Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Съб 08 Юни 2013, 16:35

Използването на подправки

Това е доста перспективна идея - отглеждане подправки, като възможност за изграждане на собствен семеен агро бизнес, част от отрасъла земеделие в собствена градина в задния двор, на балкона или даже в къщи. Редица наистина вкусни рецепти съдържат в себе си не само основните компоненти на поднасяното блюдо, но и редица ухайни и екзотични подправки със специфична миризма, вкус и цвят. Затова известните кулинарни специалисти редовно търсят и експериментират с различни родни и вносни ароматни треви и съставки.
Земеделският опит у нас показва, че по-голямата част от всички екзотични и вносни подправки, могат с успех да се заменят с отглеждане на същите или сходни растения, което ще позволи производството на съответните съставки да става със собствени сили и почти без разходи. За тази цел е достатъчно да разполагате със 100 - 200 кв. м. земеделска земя, особено ако я оформите като градина в задния двор на къщата си на село или даже в града. Да не говорим, че за начало може да отглеждате подправки на терасата или даже по прозорците в къщи.

Възможности за собствено производство на подправки

Усещането, че снабдяваш себе си и своите познати с всевъзможни ароматни треви за кухнята, е приятно и благодарение на него, човек може да се сдобие не само с изключителни успехи в домашната кулинария и приготвянето на специалитети, но с известни доходи, които с лихвата да го възнаградят за незначителните усилия за иначе това много приятно и завладяващо собствено почти надомно производство. Отглеждането на ароматни растения даже може да се възприеме като аристократично занимание.

Целта на развъждане на подправки в домашна градина не е да се запасите с тях за години напред, а да си осигурите пресни такива за собствени текущи нужди и даже да продажба на съседи и на пазара. Ако ги отглеждате основно за себе си, два - три вида ще са Ви достатъчни, но ако искате да продавате от тях, добре е да имате поне пет - десет вида. Асортимента е доста богат и дава възможност всеки предприемчив земеделец или фермер да си подбере растения по собствен вкус и интерес, а и според пазарното търсене.

Търсене и изкупуване на подправки

Търсенето („Намери потребност и я удовлетвори.“) е в основата на всяко бизнес начинание, но в случая с подправките, то може да бъде допълнително стимулирано, като позволявате на хората да научат, че разполагате с пресни количества и им давате възможност предварително да ги опитват. Още по-добре е да ги „запалвате“ с разпространение на вкусни рецепти, които лично сте изпробвали, като за проба им предоставяте известно количество, а като им хареса, по-късно те сами ще Ви търсят и изкупуват наличните количества и запаси.

Изобщо, потребителите са много важни в случая, затова всякакви усилия в тази насока, са оправдани - давайте мостри, пишете и проверявайте рецепти, предлагайте производството си в заведения (те изкупуват на едро), но заемете ли се, трябва да държите здраво, защото потребителите търсят и залагат само на сериозни доставчици. На един етап, когато нещата Ви потръгнат, добре е да обмислите и външния вид на своите подправки - функционална и съхраняваща опаковка, етикетиране, данни за производителя с контакти за връзка и т.н.
Отглеждане на подправки за промишлеността

В тази връзка е добре да знаете, че подправки се използват в кулинарната обработка на храната, хранителната промишленост (консервна, сладкарска, винарска, производството на закуски и др.), а също и в парфюмерията и медицината, като някои от подправките влизат в състава на билкови рецепти, подпомагащи лечението на редица заболявания и неразположения (хората много обичат и държат да си решават проблемите от всякакво естество с приемането на средството през устата.

В съвременната промишленост, много често вместо подправки в пресен или изсушен вид, произвеждат и използват различни прахове, пасти, екстракти, ефирни масла, а също синтетични и полу синтетични ароматизатори. Добрата новина е, че тенденцията е към био земеделие, така че е добре и Вие да заложите на отглеждането на подправки, като една добра и перспективна възможност за собствен или даже - семеен агробизнес и да се развивате и разраствате в това направление.
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Хранителни подправки   Сря 19 Юни 2013, 17:40

Има основно два вида хранителни подправки - естествени или получени по синтетичен начин вещества, като и с едните и с другите се постига целта да се подобряват вкусовите качества на сервираната храна и използваните продукти. Всички те имат малка хранителна стойност, но раздразват вкусовите и обонятелните нервни окончания.

По този начин се усилва секрецията на храносмилателни сокове, а така се подобряват апетита и храносмилането. Дразнещото действие на хранителните подправки върху обонянието се дължи на излъчваните от тях летливи етерични масла, а тяхното въздействие върху вкусовите рецептори и пряко - върху лигавиците, се дължи на наличието на алкалоиди, глюкозиди и други подобни вещества.

Естествените подправки се получават главно от растения, които притежават ароматни и вкусови качества, като много от тях са богати източници на витамини, преди всичко - каротин, С, Р и др. Трябва да се има предвид, че при наличие на индивидуална чувствителност или при прекомерна злоупотртакова с подправки, могат да възникнат различни неразположения, като раздразване на лигавиците на стомаха, на червата и на жлъчните пътища или влошаване дейността на чепния дроб и бъбреците.

Злоупотртаковата със силни хранителни подправки, богати на алкалоиди, може да предизвика различни разстройства на здравето, като общите симптоми за това са повишена нервна възбудимост, безсъние, сърдечно съдови смущения и др. п. Това налага да се придържаме към нормите на умереност и да не прекаляваме с употртаковата и приложението на подправки в ежедневната ни кухня.
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Отглеждане на подправки в помещение за лични нужди   Съб 03 Авг 2013, 02:04

Под прозореца, в кухнята, може да се окаже най-подходящото и най-удобното място за отглеждане на подправки в дома, за лични нужди, но често този вариант се оказва най-неудачен. По-добре е да разположите сандъчета със засети в тях подправки до прозорците или до стъклена врата в стая, където има повече светлина и по-ниска влажност на въздуха.
Използвайте субстрат, който е по-плодороден от почвата, която напълно удовлетворява изискванията на подправките в градината. Но даже и при тези условия, не очаквайте, че те ще са с такова качество, каквото имат отглежданите в зеленчукова леха на открито.

Още през февруари може да засеете магданоз, кервиз, копър в отделни съдове, за да си осигурите с една част от тях ранна зеленина, а останалите може да присадите по-късно в градина на двора, на открито за по-късно ползване. Към края на септември, началото на октомври, започвайте за пресаждате в сандъчета някои от многолетните подправки, които през лятото сте отглеждали на открито.
Такива могат да бъдат какула, майорана, но също лук. Семена от магданоз е добре да засаждане наоткрито през юни, а през септември да ги внесете за доотглеждане в къщи. Размера на контейнерите зависи от кореновата система на подправките, които отглеждате в помещение, но за повечето от са тях напълно достатъчни саксии или сандъчета с диаметър или размери от 13 - 25 см.
Върнете се в началото Go down
k-lamb34
ГостПисанеЗаглавие: Бране на подправки   Чет 03 Окт 2013, 14:23

Различните подправки имат различно време и начин на бране. За някои ароматни треви, като магданоз, лук, какула и други, листна маса може да се бере през цялата година. В други случаи, това се прави най-вече на пролет - при дву- и многогодишните растения. А в трети случаи, беритбения сезон е на есен - това са предимно едногодишните култури.

Във всички случаи, брането на листа трябва да изчака до момента, когато растението е добре развито. Първи се режат най-старите и най-едрите листа. От есента нататък не се берат листа от многогодишните подправки. Почти всяка от подправките може да се консумира в прясно състояние, веднага след брането.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
д-вьпф-с
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане на подправки на балкон   Вто 08 Окт 2013, 01:09

Ако имате балкон или тераса, то тогава бихте могли да изнесете саксии и сандъчета със засадени за отглеждане подправки навън, на открито и на свеж въздух. Другият вариант е направо да пресадите подправките в сандъчета на балкона.

Но имайте предвид, че повечето аломатни треви не понасят добре силното слънце и преките слънчеви лъчи на южни балкони, което води до прегряване на растенията. Неблагоприятни за отглеждане на подправки са и балконите, разположени към улици с натоварен транспортен трафик, поради замърсяването на въздуха и околната среда.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
polamb-9
ГостПисанеЗаглавие: Екзотични или местни подправки?   Пон 14 Окт 2013, 17:12

В страните от Европейския съюз се използват доста вносни подправки за сметка на пресните, току-що произведени в градината ароматни треви. Възможно е това да са позакъснели отгласи от отиваща си кулинарна мода, когато беше въпрос на възпитание на всяка трапеза да присъстват и да се използват такива подправки, като черен пипер, шафран и други подобни, внос обикновено от източни страни.

Естествено, вносителите на подправки, също са заинтерисовани от поддържането на модата на екзотичните растения, внесени все от някакви специални места. Но истината е, че повечето от екзотичните подправки с успех могат да се заменят от ароматни растения, отглеждани със собствени сили, при това - даже надомна градина, в задния двор. Ще се изненадате, че затова ще са Ви предостатъчни 2 - 5 кв. м. плодородна земя или даже няколко цветарски сандъчета на прозореца.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
polamb82
ГостПисанеЗаглавие: Площ при отглеждане на подправки   Пет 18 Окт 2013, 18:31

За отглеждане на подправки не се изисква кой знае колко голяма площ, освен ако не се каните да правите бизнес от това. 2 - 3 кв. м. са предостатъчни за да си подсигурите достатъчно семейството и роднини количество от най-популярните подправки. Даже тази роля могат да изпълнят и няколко сандъчета на прозорците в къщи.

Приятното усещане от това, че сами се снабдяваме с подправки за трапезата и благодарение на това можем да постигнем изключителни успехи в домашната кулинария, с лихвата възнаграждават тези незначителни усилия по тяхното отглеждане. Да не говорим, че по този начин човек се привързва към земята, което му позволява да сваля напрежението от ежедневието на работа.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
pala64mb
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Вто 22 Окт 2013, 20:48

Приятното усещане от привързаност към земята, помага на човек, който се занимава с отглеждане на подправки в малка градина в двора, да снема напрежението и стреса от повседневните трудови грижи и проблеми. Някои хора бързат да се приберат, за да се отдадат на това тихо удоволствие да пообщуват растенията и подправките, успокоявайки по този начин напрегнатост и нерви.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Mbo.po89
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Съб 26 Окт 2013, 21:38

Не е нужно да засявате цялата си градина или двор с подправки. За лична консумация е достатъчно да отделите няколко квадратни метра за няколко от най-употребяваните на трапезата ароматни растения и това е достатъчно да посрещнете нуждите си и да се похвалите пред познати и роднини.

Но ако имате по-сериозни намерения да се изявите като производител на подправки и от това си занятие да осигурявате доходи, трябва да се специализирате в производството на само един вид растение и да наблегнете върху неговата дистрибуция на едро на колкото е възможно по-широка територия в страната, а защо не и в чужбина.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Po_Biz98
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Сря 30 Окт 2013, 19:48

От богатия асортимент на българските пресни подправки, всеки може да си подбере за отглеждане растения съгласно своя вкус и предпочитания. Но е добре в една мини градина да не отсъстват такива, като лук, чесън, магданоз, копър, а също по екзотични, като естрагон, майорана и др.

Всички те са развъждани до сега с успех и няма причини това отново да не се прави. Нужна е малко информация за технологията, добро желание и известно време за полагане на нужните грижи.
Върнете се в началото Go down
Po.Otg3t
ГостПисанеЗаглавие: Нужни са универсални условия за отглеждане на подправки   Вто 05 Ное 2013, 22:20

Не е възможно да се дадат универсално препоръки по отглеждането на всички видове подправки и ароматни растения, понеже всяка една от тях си има свои специфични изисквания и расте при различни условия. Но това не означава, че в една и съща леха не е възможно да се отглеждат едновременно повече растения от различни видове.

С тази задача е възможно човек да се справи, ако се осигурят универсални условия за подбраните подправки - качествена и плодородна почва, достатъчно вода, светлина и топлина. Почвата трябва да дава на всяко растение всички необходими му хранителни вещества, да задържа нужното количество вода, за да не се получава засъхване на посевите.

В същотот време не би да се препятства достъпа на въздух около всяко растение, за да се осигурява дишането му. Затова при отглеждането на подправки не са подходящи песачливите почви, бедни на хумус, неспособни да задържат нихо хранителни вещества, нито вода. Неподходящи са и глинестите почви с малка пропускателна способност, прекомерно задържащи вода и препятстващи достъпа на въздух до корените.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Popov_89
ГостПисанеЗаглавие: Почва в леха за подправки   Пон 11 Ное 2013, 20:17

За по-добро отглеждане на подправки, е нужно към почвата в тяхната леха да се добави пясък, хумус, чимова пръст с прогнили горски листа и добре да се прекопае. В резултат се получава универсален субстрат, пропускащ добре вода и едновременно задържащ хранителните вещества, достатъчно рохък и неслепващ.

Така при прекомерна влажност не се сляга, а при изсъхване никога не се покрива с твърда кора. Слоят с плодородна почва в такава леха трябва да е достатъчно дълбок, за да могат тук да растат и такива подправки, чийто корени отиват дълбоко в земята.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Prodanov_Da4.897567
ГостПисанеЗаглавие: Избор на място за отглеждане на подправки.   Съб 16 Ное 2013, 22:52

При отглеждане на подправки, светлината и топлината са показатели, които зависят от местоположението на градината като географско положение - това е нещо, което не зависи пряко от нас като градинари. Но почвата е също от значение и върху нейните качества може да въздейства в сравнително по-широки граници.

Също от стопанина зависи подбора на място за отглеждане на подправки в самата градина, на което да се разположи специализирана леха, така че идеално и типично разположение е осветеност и топлина. Колкото са по-добри грижите към растенията, толкова по ароматни и вкусни подправки ще отгледаме.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Popov_Pord.3456
ГостПисанеЗаглавие: Подхранване на почвата при отглеждане на подправки в градинска леха.   Вто 26 Ное 2013, 20:25

При отглеждане на подправки, всяка почва, даже и най-добрата, с времето обеднява по отношение на хранителни вещества, понеже растенията постоянно черпят от нея минерали за своя строеж.

Затова земята в лехата с подправки трябва систематично да се подхранва, като се полива с разтвор от комбинирани минерални торове. Торенето се прави напролет и в началото на лятото, в периода на интензивен растеж на подправките.

Но торовете трябва да се внасят внимателно, тъй като прекомерното увеличаване зелената маса ще бъде в ущърб на вкуса и миризмата - основното качество на всяка подправка, заради което се отглежда.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Varya_Podh.56
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Чет 05 Дек 2013, 13:46

Добре е да напомним, че повечето ароматни растения се отнасят към нуждаещите се почва, обагатена с хранителни вещества за тяхното правилно развитие. Затова, там където има малко калций в земята, е добре да се добави под формата на натрошен варовик. Това ще се отрази добре на растежа и развитието на отглежданите на парцела подправки.
Върнете се в началото Go down
Zasa_Dene.d8
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Пет 13 Дек 2013, 14:24

Повечето подправки се засаждат и отглеждат от семена, а по отношение на едногодишните и двугодишните растения, това е и единствения възможен начин. Обикновено се засяват на пролет, директно в леха от градината, когато вече няма опасност от късни пролетни замръзвания на почвата. След като прорастнат, се прави разреждане на необходимото растояние, в съответствие с размера на отглеждания вид.
Върнете се в началото Go down
Petya_Jek.86ovska
ГостПисанеЗаглавие: Разсад за подправки в сандъчета в къщи   Нед 22 Дек 2013, 23:01

Ако намеренията Ви са само за лично ползване, има и друг вариант (вместо в градина) за отглеждане на подправки, като ги засаждате в приспособени сандъчета или в саксии в къщи, обикновено под прозорците или на перваза. Така например, сандъчета може да се се използват за подготка на разсад още от ранна пролет, но ако са на открито, то за през ноща трябва да ги покривате със стъкло.

По този начин се осигурява известне парников ефект, с който се цели да се избегне преохлаждането на засетите подправки, като в същото време се поддържа влага във въздуха и почвата. Това позволява разсада да расте бързо и в лехите да се засаждат вече укрепнали растения. При разсаждане от разсад се постига и още един ефект, че веднага се се поставят на необходимото им разстояние, без да се налага след това да разреждат, което осигурява реколта с около месец по-рано.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Penc.40eb
ГостПисанеЗаглавие: Подправки от разсад   Пон 06 Яну 2014, 19:01

Самиат разсад за подправки, поради това, че му се създават благоприятни условия в парник или даже в къщи, расте бързо, което позволява укрепналите растения да се изнесат на открито и да разсадят в лехите веднага на нужното им отстояние едно от друго (пропуска се етапа на разреждане, при директно засяване от семена).

При тези условия може да се очаква реколта и с около месец - месец и половина по-рано от обичайното. Както казват американците, времето е пари, особено отглеждате подправки за доходи и бизнес, а не само за лична косумация.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Dida_Rade.98s7rgva
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Чет 16 Яну 2014, 13:50

Двугодишните подправки се развъждат обикновено заради листна маса или корени. Отглеждат се както и еднолетните растения, иначе бързо ще разцъфтят, прецъфтят и след образуването на семена, ще погинат.
Върнете се в началото Go down
Reni_Paun.0asfygva
ГостПисанеЗаглавие: Размножаване на подправки чрез разделяне на стар храст   Пон 20 Яну 2014, 15:04

Подправки, които са многогодишни растения, могат да се размножават не само с помощта на семена, но и вегетативно, чрез деление. Например, от луковиците на чесъна или от по стари храсти.

Тази операция по разделяне, се препоръчва да бъде провеждана на пролет или в началото на лятото, за да може разделените части от подправките добре да се укрепят и вкоренят до началото на зимата.

Този начин на размножаване на подправките води и до подмладяване на старите растения, които отново започват да дават, в продължение на няколко години, по-висок добив.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Petya_Zhele.9fva
ГостПисанеЗаглавие: Зимни грижи за подправки от топли краища.   Пон 03 Фев 2014, 14:40

На есен не бива да се забравя за това, че някои видове многогодишни подправки, произлизат от топли страни, където няма замръзвания. Поради което е добре всички те да бъдат срязани на около 10 см от повърхността на земята, а ако се очакват замръзвания, и да бъдат покрити с шума от листа или слама.

На пролет, когато растенията се пробуждат, нахвърляния отоплителен материал трябва внимателно да се обере, така че новите израстъци да не се затрудняват да прокарат под него и да се избегне възможността от заразяване на подправките с гъбични заболявания.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Hinikalia_Hayder.8765eg
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане на билки в къщи чрез хидропонтика.   Сря 12 Фев 2014, 18:50

В днешно време все по-популярна в бита става хидропонтиката, т.е. развъждането на растения, в т.ч. и подправки, в разтвори от минерални соли.Този метод е особено добър за отглеждане на декоративни растения в домовете, доколкото отпада необходимостта от ежедневно поливане.

Чрез хидропонтика могат да се отглеждат и подправки и други ароматни растения. За целта е нужен съд, който не пропуска светлина със съответните размери и форма и една от смеските с минерални соли, които се продават по магазините. Само трябва да проверите коя от предлаганите смески ще е най-подходяща за изпраните от Вас подправки.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Lili_Pete.987va
ГостПисанеЗаглавие: Лют пипер като декоративно растение в къщи.   Нед 23 Фев 2014, 14:17

Пример за зеленчукова култура, подохяща за отглеждане по хидропонтния начин, е лютия пипер — Capsicum frutescens, който цъфти и плододава целогодишно. Той е вид подправка и може да ни донесе естествено удовлетворение от това, че е собствено производство, а и с свъите вкусови качества.

Освен това, той е малко храстче, с красиви гланцирани листа, украсява се периодично с красиви цветове, които постепено съзряват от зелени, през жълти, оранжеви до огнено червени чушлета. И едно такова растение е в състояние да подсигури цялото Ви семейство с винаги пресни люти чушлета, даже и за съседите ще може да отделяте.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Silvia_Pene.9876va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Пет 07 Мар 2014, 23:54

Използването на растения за изготвяне на подправки може да се прави по два начина - за еднокомпонентни подправки и за създаването на смески. Към смеските, напоследък се добавя и тяхното художествено подреждане в различни фигури и форми, което ги прави особено атрактивни за чуждестранните туристи, които си ги закупуват освен заради основното им предназначение и за сувенир и спомен от туристическия обект, който посещават.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Petko_Popo.0765ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Сря 19 Мар 2014, 17:46

В качеството на подправки се използват свежи или изсушени надземни части на растенията, които са издребнени чрез стриване или нарязване. Използват се копър, магданоз, кориандър. Ползват се също семена на мак, горчица, сусам. Семена и плодове от черен пипер, бахар. Листа от лаврово дърво (дафинов лист), а също се използват кора, цветове, коренища, луковици, чесън и др.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
DAnco_Zdravk.35ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   Сря 09 Апр 2014, 13:44

В категорията подправки спадат също и редица сложни многокомпонентни композиции, сухи, пастообразни и течни продукти. Всеки народ има свои, традиционни подправки, като горчици, соеви сосове, шарена сол, майонези, аджика и всевъзможни други продукти, без да сме стигнали до готовите бульони за готвене.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.   

Върнете се в началото Go down
 
Отглеждане на подправки, като възможност за бизнес.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Create your own blog