Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Пон 10 Юни 2013, 01:34

Консумация на гъби - деликатес от древността

Консумацията на гъби за храна датира от най-дълбока древност, когато човечеството е преживявало с диворастящи плодове, растения, диворастящи гъби и т. н. Така ощепо времето на Еврипид (485 г. пр.н.е.), после при Теофраст (372 г. пр.н.е.), а след това и при Плиний (24 г. пр.н.е.), се споменава, че в древна Гърция хората са употребявали гъбите за храна.
И докато култивираното отглеждане на зеленчуци и подове има история още от древността, то култивиране на гъби започва да се прави едва през последното столетие. Именно през последните 100 години гъбното богатство все повече започва да се оползотворява, особено в страните с развито съвременно селско стопанство. Възможностите за използване на гъби в кулинарията са многостранни и опасността от смесване с отровни гъби при култивираното им отглеждане на практика не съществува.

Гъбите - ценен хранителен продукт

Гъбите са много ценен хранителен продукт с незаменими качества за нашата трапеза. Те съдържат малко калории, водят до бързо насищане на глада и са подходяща храна при съвременния начин на живот, с оглед поддържането на добър външен вид и природосъобразно хранене. По съдържание на белтъчини, пресните гъби превъзхождат повечето зеленчуци и могат да се сравняват само със зеления фасул и зеления грах.
Провежданите химически анализи показват, че макар пънчето да е с по-малко хранителна стойност от гугличката, даже и то се използва в приготвянето на храна. За това гъбите се рекламира като източник за храна без отпадък в кухнята. Това, както и вкусовите качества на гъбите са в основата на факта, че производството на гъби по света напредва изключително, особено през последните години.

Съвременно производство на гъби

Напълно вярно е, че през този последен период от време е направено повече, отколкото за няколко столетия по-рано. Така се стигна до днешния момент, когато всички вече поостарели методи за отглеждане на гъби в световен мащаб, а напоследък и у нас, биват постепенно изоставени, като в замяна на тях започнат да се прилагат нови, значително по-научни методи, резултатите, от които не закъсняват.
Това води до увеличаване на добивите от 1 кв.м., намалява продължителността на производствения цикъл, в гъбарниците се въвежда механизация, създават се центрове за подготовка на термично обработен, или както се казва - пастьоризиран компост за голям брой гъбопроизводители и т. н.  Днес, култивираното производство на гъби е до такава степен развито, че е обособено като отделен отрасъл в растениевъдството, като част от селското стопанство на високоразвитите икономически страни по света.

А сега ето една технология за култивирано производство на печурки в собственото мазе, освен за собствена консумация, даже и за продажба като земеделски бизнес:


Последната промяна е направена от надомно на Съб 06 Юли 2013, 16:24; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Гъби - междинен жив организъм   Съб 06 Юли 2013, 16:36

Много хора събират гъби, но малко знаят, че гъбите са междинен жив организъм, съчетаващи в себе си признаци както на растенията (неподвижност, израстване нагоре и др.), така и на животните (използват за своето хранене готови органични вещества, образуват пикочина, имат хинин и др.) Вегетативното тяло е във вид на мицел.


Много гъби са едливи. Някои видове се отглеждат като зеленчукови култури - печурка и др. По хранителни и вкусови качества някои гъби превъзхождат зеленчуците и се доближават до месните продукти. Съдържат голямо количество белтъци, аминокиселини, различни витамини, които не се разрушават при варене и преработване, значително количество минерални соли - особено

  • калий, 

  • фосфор, 

  • желязо, 

  • калций.


Освен това, в редица гъби се съдържат различни биологично активни вещества, благодарение на които притежават лечебни свойства, като влияят на процеса на обмен на веществата в организма, намаляват нивото на холестерин в кръвта, а някои видове подпомагат извеждането от организма на радиоактивните вещества.Въпреки всичко, внимавайте с грането на горски гъби. За да избегнете рисковете, по-добре е да се ориентирате към култивирано производство на печурки в собственото мазе, като ще Ви остават да продавате и за допълнителни доходи като собствен бизнес. Ето агро технологията за  собствено производство на печурка:
------------------------------------------------
c2013, Димитър Ламбов
Photosource: google.images
Върнете се в началото Go down
lamb908t
ГостПисанеЗаглавие: Гъбосъбиране   Чет 10 Окт 2013, 19:38

Гъбосъбирането е много стар занаят и се предава от поколение на поколение, но не бива да се разчита само на това, което природата сама създава - диворастящите гъби. Последните години бяха благодатни за бизнеса с билки и диворастящи гъби.

Но още в ДВ, бр.146 от 11.12.1998 год. са публикувани нови такси за събирането на билки, гъби, жаби, охлюви и др. Ето какви са те за някои диворастящи гъби:
- за манатарка и пачи крак - 0.50 лв./кг;
- други видове гъби - 0.10 лв./кг.
Това предполага по-предприемчивите хора да се заемат култивирано производство на гъби, като алтернатива на гъбосъбирането.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
lamb890t
ГостПисанеЗаглавие: Пилешко месо, приготвено с гъби и сметана   Чет 10 Окт 2013, 23:04

За да си приготвите ястие от пилешко месо с гъби и сметана ще Ви е необходимо време около 1 час и следните

Продукти за ястието:

- пилешко филе
- гъби
- сметана за готвене
- топено сирене
- уни-сос подправка за пиле

Начин на приготвяне на ястието:

Мариновайте пилешкото филе с уни-сос подправката за пиле.
Оваляйте го в брашно като панировка.
Направете леко запържване в тиган.

Следващата стъпка е - нарежда се в тавичка, като отгоре се поставят
- леко задушените гъби,
- топеното сирене
и се залива със сметаната. Ястието се завива с фолио и се пече 30-40 минути на фурна. Щом установите, че е готово, отгоре се настъргва кашкавал и отново се дозапича. Вади се от фурната и се поднася топло.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
galamb54
ГостПисанеЗаглавие: Култивирани гъби или диворастящи?   Сря 16 Окт 2013, 22:13

Култивираните гъби имат голямо значение като храна за човека. Те са богати на белтъчини, минерални соли и физиологично активни вещества, затова са предпочитана и търсена храна. Но не всички берачи познават добре гъбите и има опасност от отровни двойници. Често в пресата се съобщава за натровени от консумацията на гъби хора.

От друга страна, хората днес имат нужда от поминък, който да осигури не само сезонен доход, но и по-бърза възвръщаемост, работа за повече членове на семейството от различни възрасти. Затова правилното решение е култивираното отглеждане на гъби, като помощ в това отношение може да Ви даде "ръководство 0027".
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
gy1lamb9
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Нед 20 Окт 2013, 15:04

Биологичното разнообразие на гъби е доста голямо, но по-интересното е, че има неща, които ги доближават повече към животните, отколкото към растенията.
Върнете се в началото Go down
arbeit123
ПисанеЗаглавие: Консумация на гъби   Чет 24 Окт 2013, 19:23

Народите от европейската общност консумират над 500 хил.тона култивирани гъби годишно. Консумацията на глава от населението в тези страни варира от 1,5 до 4,5 кг, като най-висока е в Германия. Консумацията в напредналите богати страни непрекъснато се увеличава, докато в изостаналите и икономически бедните страни тя е много ниска.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
G.LAenc8
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане на култивирани гъби   Пон 28 Окт 2013, 21:20

В днешно време се отглеждат култивирано около 20 вида гъби. По-важни от тях са
- култивираната печурка,
- японската гъба шийтаке,
- различни видове кладница,
- сламената гъба /волвариела/,
- зимната припънка,
- видове от родовете тримела,
- аурикулария и други.
Най-голямо производство в света заема култивираната печурка с годишна продукция над 1.5 млн.тона. Производството на останалите култивирани гъби достига един милион тона.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ga.Spo90
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Пет 01 Ное 2013, 16:56

При различните гъби различават плодови тела с закрито и с открито строене. При първите, спороносещия слой се намира отвътре на плодовото тяло и спорите могат да се разпространяват само след съзряването си, при частично или пълно разрушаване на външната обвивка. При плодовите тела от открит тип строене, тънкия спороносещ слой - химения, са намира на повърхността и спорите се отделят от него при съзряването си.
Върнете се в началото Go down
Galabin9
ГостПисанеЗаглавие: Гъбена помпа под налягане   Пет 08 Ное 2013, 14:57

Гъбният мицел играе ролята на мощна помпа, с помощта на която се всмукват хранителните сокове от мицела под голямо налягане. По този начин, плодовите тела на печурката могат да пробият и през асвалт. Интересна особеност.
Върнете се в началото Go down
Gan40_8764
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане на култивираните печурки   Сря 13 Ное 2013, 20:27

В България култивирана печурка се отглежда от петдесетте години на миналия век. Най-висока продукция е постигната през 1989 год. - около 9000 тона. Дълги години се използваше технология на производство, без термична обработка на компостта, поради което добивите бяха ниски и не винаги реколтата бе достатьчно добра.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Genka_Pro.46
ГостПисанеЗаглавие: Гъбопроизводство на култивирана печурка   Сря 20 Ное 2013, 17:44

Гъбопроизводството на култивирани печурки е особено подходящо за малки и средни селища, които страдат най-много от безработица, но може много успешно да се осъществява и в големите градове, където пък ще намира най-добър пазар за реализация на продукцията.

Някои от полупланинските и планинските райони предлагат и много добри климатични условия за целогодишно, по-евтино и качествено производство на култивирана печурка, особено ако за целта са налице и подходящи отглеждането й помещения.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Gabarev_TYUn.67
ГостПисанеЗаглавие: Подпомагане на гъбо производители   Вто 03 Дек 2013, 14:46

Настоящата тема в форум nadomno цели да подпомогне семействата, разполагащи или можещи да осигурят (чрез сдружаване, от роднини, чрез аренда или наемане) подходящи покрити площи, да намерят нови възможности за преодоляване на финансовите си проблеми чрез собствен допълнителен семеен бизнес по отглеждане на култивирани гъби.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Neno_Nache.59u
ГостПисанеЗаглавие: Начало на гъбарството в България   Сря 11 Дек 2013, 23:17

Първите стъпки на гъбопроизводство в личното стопанство в България са осъществени преди 40 години с прилагането на примитивна технология за отглеждане. Компостът се е приготвял предимно ръчно, без пастьоризиране. Средният добив от производство на прясна печурка е бил 80кг от тон употребен компост или 5-6 кг печурка от 1 м2 площ.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
foreks2
ПисанеЗаглавие: Съвременна технология за гъбопроизводство   Съб 21 Дек 2013, 13:31

Както в световното гъбопроизводство, така и у нас постепенно навлиза новата технология за отглеждане на печурки. Тя включва основно три елемента, характерни за съвременното интензивно производство на печурка:
o използване на термично обработен компост
o засаждане на зърнов мицел
o прилагане на смесено засаждане (мицел заедно с компост).
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Gencgo_GAne.83eb
ГостПисанеЗаглавие: Събиране на гъби за бизнес   Съб 04 Яну 2014, 22:16

Билко- и гъбосъбирането са много стари занаяти и се предават от поколение на поколение, но не бива да се разчита като бизнес само на това, което природата сама създава - диворастящите гъби. Освен това не всички познават добре гъбите и има опасност от отровни двойници.

Хората днес имат нужда от поминък, който да осигури не само сезонен доход, но и по-бърза вьзврьщаемост, работа за повече членове на семейството от различни възрасти и перспективен бизнес по събиране на гъби. Но това предполага и добра професионална подготовка.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Bobi_Bone.f78ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Чет 16 Яну 2014, 13:10

Последните години на 20-ти век бяха благодатни за бизнеса с билки и диворастящи гъби. Но в ДВ, бр.146 от 11.12.1998 год. са публикувани новите такси за събирането на билки, гъби, жаби, охлюви и др. Ето какви са те за някои диворастящи гъби:

- за манатарка и пачи крак - 0.50 лв./кг;
- други видове гъби - 0.10 лв./кг.

Все по-големите изисквания, които се предявяват към щадящо отношение към Природата, в т.ч. и налаганите такси, принуждават на преден план да излизат технологиите за култивирано отглеждане на гъби и гъбопроизводство в контролирани условия.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Gancho_Filip.06fov
ГостПисанеЗаглавие: Орган за формиране на спори при видовете гъби.   Вто 28 Яну 2014, 17:38

Особеност на различните видове гъби е, че това, което виждаме е техния орган, който носи спорите им. При гъбите той винаги се издига над субстракта за отглеждането им. Това, което по народному се нарича гъби, това всъщност е тяхната структура, в която се формират размножителните им спори.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ganch0_Denk.065ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Пет 07 Фев 2014, 14:45

Когато се заемате с гъбопроизводство и строите гъбарник, трябва да знаете, че някои видове гъби разрушават дървените конструкции. Това са т.н. гъби дърворазрушители, които предизвикват бърза деструкция на дървените материали, строежи и изделия от дърво. Затова тези видове гъби се разглеждат в горската фитопатология като патогенни.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ganco_RAd.6tfev
ГостПисанеЗаглавие: Размножение на гъби.   Нед 16 Фев 2014, 16:35

Повечето гъби са способни на вегетативно, безполово и полово размножение. За разлика от твърде еднообразния вегетативен строеж на гъбите, формите за тяхното размножение са доста разообразни. Характерен при тях е полиморфизма — наличие едновременно на няколко вида спороносене, например- полово и безполово.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Gany_Stoyk.8976ov
ГостПисанеЗаглавие: Една рецепта за пълнено пиле с гъби и ориз   Пет 28 Фев 2014, 19:11

За да си направите пълнено пиле с гъби и ориз, си пригответе следните продукти за рецептата:
- 500 гр. гъби
- 150 гр. масло
- 1 бр. пиле
- три стръка праз лук
- джоджен
- черен пипер
- 350 г ориз
- червен пипер
- сол
Изпълнение на рецептата.
Сега измийте пилето, посолете го и го намажете с масло. Задушете в тиган гъбите, лука и ориза, като ползвате също масло. След малко прибавете червен пипер, черен пипер и джоджен. Третирайте това като плънка, пълнете с нея пилето и го зашийте здраво, за да не изпуска сокове и пара. Включвайте фурната на умерено и печете. Обърнете го да се запече и от другата страна, като при това действие добавяте и в тавата и останалата неизползвана плънка. Печете още 30 минути и сте готови да сервирате на гладните хора около Вас пълнено пиле с гъби и ориз.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Geno_Hrank.856ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Сря 12 Мар 2014, 14:08

Според физиологията, по вида своето хранене и начина на получаване на енергия, повечето гъби принадлежат към осмотрофните хетеротрофи. Осмотрофите са растения, които всмукват вода и минерални вещества, но хетеротрофия се среща само в отделни техни представители и жизнени форми, като при различни паразити, симбиотрофи, загубили своя хлорофил, подземни хаметофити и някои други.
Върнете се в началото Go down
Gabi_Don4e.8907va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   Съб 29 Мар 2014, 23:21

Едно от техническите приложения при гъбопроизводството е в придобилото ширико разпространение производство на лимонена киселина на основата на биотехнологии чрез микробиологичен синтез с използването на гъби.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.   

Върнете се в началото Go down
 
Консумацията на гъби стимулира култивирано гъбопроизводство.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Надомни гъбарници за гъбопроизводство.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Create your own blog