсят готов шаблон за примерен образец при подготовката на своя автобиография за работа, което я преввръща в доста стандартизиран документ. Но ето и едно по различно отношение към шаблонните автобиографии, пуснато като предупреждение към кандидатите за работа: “Помнете, че ако ни изпратите стандартизирана, шаблонна автобиография, съставена по всички правила на бюрокрацията, тя незабавно ще попадне в кошчето ни за боклук. Никакви "Objective: to establish hue-moe". Никакви дрънканици относно самомотивацията Ви и любовта Ви да работите в екип. Всичко това ни е безинтересно. Ние искаме да получим от Вас писмо, което е написано специално за нас (а не е езпратено едновременно на 4- други адреса) - писано без шаблон за автобиография и препращато за справки тук и там. Просто стандартните шаблони не ни устройват. Останалото си е Ваша работа.” Е, сега ще продалжавате ли да търсите шаблони за автобиографии? Както решите.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
av_lamv3
ГостПисанеЗаглавие: Образец на кратка автобиография за работа   Сря 16 Окт 2013, 01:06

Има много и различни образци за съставяне на автобиография, когато се кандидатства по обява за работа, поради което сега ще дадем един съкратен образец за ползване като шаблон.

Автобиография

на Иван Стефанов Георгиев
Адрес за кореспонденция: София 1000, ул. Иван Вазов 17, пк 28
Телефон - 02/888-888, GSM - 0888/888-888
e–mail: ivan–georgiev@abv.bg

Роден съм на 15 март 1985 година в София, в семейство на икономисти. През 2000 год. постъпих, а през 2005 год. завърших търговска гимназия. По късно ме приеха да следвам в икономически университет град Русе, който завърших по специалността счетоводна отчетност и контролв периода 2005 - 2009 год.

От 2009 година работя като финансов аналитик към фирма „Финанси“ ООД. Женен съм и имам една дъщеря. Не съм осъздан нито съм бил следствен. Наложи ми се да търся нова работа, поради смяна на местожителството. Прилагам изискуемите се според обявата документи.

Надявам се кандидатурата ми да бъде одобрена и да бъда поканен на събеседване.

14 март 2013 г.
София

Подпис: Иван Георгиев

Това е значително съкратен образец на автобиография, какъвто не се среща много често в практиката вече, но все пак има случаи, в които може да Ви е от полза, ако не изцяло, то поне частично.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
polamb75
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 16 Окт 2013, 13:18

Добре би било една професионална автобиография за работа да съдържа информация за поощрения и награди, които сте получавали във връзка с изпълнение на професионалните си задължения, защото тя и показател за нивото Ви на изпълнение на ангажиментите Ви по отношение на работодателя.
Върнете се в началото Go down
av1lamb7
ГостПисанеЗаглавие: Образец или уникалност за автобиография   Чет 17 Окт 2013, 14:28

Определено търсенето на готов образец на автобиография има значителен превес пред търсенето на указания за написване на уникална такава. Но също определено повече то хора, търсещи образец, не боравят правилно с него.

Образците в тази тема, още повече тези, които са направени като готов за попълване шаблон, не са за буквално ползване, а подложки или примери, върху които по-лесно може да си подготвите cv-то според конкретните изисквания на работодателя, пуснал съответната обява за наемане на персонал. Дано повече хора го разбират и образците да не се превърнат в повод за отхвърляне на кандидатурата им.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
ca1lamb7
ГостПисанеЗаглавие: По свободен стил за писане на автобиография, отколкото при cv   Съб 19 Окт 2013, 13:28

Изготвянето на автобиография за работа се прави в по-свободен стил на писане, отколкото това е формализирано при писането на cv. Например, автобиографията започва с кратко Ваше представяне с имена, с година на раждане, местораждане и настоящо местожителство.

Всичко това би могло да изглежда като този пример за начало на автобиография: „Аз, Иван Стефанов Драганов,роден на 17 февруари 1983 година, в град София, понастоящем живеещ на адрес София 1000, бул. Витоша 147, ет. 5, ап. 17, представям на Вашето внимание моята кандидатура във връзка с Ваша обява за работа и свободно работно място като шлосер в цех Метални изделия.“
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
alavmb73
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 22 Окт 2013, 11:10

Досегашен опит в работата е задължителен раздел в нарисването на всяка професионална автобиография, с която се кандидатства за работа на ново или свободно работно място. Този раздел започва с последното работно място (посочват се годините на постъпване и напускане, название на организацията или фирмата, общия брой на персонала или годишния оборот, заеманата длъжност и какви отговорности и задължения сте изпълнявали) и така постепено се изброяват всички предишни места.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
tiende
ПисанеЗаглавие: europass автобиография   Чет 24 Окт 2013, 21:52

europass автобиография
Прикачени файлове
europass автобиография.doc
(404 Kb) Downloaded 211 times
Върнете се в началото Go down
av.mb.la
ГостПисанеЗаглавие: Пример за основните раздели на Вашата професионална автобиография за работа   Пет 25 Окт 2013, 14:09

Изготвянето на професионална автобиография се прави при кандидатстване по обява за работа или за налично свободно работно място и се прави по определена структура на съдържащите се в нея раздели. Ето една примерна структура:
- Дата и място на раждане
- Образование - учебни заведения, участие в различни училищно мероприятия, кръжоци, спортни секции, допълнително образование и т.н.
- Висше образование в университета - дати на постъпване и завършване, специалност.
- Досегашни местоработи - период на работа, наименование на организацията, длъжност, обем на работата, задължения и отговорности.
- Професионални публикации, разработки, проекти.
- Ползване на чужди езици (ако е изискване)
- Препоръки и гаранти.
- Личен живот - семейство, съпруг, деца.
- Лични качества - интереси, умения, характер
За по-конкретно съдържание в отделните раздели за професионална автобиография, се запознайте и с останалите публикации в тази тема, като се съобразявате и с вида на кандидатстваната работа. Нагоре и надолу ще намерите също и готови образци за попълване, както и примерно оформление.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Av.Di_28
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 29 Окт 2013, 01:11

Макар и не във всички случаи, но все пак често, при кандидатстване и приемане на нова работа, на човек му се налага да пише автобиография. Ако свободно място сте намерили по неформален начин, чрез връзки и препоръки на приятели, може би няма да Ви карат да пишите дълги cv-та и мотивационни писма, но все пак някаква примерна автобиография ще Ви се наложи да съставите и приложите към Молбата си за назначаване.

Какво да пишете в нея? Преди всичко личните си данни - имена, дата на раждане, месторождение, адрес за кореспонденция, телефони и e–mail за връзка с Вас. След това дайте информация за образованието и професионалната си квалификация, след това изредете най-съществените за случая досегашни место работи, избройте някои допълнителни умения - чужди езици, хоби, шофьорска книжка.

Според случая, може да добавите информация за семейно положение,, съпруг (а), деца. Датирате, подписвате и това е. Ако това Ви оправя - добре, но ако има по-специфични изисквания към документа, поогледайте се в тази тема - нагоре и надоли, и ще забележите множество конкретни препоръки, образци и шаблони за попълване в различни случаи с готови автобиографии. Все нещо от тях ще Ви свърши работа или поне ще го ползвате като образец.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Av.Nef89
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 02 Ное 2013, 15:35

Пример за кратка неформална автобиография
Аз, Петър Иванов Георгиев, съм роден на 7 юли 1956 година в град Поморие, Бургаска област.
От 1964 до 1975 година учих и завърших средно образование в училище „Христо Ботев“ Бургас.
От 1976 до 1978 година служих в БНА, поделение гр. Карлово, в танкови войски.
От 1978 до 1983 година учих и завърших висше образование в Технически университет - София, като машинен инженер, по специалността „Студена обработка на металите.“
От 1984 година и до днес работя като инженер - конструктор в Завод по машиностроене гр. Троян
Живея в гр. Троян, ул. Ив. Вазов № 34. Телефон за връзка - 0888/555 555, e–mail: petargeorgiev@abv.bg.
Женен съм от 1995 година. Имам син и дъщеря.
24 март 2013 год.
Подпис: (П. Георгиев)
Това е пример за кратка, неформална автобиография, който може да послужи за различни ситуации в живота и да Ви улесни в изготвяне на документа, като го ползвате за образец.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Av.BiLa8
ГостПисанеЗаглавие: Коя е тайната на добрата професионална автобиография за работа?   Сря 06 Ное 2013, 13:29

Ключовият секрет, голямата тайна в написването на професионална автобиография, от която очаквате да Ви помогне при кандидатстване за работа, е да я пишете не от своя гледна точка, а от гледната точка на потенциалния и конкретен работодател, като се съобразявате с особеностите на организацията, който той представлява.

Средствието от това основно правило е, за всяка работа да пишете отделна, специално съобразена автобиография, което предполага, преди да започнете да пишете, да направите обстойно проучване на фирмата и предварителна подготовка. Само при това условие, съставената от Вас биография ще се превърне във Ваш доверен помощник в търсенето на достойна работа. Това вече е умение и тоне се придобива с едно явяване на интервю, а изисква добра подготовка и работа над себе си.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Дочев-82
ГостПисанеЗаглавие: Главно достойнство на автобиография   Пон 11 Ное 2013, 21:39

Главно достойнство на една автобиография са основните данни и факти по отношение на неговата трудова и обществена дейност към момента на съставянето й. Тези данни позволяват да се оцени жизнения път на всеки кандидат за работа и да се състави ясна за неговите способности и умения да се справя в работна среда.

Но от друга страна, автобиография всеки пише сам за себе си, така че му е подвластно какво точно да напише в нея и какво да спести, с оглед най-доброто си представяне пред потенциалния работодател. Разбира се, ако прочетете по.внимателно цялата тема, от горе до долу, със сигурност ще забележите множество препоръки и в двете посоки и да се надяваме, че те ще са Ви от полза.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Stanimer_Yu.456
ГостПисанеЗаглавие: Структура на традиционна автобиография за постъпване на работа.   Пет 15 Ное 2013, 14:17

Все още, на някои места, при постъпване на работа, е прието традиционна автобиография да се пише ръчно, върху лист с формат А4 или даже на специално подготвена за целта фирмена бланка. За разлика от изискванията за написване на cv, при автобиографията се прилага произволна форма на написване, само с някои общи изисквания към формата и съдържанието. Формата на изложението е повествователна, като се пише от пълво лице, единствено число.

Според установената практика, такава биография започва с думите „Аз, Иван Иванов Иванов, съм роден на 10 февруари 1996 година, в град Дупница, Кюстендилска област.“ Следва изложението по същество на необходимите данни според конкретния случай, като информацията се предоставя в хронологична последователност.

И на края на всяка традиционна автобиография се посочват личните данни по лична карта, адрес за кореспонденция, телефон и e–mail за контакти, дата на съставяне и подпис на съставителя, така че при нужда, потенциалния работодател, автор на обявата за работа, да може да се свърже с подателя за уточняване на допълнителни въпроси и подробности..
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Hranov_956
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Пон 18 Ное 2013, 17:30

Сведенията, които се посочват в автобиография, обикновено се изброяват в прав хронологичен ред и с повече свободен текст, докато тези в cv се разполагат в обратен хронологичен рез и следват доста по-формално съдържание - период, длъжност, отдел, организация, оборот или численост на персонала.
Върнете се в началото Go down
Hravoba_Pet.56
ГостПисанеЗаглавие: Спазване на хронологичен ред при писане на автобиография   Нед 24 Ное 2013, 22:54

Обикновено, при писане на автобиография, се спазва хронологичен ред в попълването на съответните събития - образование, работа, квалификации, като има три основни вида хронологии:
- В началото на реда, между тиренце, поставят две дати, с които се обозначава съответния период от време. Пример, 1990 - 1995, получаване на средно образование в Математическа гимназия град Варна.
- Времевият период се указва с помощта на предлози. Пример, От 1990 до 1995 година работех в Машиностроителен завод, град Троят, като оператор на Машиностроителен център с ЦПУ.
- Датите се посочват след съответното събитие, в скоби. Пример, постъпих студент в Технически университет София, по специалността „Технология на металообработващите машини“ (2001 год.). След дипломирането си, постъпих на работа в Приборостроителен завод, град Етрополе, като инженер конструктор (от 2006 година).
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Prima_Danc.456
ГостПисанеЗаглавие: Фирмени образци за попълване на професионална автобиография за работа.   Пет 29 Ное 2013, 14:11

Отделите за наемане на персонал към различните фирми и организации, а също и кадровите агенции, предявяват различни изисквания към съдържателната част на професионална автобиография за работа, свързани преди всичко с подробностите по предоставянето на сведения за автора и неговото най-близко обкръжение.

Затова е добра идея, преда да подадете документи за работа към съответната организация, да се поинтересувате преди това какви точно са техните изисквания към документите за кандидатстване и имат ли те някаква специфика, формат, бланки за попълване, примери и т.н. Колкото повече съобразите своите документи с тяхната представа, толкова е по-вероятно да спечелите покана за интервю.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Presian_Tan.789
ГостПисанеЗаглавие: Съобразявайте своята трудова автобиография с изискванията на одел кадри.   Вто 03 Дек 2013, 22:35

Отделите по назначаване на нов персонал на работа на всяка фирма или организация имат свои изисквания към съдържателната част на трудовите автобиографии на кандидатите за конкретни свободни позиции, които са обявени от техните работодатели.

Тези изисквания са свързани преди всичко със степента на подробност на излагане на съответните сведения за кандидата и неговото ежедневно обкръжение. Възможни са, според спецификата на работното място, да има по-специални изисквания за професионална квалификация или за сертификация за извършване на определен вид дейности (като към медицински лица, военни, шофьори и т.н.).

Във всички тези случаи, една стандартна, примерна автобиография, която сте ковнали от някъде наготово, може да Ви изиграе лоша шега, поради това, че най-вероятно няв(ма да съответства на конкретните изисквания на ведомството, в което кандидатствате. Затова отделяйте необходимото време да се запознавате с изискванията и да адаптирате документите си съобразно тях. В противен случай доста намалявате шансовете си да Ви поканят на интервю.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ramzi_Stef.785j
ГостПисанеЗаглавие: Задължителни реквизити за автобиография   Пон 09 Дек 2013, 20:53

При съставянето на всяка автобиография, има определен набор от задължителни реквизити, които непремено трябва да присъстват в нея. Такива са
- названието на документа, а именне „Професионална автобиография“;
- трите имена на автора;
- дата и място на раждане;
- дата на съставяне на документа;
- данни за обратна връзка с подателя - адрес, телефон, e–mail и др. п.;
- личен подпис.
Това са задължителните реквизити, както се казва от служебен характер, за всяка автобиография и ако някой от тях отсъстват, то тя просто става недействителна.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Opra_Stefan.0va
ГостПисанеЗаглавие: Данни за образование в професионална автобиография.   Вто 17 Дек 2013, 13:24

Във всяка професионална автобиография при кандидатстване за работа е задължително да присъства информация за полученото към момента образование. За целта се посочва образователното учреждение, периода на обучение, резултатите от него, специалността или темата.

Не бива да се ограничавате в желанието си да разкажете за своите успехи и постижения в областта на образованието и по време на осъществяването му.

След училище, следват всички нива на образование - средно, специализирано, висше (бакалавър и магистър), аспирантура и докторанство. Ако някое учевно заведенеие не сте довършили, посочва се причина. Всички обучения, които касаят професионалната Ви квалификация, трябва да са посочени и коментиране в професионалната Ви автобиография.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 18 Дек 2013, 03:57

Какви са начините да си подготвите вършеща работа професионална автобиография, може да научите на този адрес 
Върнете се в началото Go down
Ceco_Drag.8dov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Нед 22 Дек 2013, 14:15

За тези, които са преминали следдипломно обучение и /или повишение на квалификацията, е необходимо да посочат в своите автобиографии за него следните данни: вид, срок, тематика, получените в резултат специалности и квалификацията. А ако имат научни степени и звания, тях също трябда да посочат - тема и година на защита на дисертация, количество и тематика на публикуваните научни работи, а в приложение към автобиографията - и тепния пълен опис.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Teodora_Vid.94koba
ГостПисанеЗаглавие: Трудова дейност по периоди на осъществяване   Съб 28 Дек 2013, 13:49

Отразяването на трудовата дейност към момента на подаване на документи за работа е основна част или раздел във всяка трудова автобиография. Вайна е информацията в кое предприятие, учреждение или организация е започната работа и по-конкретно в кое подразделения, на каква длъжност и с каква професия.

Ако човек е работил продължително време в едно предприятие и е заемал различни длъжности, всички те се описват и изброяват със съответните им времеви периоди. Следват данните за работа в други предприятия. Но ако съставителя още никъде не е работил след обучението си, то е желателно да се посочи информация дали е участвал в провеждането на стажове, студентски бригади и друг вид трудова дейност.

Освен това е добре пишещия своя трудова автобиография да посочи дали официално е признат за безработен с регистрация в Бюро по труда, дали е провеждал преподготовка, преквалификация, специализация и др. п. информация, която ще помогне да се уставони нивото на неговата квалификация и трудови способности.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Anelia_Rade.78g6va
ГостПисанеЗаглавие: Роднинска информация в автобиография   Вто 14 Яну 2014, 17:39

Понякога службите по наемане на персонал, изискват в прилаганата автобиография за работа да се посочват данни за съпруга или съпругата и други близки роднини (родители, братя, сестри). В тези случаи се вписват следните данни: Степен на родство, име, презиме, фамилия, рожденна дата, месторождение, постоянен адрес, месторабота и учебно заведение. Тези сведения се посочват в края на автобиографията, след основния текст. За неработещи роднини се указва - пенсионер, инвалид, домакиня, безработен или друго.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Beno_Fina.78fgl
ГостПисанеЗаглавие: При промяна на фамилия заради брак   Чет 23 Яну 2014, 19:00

Ако пишете професионална автобиография за работа, но имате променено има заради сключване на брак, следва да посочите и предишната си фамилия, както и датата на промяната й, след влизането на брака в сила.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Boric_Ank.07rov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Нед 26 Яну 2014, 17:53

При съставянето на биография е добре при описването на събития, които са от миналото и вече са завършили, да се използват глаголи в минало време - учил(а) съм, работил(а) съм, постъпих, завърших и т.н.
Върнете се в началото Go down
Nani_Ankordji.76rev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Чет 30 Яну 2014, 22:10

Когато изброявате в своята професионална автобиография различни наименования на:
- организации,
- учреждения,
- институции,
- населени места,
- учебни заведения и др. п.
на които се позовавате, редно е да ги изписвате във вида, в който са съществували в момента на събитията. Ако считате, че е нужно да дадете пояснения, то новото действащо и актуално название се дава в скоби.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Пон 10 Фев 2014, 15:49

Всяка автобиография за работа, която подготвяте за поредното кандидатстване, трябва да е подписана от Вас, като автор и да е датирана, за да се знае към коя дата е съставена и каква е нейната актуалност. Ако ползвате готова, стандартна автобиография, не пропускайте поне да актуализирате датата. Добре е датата да се поставя най-долу, в ляво, а подписа - от дясно.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 18 Фев 2014, 17:55

Хронологично функционалната професионална автобиография за работа се използва най-често за освещаване на личните професионални умения в дадена област, като се запазва хронологичната последователност за излагане на трудовия стаж и образование. Това придава на документа хармоничност и лекота с преглеждането му, без да изнервя хората, заети с преглеждането и отсяването на кандидатите за работа. Затова е добре да се придържате към този стил на излагане на своите трудови умения.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Pete.897va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Чет 27 Фев 2014, 03:22

Когато си търсите нова работа, разбира се, трябва да търсите на широк фронт. Но това не означава, че трябва да снижавате качеството на своите документи. Желателно е за всяка отделна работа да правите проучване и да подготвяте коригирана професионална автобиография, която най-много съответства на изискванията за съответната позиция. И това трябва да продължава докато в джоба Ви няма реален договор - Job Offer. Упоритостта се възнаграждава.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Tako_ahahi.87vev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Чет 27 Фев 2014, 13:25

Специализирана или целева автобиография се пише и съставя, когато съсредоточавате своето внимание на определена длъжност, която искате да заемете и ключов фактор за успех в този случай са Вашите знания, способности и умения. Това важи за някои квалифицирани професии като хирург, счетоводител, пилот, военен и др.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ani_Popo.89768va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 11 Мар 2014, 02:25

Когато пишете автобиография за работа в чужбина, добре би било в заключение да потърсите човек, който добре познава езика (най-добре да му е майчин), за да направи проверка и да коригира евентуалните грешки. Все пак това е официален документ и остава в архива на фирмата като Ваше досие.
Върнете се в началото Go down
Todor_Hink.9876ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 12 Мар 2014, 20:20

Когато описвате настоящата си работа, използвайте глаголи в сегашно време. Например, работя, проектирам, създавам, осигурявам. А когато описвате предишни свои местоработи, съответно ползвайте глаголи в минало време - работех, осигурявах, съставях и т.н.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Anita_Ben0.765va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 12 Мар 2014, 23:08

Появи се нов блог в интернет фокусиран върху изясняване на различията между основните документи за кандидатстване за нова работа - професионална автобиография, европейски формат на cv и резюме, както и в кои случаи се прилагат. Четете тук: http://avtobiografiq.blogspot.com
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sentin_Tan.8976ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 22 Мар 2014, 13:05

Бъдете последователни - ако веднъж сте използвали определено съкращение при писане на своята автобиография - http://avtobiografiq.blogspot.com, използвайте го навсякъде. Но още по-добре е ако използвате пълното наименование, без съкрашения, защото е възможно не всеки да разбере съкращението, а Вашата цел е обратната - колкото е възможно написаното от Вас да бъде разбрано от повече потенциални работодатели. От тази гледна точка, също е препоръчително да избягвате твърде дългите и засукани изречения. Старайте се написаното да е просто, а казаното ясно и съдържателно.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ogny_Rade.65589ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 05 Апр 2014, 21:50

Освен текстово съдържание, добре при писане на професионална автобиография за работа, да й придадем накрая и „професионален“ външен вид. Първото правило за това е от един гладък, непрекъснат текст, запълващ равномерно цялата страница, да я превърнем в по-приветлив документ, разделен на параграфи и подпараграфи. На всеки параграф на поставим съответно заглавие и да го почерним (но в никакъв случай да не оцветяваме текст, превръщайки го в шарена родопска черга). Ако се налага, направете малка преработка на стила и текста, така че да придадете ясен и завършен вид на всеки самостоятелен параграф. Подредете самите параграфи в колкото е възможно по стандартен и обичаен ред. Целта е не да затрудняваме потенциалния работодател в четенето на нашите документи, а напротив - да ги направим приветливи, четливи и съдържателни. По този начин, максимална част от съдържанието на нашата хпофесионална автобиография ще стигне до съсзнанието на работодателя и ако данните ни съответстват на изискванията за длъжността, вероятността да бъдем поканени на интервю, става най-голяма.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 08 Апр 2014, 12:42

Доколкото писането на автобиография за работа се контролира от Вас и независимо от различните препоръки за съставянето й, в крайна сметка е добре Вие окончателно да преценявате, според конкретната ситуация и изисквания на потенциалния работодател, какъв стил на изложение да приложите - по-систематичен или по-свободен и каква информация да вложите в нея. Важно е да се чете лесно и да е по същество на изискванията за съответната позиция. Добре е да има по-широки полета (да не притиска четящия), шрифта да е по-едър (не всеки има отлично зрение), добре е текста да е разделен на параграфи с растояние между тях. Най-добре е да използвате качествена бяла хартия или в краен случай - светло сива. Не прекалявайте с обема на написаното - 1 - 2 страници са достатъчно, стига да се добре подредени и съдържателни.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
GAncu.Yuru.465kov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Вто 29 Апр 2014, 12:14

Когато подготвяте своя професионална автобиография (трудова биография), уверете се, че цялата информация, която включвате в нея, може да бъде потвърдена с нужните факти и документи.
Върнете се в началото Go down
dani4ko
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 16 Авг 2014, 20:52

Когато ни искат и пишем „автобиография“ все пак трябва да сме наясно, че това не е същото като cv и формата за нейното написване е по-различна и по-свободна. Затова не може да се препоръча единен стандартен образец, а по-скоро трябва да се водим от разбиранията, предназначението и изискванията на конкретния работодател. Всеки такъв има различни изисквания към предоставяната информация, поради което се налага, ако имате готовобразец, да го коригирате спорет текущите изисквания. Но все пак е добре да сте наясно с установилите се общи традиции по написването на този документ. В тази тема има доста препоръки в това отношение.
Върнете се в началото Go down
Даря-785
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Сря 27 Авг 2014, 12:35

Обийчайния формат за написване на автобиография е бяла хартия А4, но в определени фирми могат да Ви предложат техни си бланки, в които да бъдат предвидени въпроси. В тези случаи трябва да се придържате към традициите на фирмата, в която кандидатствате и да отговорите на въпросит, които се съдържат в бланките.
Върнете се в началото Go down
Datya-78
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 30 Авг 2014, 21:24

Евентуална негативна реакция към Вашето си ви е възможно да се предизвика от наличието на елементарни орфографически и пунктуационни грешки или от небрежно и разхвърляно оформление на документите Ви. В тази връзка е добре да обърнете внимание на такива подробности, като интервалите между думите, еднообразието на използвания шрифт, неговия размер, подчертаването на основните моменти в изложението и др.п.
Върнете се в началото Go down
Редко-789
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Пет 10 Окт 2014, 02:03

Когато кандидатствате за нова работа, всеки пот си правете ново мотивационно писмо и нова автобиография, като се опитвате да ги правите малко по-широки, отколкото е конкретната позиция. След това ги описвайте и съхранявайте. Така не след дълго ще имате готови  4 - 5 вида документи, с които може да кандидатствате за различна работа и това да става вече бързо. При многото кандидатури, бързината може да се окаже решаваща.
Върнете се в началото Go down
Ар-Ба-54
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Нед 09 Ное 2014, 13:35

Може да направи недобро впечатление липсата на достатъчно лаконичност и яснота в изложението на трудова автобиография или използването на твърде тясно специализиран език, съкратена терминология или сложни изрази в текста.


Принципът е, че Вашето си ви трябва да е не сложно, а разбираемо, четимо, добре структурирано и съдържателно, за да Ви отведе до следващата стъпка - събеседване.
Върнете се в началото Go down
snejka_1934
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 15 Ное 2014, 15:15

Видове форми за съставяне на автобиография.

Има основно два вида форми, по които може да бъде съставен документа и те са:


 • - литературно повествователни (свободен стил) и

 • - служебни автобиографии (по предварително зададена форма).


Ако фирмата, в която кандидатствате за работа, има изисквания към точно определен ред и последователност - спазвате ги. Ако няма такива - пишете в свободна, но все пак общо приета форма на съставяне. -
Върнете се в началото Go down
ДжиА-34
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Пон 24 Ное 2014, 13:37

Поначало, всяка автобиография е животоописание на определено лице, съставено от самото него. При написването на автобиографиите се използват речеви средства от различни стилове.


Някои от тях представляват литературно-публицистични произведения и ако се огледаме в една книжарница или библиотека, ще видим не една или две такива, някои от които доста обемни и повестователни.
Върнете се в началото Go down
Тесте-634
ГостПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   Съб 06 Дек 2014, 15:28

Ще Ви се налага ли да пишете автобиография ако сами сте си работодател - като самонаето лице? Сами сте си шеф. Няма да "кандидатствате", нява да събеседвате, нико ще Ви оценяват и подбират. Извод - работете за себе си.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)   

Върнете се в началото Go down
 
Европейски формат за автобиография образец - cv за работа (Evropeyski format na avtobiografia obrazec na cv za rabota)
Върнете се в началото 
Страница 2 от 3Иди на страница : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Кандидатстване за работа - документи и процедури-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | www.sosblogs.com