Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни

Go down 
АвторСъобщение
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Чет 23 Фев 2012, 02:56


Значението на понятието транзакция е малко по-широко от прост превод на
пари, а освен това е възможно понякога да се изписва и с буквата “с” -
трансакция, което не се отразява на смисъла, който се влага в него.

Транзакция идва от англ. ез. Transaction, което идва от латински -
Transactio, със значение на извършвам, свършвам, договарям и по
същество, това означава и днес - съглашение между купувач и продавач за
покупко продажба на някаква вещ или по-общо казано - актив. Още за Транзакция тук ...


-------------------------------------------------

Върнете се в началото Go down
Трайчов
ГостПисанеЗаглавие: Знаем ли точното значение на понятието „транзакция“?   Чет 22 Авг 2013, 13:49

Транзакция или произнасяно понякога като трансакция идва в български език от английското transaction, което пък идва от от латинското transactio — съглашение, договор) — като значението му е за минимална логически осмислена операция, която има смисъл да бъде извършена и може да се изпълни само в нейната цялост. Т.е. транзакцията не може да се извърши на части, а само като цялостна операция.
Понятието транзакция се използва в различни области на икономиката, политиката, банковото дело, юриспруденцията. Характерни са следните разновидности -

 • банкова транзакция - операция, състоята се превода на парични средства от една сметка в друга или сделка за покупко продажба на валута;


 • банкоматна транзакция (англ. ATM transaction) — операция по теглене на пари или по предоставяне на услуга с помощта на банкоматно устройство;


 • транзакция като вид сделка в бизнеса, политиката и др., съпровождано с известни отстъпки.


Всяка транзакция се характеризира като единично действие, имащо само две състояния - изпълнено или неизпълнено. Вътре в транзакциите е възможна сложна алгоритмична верига от действия, но външното й състояние се определя именно като съвкупност от изпълнени или неизпълнени взаимно свързани действия, организирани по определен ред, които поотделно не се разглеждат и не ни интересуват.
Върнете се в началото Go down
Транзо
ГостПисанеЗаглавие: Трансакция или транзакция е правилно да се пише?   Пон 26 Авг 2013, 12:52

Според следните източници: „Официален правописен речник на българския език“ - БАН, изд. Просвета, с. 620, 2012, София и „Речник на чуждите думи в българския език“, писан в състав. М. Филипова-Байрова и др. с. 870, БАН, 1982, София, би следвало да е правилно да се пише трансакция, а не транзакция и в множествено число да е трансакции.

Причината е, че думата има латински произход – transactio. Затова се пише трансакция, а не транзакция, но в ежедневната употртакова на понянието се е наложило второто, вероятно, като по-благозвучно за изговаряне, а може да се е намесила и транскрибцията на немски език. Всяка трансакция се обработва по начин, който ще доведе до най-ниска трансакционна стойност.
Върнете се в началото Go down
Трайчов2
ГостПисанеЗаглавие: Терминът транзакция (transaction)   Сря 28 Авг 2013, 13:19

Терминът транзакция (произнасян понякога и като трансакция) има произход от английски език transaction и означава група операции, която може да бъде изпълнена или цялостно (завършено, успешно), като се запазва целостта на данните и независимо от случващите се паралелни други транзакции или въобще да не бъде изпълнена и тогава тя не може да произведе никакъв ефект, т.е. все едно че не е започвана. Цялостно и завършено изпълнение на последователна група от операции. Най-често намира приложение в банковото дело и в системите да управление на бази данни (СУБД) в компютърното програмиране.
Върнете се в началото Go down
Тенев983
ГостПисанеЗаглавие: Транзакция в База данни   Вто 10 Сеп 2013, 19:58

Под транзакция се разбира неделима от гледна точка на въздействието върху Базата данни последователност от оператори за манипулиране с данните, каквито са четене, отделяне, влагане, промяна, при която или резултата от всички оператори, влизащи в транзакцията, се отразява на базата с данни, или въздействието на всички тези оператори напълно липсва. Т.е. Всяка траанзакция се счита за осъществена ако е изпълнена цялата последователност от действие, а не само частичното им изпълнение.
Върнете се в началото Go down
Стратев0
ГостПисанеЗаглавие: Транзакции могат да бъдат различни съвкупности от операции   Сря 11 Сеп 2013, 19:50

Транзакции има и при боравене с картови разплащания и при преводи от сметка в сметка., т.е. превод на парични средства от една банкова сметка в друга или т.н. банков превод.

След осъществяването на дадени транзакции, състоянието на засегнатите сметки се променя - едните се кредитират,  а другите се дебитират със съответната сума и присъщите такси по по ценоразписа за съответната транзакция.
Примери за банкови транзакции могат да бъдат изплащанията на работни заплати директно в електронните карти на работниците, които получават заплати. Но за целите на банковата транзакция, те трябва да имат индивидуални карти или поне разплащателни сметки в обслужващата банка. Много пенсионери могат да ползват същия вид транзакции, вместо с часове да чакат на опашка в пощата, при получаване на пенсиите си, но са доста консервативни за да възприемат услугите на прогреса.
Върнете се в началото Go down
45Тракия
ГостПисанеЗаглавие: Има два вида транзакция   Чет 12 Сеп 2013, 16:13

В практиката са известни и съществуват два вида транзакция - онлайн и офланй транзакции.

При онлайн обслужването преди изпълнение на операциите по транзакцията за превод на пари, държателя на разплащателна карта (дебитна или кредитна) се свързва в реално време с операционния център на банката и операциите произтичат веднага.

При офлайн обслужването такава връзка не се осъществява в момента, а на по-късен етап с посредничеството на банков служител, на когото е предоставено платежно нареждане в сответния банков клон и той го изпълнява.
Върнете се в началото Go down
trendo77
ГостПисанеЗаглавие: Транзакция по продажба   Пон 16 Сеп 2013, 16:39

Транзакция е всяко съглашение или договореност между купувач и продавач за покупко продажба на някакъв актив, при което трябва да се премине през точно определен набор от процедури - офериране, оглед, капариране, подписване на договор, доставка, съставяне на приемо-предавателен протокол, плащане на цената и т.н., представляващи в своята цялост и продажбената транзакция.
Характерно в случая е, че продажба или има или няма. Не е възможно да се осъществи някаква частична, полу-продажба. Даже в случаите когато има осъществени определен брой от продажбените процедури, това не означава, че и цялата продажбена транзакция е осъществена. Възможно е купувачът да не плати и в този случай продавачът си удържа капарото и крайна сделка няма.

Но в описвания до тук смисъл, използването на този термин е рядко срещана. Понятието транзакция намира основно приложение в два случая - при управлението на компютърни бази данни и при осъществяването на парични преводи от една сметка в друга. Има и още едно, трето приложение, при осъществяване на сделка, която е съпроводена от взаимни отстъпки. Трансакция или Transaction идва от латинското Transactio - договор.
Върнете се в началото Go down
lamb-5e6
ГостПисанеЗаглавие: Офлайн транзакция   Сря 02 Окт 2013, 02:03

Офлайн транзакция е тази, която се изпълнява без пряка връзка с процесинговия център на банка (онлайн транзакция - навлизаща все по-широко в т.н. интернет банкиране), когато се прави връзка през интернет за автоматизиран превод на пари и други операции по автоматизация на транзакциите на банката емитент.
Т.н. офлайн транзакция може да се проведе без да се осъществява пряко (на момента) взаимодействие на на участниците в превода с платежната система на банката. Това се прави с ръчното подаване на съответните платежни нареждания, които в последствие се обработват ръчно от служител на банката и едва тогава транзакцията се осъществява.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Една операция с бази данни е транзакция според ACID-теста   Чет 03 Окт 2013, 22:04

При управлението на Бази данни, може да се счита, че една операция е транзакция, при положение, че отговаря и удовлетворява изискванията на ACID-теста, което разшифровано означава:

 • Atomicity - атомарност;
 • Consistency - съгласуваност;
 • Isolation - изолираност;
 • Durability - дълготрайност.

Повече за ACID-теста за транзакция при управлението на Бази данни и неговите 4 изисквания четете в следващите постове по темата.
-------------------
© 2013 - 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
j9lamb)7
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Сря 09 Окт 2013, 02:10

Понятието "транзакция" има две основни значения:

 • - като съвкупност от поредица завършени финансови операции, в следствие на което се осъществява`, например, превод на пари от една сметка по друга;
 • - като цяла последователност от програмни операции в една база данни, в следствие на която се извършва определена дейност или трансформации на данните, с които се борави.
Върнете се в началото Go down
tr-lamb8
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Чет 10 Окт 2013, 05:12

Хубаво е човек да получава поне по веднъж дневно някаква банкова транзакция от някъде. Има доста видове надомна работа, които могат да го осигурят. Но е нужна известна доза предприемчивост и настойчивост, за да се усвои работата и да се изчистят процедурите.
Върнете се в началото Go down
tra-lamb
ГостПисанеЗаглавие: Транзакция при работа с база данни   Чет 10 Окт 2013, 13:24

Транзакция (от англ.  transaction) са група последователни операции, които представляват логическа единица за работа с данни.

Транзакцията може да бъде изпълнена или цялостно и успешно, съблюдавайки целостността на данните и независимо от паралелно осъществяващите се други транзакции, или да не бъде изпълнена изобщо и тогава тя не може да предизвика никакъв ефект върху състоянието на базата данни. Или има или няма.
Всички транзакции при боравенето с данни се обработват от транзакционни системи, в процеса на работа на които са създава транзакционната история.
-------------------
© 2013 - 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
zalamb23
ГостПисанеЗаглавие: Видове транзакции при управление на бази данни   Вто 15 Окт 2013, 13:14

Има няколко вида транзакции, които се използват при управление на компютърни бази данни:

 • - обикновени или последователни,
 • - паралелни, изпълняващи се успоредно или едновременно,
 • - разпределени.

Разпределените транзакции по подразбиране използват повече от една транзакционна система и изискват доста по-сложна логика (например, two-phase commit — двуфазов протокол за фиксация на транзакцията).

Също в някои системи за управление на бази данни са реализирани автономни транзакции или подтранзакции, които се явяват автономна част от родителската транзакция.
-------------------
© 2013 - 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
tr1lamb8
ГостПисанеЗаглавие: Всяка транзакция изисква точно установени параметри   Съб 19 Окт 2013, 17:30

Трябва да отбележим, че отгледна точка запазването целостта на базата с данни, е добре механизма за поддържане на съответната транзакция да се поддържа в установените му параметри, което на практика често не се изпълнява.

Затова при преминаване от лично ползване към отваряне за много ползватели, разработчиците се изправят пред необходимостта от ясно разбиране за природата на всяка транзакция и нейното правилно формулиране в обществените бази данни за масово използване.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
loteria
ПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Сря 23 Окт 2013, 13:24

Ключова характеристика на всяка транзакция е неделимата последователност от операции за манипулиране на данните или за осъществяване на финансови операции, на принципа - или всичко се изпълнява докрай и успешно, или всичко се отказва, даже само при един пропуск.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Iz.BD834
ГостПисанеЗаглавие: Изолираност (Isolation) при транзакции в база данни   Нед 27 Окт 2013, 14:03

Изискването за изолираност (Isolation) означаве, че по време на изпълнение на транзакции в бази данни, паралелните транзакции, които се осъществяват по същото време, в същата база с данни, не бива да оказват влияние на техния резултат.

Това изискване не е задължително да се спазва на ниво на изолираност Repeatable Read и по-ниско. В случая е добре да сте наясно и кои са нивата на изолираност на транзакциите.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Tr.Bd8si
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Чет 31 Окт 2013, 02:33

Дълготрайност на една транзакция в база данни означава, че всички потвърдени в хода на изпълнение изменения, трябва да бъдат внесени в базата данни, даже в случаите на срив на системата. Друг е въпросъа как това се постига технически.
Върнете се в началото Go down
Pa.Prs8d
ГостПисанеЗаглавие: Паричен превод по банкова сметка - пример за парична транзакция   Сря 06 Ное 2013, 17:26

Ако Вие нямате банкова сметка, но искате да преведете пари за нещо (услуга, стока...), паричният превод е вид банкова транзакция, която може да Ви позволи да го направите.

За целта може да направите касов превод - внасяте парите в касата на банката в брой и банката ги превежда по желаната от Вас сметка - добре е да знаете номера на сметката предварително.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Trayana_7632
ГостПисанеЗаглавие: Системи за парични транзакции   Вто 12 Ное 2013, 21:20

При превода на пари в България или за чужбина, може да се възползвате от различни парични транзакциите, каквито са пощенския запис (обикновен и телеграфен), различни системи през интернет от рода на e–Pay и др. п., банков превод от сметка в сметка или от внасяне в брой по сметка.
При преводи за чужбина, освен банковите преводи, могат да се осъществят парични транзакции и със системи като WesternUnion, MoneyGram, за международни парични преводи. Тези транзакции стават бързо, понякога буквално за няколко минути, но са доста скъпи - от 1.5 до 11% от превежданата сума.
-------------------
© 2013 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Bachev_Bon.56
ГостПисанеЗаглавие: Банкова транзакция.   Пон 18 Ное 2013, 17:19

Транзакция е тази банкова операция, която се заключава в това, че паричните средства се превеждат от една банкова сметка на друга банкова сметка. В този смисъл може да се разглеждат и два вида банкови транзакции - on-line и off-line.

В първия случай това е превод в реално време, докато във втория - документите за превод се попълват ръчно, а превода може да се направи по-късно. Обикновено онлайн транзакция може да се осъществява или чрез интернет банкиране или чрез банкова карта от посттерминално устройство или банкомат.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Bobev_Zan.547
ГостПисанеЗаглавие: Онлайн транзакции   Вто 26 Ное 2013, 03:10

При онлайн транзакции се предвижда превод на парични средства в реално време от карта на собственика за плащане на битови и комунални сметки, трансферна пари в друга банкова сметка и т.н. Същото важи и за всички банкови операции, които се осъществяват по метода на онлайн интернет банкиране.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Jekon_Opn.87rt78
ГостПисанеЗаглавие: Off-line транзакции   Пет 06 Дек 2013, 19:10

В режим off-line става обмен между участниците в транзакцията в последствие, след като параметрите са биле предварително зададени, чрез попълване на необходимите банкови документи, например - платежно нареждане. Офлайн транзакция може да бъде изпълнена и без наличието на електронна разплащателна карта.

Например, превод на пари от една сметка към друга, като се попълва писмено платежно нареждане в банката. Пример може да бъде превода на заплата по банкова сметка или преглед на състоянието на банкова сметка от съответния клиент, притежател на сметката..
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Banov_Dari.n5
ГостПисанеЗаглавие: Трансакция между банки и такси.   Нед 15 Дек 2013, 14:41

Трансакция по превод на пари от една сбанкова сметка по друга, по правило излиза най-евтино, като обикновено се таксува с някаква твърда минимална сума плюс 0.2 до 1% от сумата на превода. Ако превода е между сметки в две различни банки, това отнема време, а ако е за чужбина, може да са необходимо няколко работни дни до появата на преведените пари по трансакцията.

Но в случаите, когато сметките са в една и съща банка, превода може да е почти моментален и даже има банки, които ве вземат такса за такива преводи, особено ако трасакциите се осъществяват чрез интернет банкиране.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Svetlyo_Stan.8dkov
ГостПисанеЗаглавие: Трябва ли ви светкавична транзакция на пари?   Пет 27 Дек 2013, 13:59

Превода на пари от една сметка на друга, чрез банкова транзакция, не винаги е най-евтиния начин, но всичко зависи от размера на сумата и от обстоятелствата. Ако искате да преведете 10 лв е едно, но ако са 100000 лв е друго. При това скоростта на превода също е различна. Най-бързи и евтини са транзакциите от една банкова сметка в друга в рамките на една и съща банка.

В някои банки, това може да Ви се размине и без такси, особено ако прилагате интернет банкиране - както е в Прокредит банк. Докато пощенские паричен запис е светкавична парична транзакция (парите се появяват за теглене веднага), но пък не е от най-евтините. Всичко е въпрос на проучвания и сравнения.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Tenko_Ban.87dfev
ГостПисанеЗаглавие: Коя банкова транзакция е евтина?   Вто 14 Яну 2014, 13:53

Понякога банковите преводи могат да се осъществяват бавно между различните банки. Банковата транзакция винаги се осъществява бързо или моментално, ако сметките са открити в една и съща банка или в банки - партньори. Недостатък на междубанковите преводи се състои в това, че клиента (обикновено - изпращача) трябва да заплати определена такса (твърда сума) и комисионна (процент от превежданите пари) за осъществяване на тази транзакция.
Без комисионна може да се мине в два случая: ако превода е между две различни сметки в една и съща банка и банката има политика, например, в случаите на интернет банкиране, да освобождава тези преводи от такса, поради това, че цялата транзакция се осъществява от клиента, чрез автоматизираната онлайн система на банката. Другият случай е когато внасяте пари по сметка на получателя в брой, на касата на банката.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Tenko_Sem.0v7f
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Съб 25 Яну 2014, 15:05

По отношение на съгласуваност, до завършване изпълнението на транзакция, целостността й трябва да бъде възстановена, но по време на самото изпълнение, тя може да бъде временно нарушавана.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Tyanko_Todor.076fov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Вто 04 Фев 2014, 18:21

Понятието „транзакция“ не се отнася към процесите с някаква тясна специализация. Транзакция може да бъде почти всяко нещо, което изисква извършването на макар и няколко, но свързани и неделими помежду си операции.

„Станах - огледах далечните краища на магазина - седнах“ - Това също може да е нещо такова, ако е част от мерките за сигурност на търговски обект и формално са описани като последователност от операции, които трябва да се осъществяват през определен отрязък от време или по определен повод (съмнение за кражба).
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_Taras.8796fgov
ГостПисанеЗаглавие: Разпределени транзакции   Пет 14 Фев 2014, 15:15

В програмирането се различават обикновени и разпределени транзакции. При разпределените транзакции се подразбира използването на повече от един контейнер с данни и изискват доста по-сложна изпълнителна логика (например, two-phase commit — дву фазен протокол за потвърждение на успеха)
Върнете се в началото Go down
Teko_Smolenk.87ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Сря 26 Фев 2014, 13:38

В програмирането се различават обикновени и разпределени транзакции. При разпределените транзакции се подразбира използването на повече от един контейнер с данни и изискват доста по-сложна изпълнителна логика (например, two-phase commit — дву фазен протокол за потвърждение на успеха) при изпълнението на транзакцията.
Върнете се в началото Go down
Kalin_Tan.8976ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Вто 11 Мар 2014, 02:42

Transaction от превод на английски език означава сделка, но по същество е поредица от банкови операции, състоящи се в превод на пари от една сметка на друга. Другата територия, където това понятие намира приложение, са операциите с бази данни, където има доста разпространена техническа терминология.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Anton_Ten.876ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   Сря 26 Мар 2014, 23:58

Атомарност е понятие от управлението на бази данни, чрез използването на транзакции на принципа „Всичко или нищо.“ Това означава, че при завършване на транзакцията с оператора COMMIT, резултата гарантирано се фиксира във външната памет (смисъла на думата commit е „да фиксирам“). И обратно, при завършване на транзакцията чрез оператора ROLLBACK, резултатът гарантирано отсъства от външната памет (смисъла на понятието rollback е „ да се ликвидират“)
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни   

Върнете се в началото Go down
 
Понятието Транзакция при банкови операции и действия с бази данни
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Печелете пари от инвестиции - без работа и труд.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Un forum gratuit | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Създайте своя блог