Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   Съб 10 Дек 2011, 02:42

Понятието “персонал” идва от латинското “persona” и означава “личност”, в англ. ез. се използва като “staff” или “personnel”, а в нем. ез. “Personal”. В случая става дума за трудов колектив от работници и / или служители, наети на работа по трудов договор от определен работодател, за да осъществяват определени трудови функции на предварително определеното им работно място и в дадено работно време.
Персоналът е организирана на професионален принцип група от лица (личен състав) за осъществяване на определена работа или услуги в дадено учреждение, организация или предприятие, назначени на определен щат, съгласно трудовото законодателство, имащи определени задължения, отговорности и права.

Очаква се персонала, който винаги е съставен само от физически лица, да има определени качествени характеристики, като способности, мотивация, професионална квалификация, трудов опит, позволяващи му да поддържа и развива дейността и целите на наемащата го организация - юридическо лице (фирма, сдружение, партия…), представлявана от своя ръководител, който в този случай изпълнява ролята си на работодател.

Могат да се забележат различни категории на нает персонал, като ръководен или управленски, професионален или експертен (специалисти в различни области), работнически или изпълнителски (изпълняващ основните технологични операции) и спомагателен или допълнителен (за поддържане на помощни или допълнителни трудови функции).

Ако работата или предоставяните услуги се осъществяват възоснова на граждански договори или като услуга, възложена външен изпълнител (аутсорсинг), то в тези случаи става дума за друг вид взаимоотношения, различни от трудовото законодателство на страната и осъществяващи се възоснова на други закони - ТЗ или ЗЗД.
Издръжката на постоянен персонал е доста скъпо мероприятие за един работодател, поради това, че той е длъжен да осигурава заплати, доплащания и условия за работа, даже в случаите на престой, криза, намалено търсене на продукцията, а освен това е подложен и на риска от стачки, постоянни проверки по линия на трудови инспекции и други органи на държавата.

Поради това, понятието, за определени икономически дейности е вече умряло. Пример, ако искате да започнете производство на бельо, има хиляда пъти по-лесен, евтин и неангажиращ начин, като се договорите със съответния китайски доставчик, поставен в условията на изострена конкуренция, предпоставка за много добри условия за необходимите Ви доставките.

В противен случай сте много героично и патриотично настроен човек, който е готов да се подложи на безумно сложни, неефективни, скъпи, трудоемки и времеемки процедури, с абсолютно непредвидими последствия и неоценими рискове, особено във времена на корупция и безхаберие. Но ако все пак държите на патриотизма, стягайте се за яка работа.

Персоналът на една организация, с редки изключения, е сравнително постоянна величина. Едни хора идват, други си отиват, което се нарича динамика на кадрите и обикновено се изразява посредством коефициентите за текучество или стабилност. Редица външни фактори, като например икономическото положение на отрасъла, оказват съществено влияние на нивото на динамика на наетите служители и работници.
В периодите на спад, рецесия или криза, бизнес организациите, а след тях и редица обществени и административни служби, са принудени да правят съкращения в числеността на щата. Но даже и при сабилна бизнес среда, по едни или други причини, се налагат уволнения или назначения - болести, неудовлетвореност от работата, дисциплинарна отговорност за различни нарушения, обучение, кариерно развитие, пенсиониране и т.н.

Динамиката на наетия пресонал в традиционни и стабилни организации е сравнително умерена и контролируема, за разлика от новосъздадени и неустойчиви фирми, където е завишена, а в някои случаи и спонтанна. Във всички случаи тази динамика е важна, понеже тя дава възможности да се развива кариера, израстване и благоприятно преструктуриране на бизнеса.
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Персоналът е професионална група от хора за работа   Вто 15 Окт 2013, 02:22

Персонал е организирана на професионален принцип група от хора (физически лица) за осъществяване на определена работа или услуги в дадено учреждение, организация или предприятие, назначени на определен щат, съгласно трудовото законодателство, имащи определени

  • задължения,
  • отговорности и
  • права.
Персоналът има
определени качествени характеристики, като

  • способности,
  • мотивация,
  • професионална квалификация,
  • трудов опит,
позволяващи му да поддържа и
развива дейността и целите на наемащата го организация ... Още подробности за znaem-li-kakvo-e-personal-i-kak-se същността на понятието персонал тук ...
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа?   Вто 15 Окт 2013, 02:25

Персонал е трудов колектив от работници и / или служители, наети от определен работодател на професионален принцип, за осъществяване на определена работа по трудов договор с присъщите за дейността им трудови функции. на предварително определеното им работно място и в дадено работно време.
Върнете се в началото Go down
pelamb23
ГостПисанеЗаглавие: Сделно заплащане на персонала   Сря 16 Окт 2013, 16:40

При сделно заплащане работата на персонала, заплатите на работниците се изчисляват въз основа на сделна ставка - за производствена операция или за произведено изделие и според количеството.

Например, работната заплата на стругар зависи от количеството на стругованите детайли. При набор на текст - се заплаща според броя на стандартните машинописни страници (1800 знака на страница). На продавачите на вестници - процент от стойността на продадените вестници. и т.н.

Сделна система на заплащане труда на персонала е подходяща в случаите, когато има завършен цикъл или продукт. Тогава се определя сделната ставка за съответния продукт или операция и се проследява произведеното или продаденото количество. За да се изчислява възнаграждението на големи групи персонал, е добре този процес да се извършва със съответното програмно осигуряване.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
pelamb64
ГостПисанеЗаглавие: Наемане на персонал на работа е скъпо удоволствие   Пет 18 Окт 2013, 16:19

Наемането на персонал за работа в една фирма излиза на работодателя доста по-скъпо, отколкото изглежда на пръв поглед. Преди всичко е необходимо да се наемат хора, което са разходи за обяви, специалисти, оформяне на документи. След това следва осигуряване на работно място с безопастни и здравословни условия на труд.

Работно облекло, инструктажи и обучения, извънреден труд, заплати, осигуровки, болнични, отпуски, поддържащ персонал, текущи разходи и т.н. Когато се напарви сметка на всички разходи за наемане на персонал на работа, излиза че е много по-спокойно и евтино човек да си поръча съответните стоки от Китай. Заедно с всиччки такси и мита, ще му излезе по.евтино, отколкото да се главоболи.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
hr12lamb
ГостПисанеЗаглавие: HR и службата за подбор на персонал за работа във фирмата (HR e slujbata za podbor na choveshkite resursi za rabota vav firmata)   Вто 22 Окт 2013, 16:46

HR е съкратен термин, идващ от английски език “Human Resources”, чийто букварно значение е служба за подбор и наемане на персонал за работа в съответната фирма, като звуконо се произнася като эйч-ар. И това е основното занимание на всяка една корпоративна служба HR - да издирва, оценява и подбира персонал за нуждите на своя бизнес, в соътветствие с копропоративната политика в тази област, а също и за други аспекти по управлението на персонала - адаптиране, обучение, преквалификация, специализация и др.

В това число влизат също кадровите агенции по подбор на персонал, хед-хънтиковите (head-hunting) компании и фирмите за бизнес тренинг. Абревиатурата HR (human resources) буквално се превежда като “човешки ресурси”, като през 80-те години на миналото столетие кадровиците едва ли още са я познавали.

Даже добре известния днес човешки фактор, тогава се трактовал като способностите на човека-оператор, които влияят на ефективността на системата човек-машина. Оттогава насам все повече мениджъри, с работа в службите за оценка и наемане на хора за осъществяване на трудовите функции в съответното предприятие, наричат себе си HR-директори (мениджъри).

В условията на постепен растеж и развитие на бизнеса, може да се види логиката на промяна в обективните условия и изисквания към съдържанието на професионалните функции на ръководителя, който в днешно време вече смело се нарича HR-мениджър или ръководител, който управлява цялостния процес по намирането, оценката и подбора на подходящ за фирмата персонал, в състояние да изпълнява възложената му работа.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Pemov893
ГостПисанеЗаглавие: Re: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   Съб 26 Окт 2013, 21:16

Като понятието „персонал“ произлиза от латински език „persona“ — със значение на „личност“ и представлява съвкупност от всички работници и служители на едно предприятие, заети в трудова дейност и влизащи в щатното разписание със съответните си длъжности и трудови характеристики, с изключение на временно отсътващите по уважителни причини (според трудовото заканодателство), като платен и неплатен отпуск, болест, майчинство, явяване на изпити и др.п.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Pe.Ra_89
ГостПисанеЗаглавие: Re: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   Сря 30 Окт 2013, 17:29

Персонал е всяка съвкупност от трудови ресурси за работа, която са намира на разпореждане на предприятие и които са необходими за изпълнението на определени трудови функции, за постигане целите на дейността и за перспективно развитие на съответния бизнес.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Tencho.8
ГостПисанеЗаглавие: Технически персонал   Чет 07 Ное 2013, 15:11

Често в различните фирми или организации има назначен т.н. технически персонал - това са технически изпълнители или служители, които осъществяват подготовка и оформяне на документи, деловодство, стопанско обслужване на дейността, секретарска дейност, архивари, чертожници и др.п. Технически персонал е необходим при осъществяването на всяка дейност, с оглед нейната техническа поддръжка и обезпеченост.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Радка-7823465
ГостПисанеЗаглавие: Работници - тако вид персонал.   Сря 13 Ное 2013, 17:49

Работници - това е персонал, който непосредствено е зает с производство на продукция, услуги, ремонтни дейност, преместване на товари и т.н. Към тази категория персонал се отнасят също земеделските работници, чистачките, гардеробиерите, охранителите и т.н.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Penev_Tan.85
ГостПисанеЗаглавие: Re: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   Сря 20 Ное 2013, 03:07

В зависимост от характера на своето участие в производствения процес, работниците се делят на основен персонал (произвеждащ продукцията) и на спомагателен персонал (обслужващ технологичния процес).
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Radi_8.Stoy
ГостПисанеЗаглавие: Ръководен персонал   Сря 27 Ное 2013, 21:59

Ръководен персонал са всички мениджъри, управители, началници и ръководители на цели предприятия или на отдели, цехове, служби, които упражняват ръководни функции в една фирма или организация.

Най-общо има висш, среден и нисш ръководен персонал, като се започне от директорите и се стигне да началниците на отдели или бригадирите.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Petya_VArb.40fi
ГостПисанеЗаглавие: Персонал или personalis   Нед 08 Дек 2013, 22:48

Персонал може да се употребява само в единствено число, множествено - няма, и представлява събирателно понятие, идващо от латинския термин personalis със значението на „личен“. Но съвременният му смисъл е да обозначи съвкупността от всички работници и служещи в едно предприятие, фирма, организация или учреждение.

В други случаи се употребява с цел да се обособи принадлежност към някаква официална професионална категория или прослойка - медицински п., учителски п., военен п., технически п. и т.н. Освен това може да се използва за част от членовете на някаква група, обединени под някакъв признак - например, женски или мъжски персонал и т.н.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ognyan_Inje.3v
ГостПисанеЗаглавие: Персонал на организация или институция   Вто 17 Дек 2013, 13:58

Това, което се разбира под персонал на една организация или институция, с редки изключения, е постоянна величина, като числов състав, длъжностна йерархия и професионална квалификация. Вярно е, че едни хора постъпват на работа, други напускат или биват уволнявани, но горните характеристики на персонала в значителна степен се запазват устойчиви.

Показателите за динамиката на кадрите обикновено се изразява чрез коефициент на текучество или на стабилност. Редица външни фактори в икономиката, например - икономическото положение на даден отрасъл, оказват съществено влияние върху нивото на динамика на персонала на съответната организация или институция.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pepo_Ten.8fev
ГостПисанеЗаглавие: Коя е разликата между „трудови ресурси“ и „персонал“ на предприятие?   Вто 14 Яну 2014, 13:43

Има разлика между понятията трудови ресурси и персонал на предприятие.

Трудови ресурси е тази част от населението на една страна, която е в трудоспособна възраст, притежава необходимото физическо развитие, знания и практически опит за работа в народното стопанство.

Към трудовите ресурси принадлежат както заетите с работа, така и потенциалните работници, които по една или друга причина, към определен момент не упражняват трудова дейност.

Докато персонал на предприятие или кадрови състав или трудов колектив е съвкупността от работници и служители, заети с работа по трудов договор и влизащи в списъчния състав на предприятието.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Peta_Ognan.0f76va
ГостПисанеЗаглавие: Обхват на понятието.   Съб 25 Яну 2014, 14:58

Под персонал може да се разбира личния състав на дадено предприятие или учреждение, който обхваща всички работещи, независимо от техните професии или длъжности.

Но има и по-тясно разбиране за персонал, като част от работниците и служителите в едно юридическо лице, които принадлежат към определена професионална категория.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pepa_Ognyan.078fva
ГостПисанеЗаглавие: Кои признаци обособяват понятието „персонал“?   Вто 04 Фев 2014, 18:15

Персонал е личния състав от работници и служители, назначени на работа по трудов договр към учреждение, институция, организация, партия, фирма или друго юридическо лице, в т.ч. и домашен персонал (иконом, градинар, шофьор и др(п.), наети от физическо лице по трудов догор за лично обслужване.

Всички изброени до тук представляват група, формирана по професионални или служебни критерии. Има различни видове персонал - технически, медицински, производствен, административен, обслужващ и др.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Stanimir_Stoyk.76tov
ГостПисанеЗаглавие: Ползвате ли специалисти във вашия персонал?   Пет 14 Фев 2014, 14:03

Специалисти е тази част от персонала в една фирма или организация, която е натоварена със изпълнението на инженерно технически, икономически, финансови, маркетингони и други специфични бизнес функции. Към тази категория персонал спадат инженери, технолози, счетоводители, маркетолози, социолози, юристи, техници и др.п.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pancho_Tan.8796ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   Вто 25 Фев 2014, 23:58

Персонал (Personnel) е понятие, което вккключва в себе си всички партньори и професионален щат от сътрудници, служители и работници, привлечени за работа по трудов договор за дадена фирма. Дейности, които се осъществяват по възлагане от външни изпълнители, не спадат в тази категория, тъй като хората, работещи в други фирми са персонал на другите фирми или действат като самонаети лица.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ogy_Pen.8976ev
ГостПисанеЗаглавие: Обучение на персонал.   Пон 10 Мар 2014, 23:18

За да очаквате добро изпълнение от наетия персонал, винаги е необходимо да проведете съответното обучение. Каквото и образование да има един работник или служител, при всички случаи Вашето работно място има своите си специфики, с които е добре да запознаете хората, преди да очаквате от тях да изпълняват производствена програма или да постигат определена производителност.

Винаги се налага обучение или подготовка за боравене с ново техническо оборудване или програмно обезпечение, необходими за изпълнение на непосредствените длъжностни отговорности. Потвърждение за катова обучение на наетия персонал може да бъзе диплома, сертификат, длъжностна инструкция, указание или друг документ за проведено обучение.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Petar_Chern.9087ev
ГостПисанеЗаглавие: Численост на персонал.   Пон 24 Мар 2014, 21:51

Определяне числеността на различните категории персонал е сред най-важните задачи за определяне на обосноваността на потребностите от кадри и специалисти с цел да се осигури непрекъснат производствен процес в едно предприятие. Плановите разчети на всяка категория работници или служители се правят с прилагането на различни методи за изчисляване на числеността.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)   

Върнете се в началото Go down
 
Знаем ли какво е персонал и как се прави подбор на персонал за работа (Podbor na personal)
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Работа в България и чужбина - 2015, труд и заетост. :: Труд и заетост в България против формите на безработица-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Have a free blog with Sosblogs