Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
 
ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор

Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Вто 19 Фев 2008, 05:19

В първият момент идеята да отглеждане зеленчуци в къщи, в жилището си (градина в къщи), може да Ви се стори абсурдна. Но все пак, възможно ли е надомното производство на зеленчуци? Факт е, че има редица зеленчуци и горски плодове, за които е установено и доказано, че може успешно да отглеждате в домашни условия, при това даже през цялата година, но само при условие, че имате желание и мотивация за това.
Като основа за надомна градина могат да се използват специално пригодени за целта стелажи или просто - первази край прозорците (където има повече светлина), особено що се отнася за зимния период, след застудяванията и преди затоплянето. А в периода от пролетта до есента - и по терасите можете да отглеждате най-различни растения, обогатявайки по този начин храната на своята трапеза през цялата година с богата на витамини и микроелементи зеленчуци.
Най-традиционни за отглеждане в домашна градина са такива зеленчукови култури, като краставички, домати, чушки, спанак, маруля, лук, чесън, магданоз и даже тютюн. Но също има много съобщения за отглеждане на лимони, авокадо, различни билки, а за цветята да не говори и да не споменаваме. Разбира се, има много и даже екзотични опити да се отглежда едно или друго в къщи, но ако Вашите намерения са сериозни, а не екпериментаторски, насочетете се към проверените растения и агротехнологиите им.
В крайна сметка, обаче, трябва да си изясните целта на такава надомна градина и най-вече дали искате чрез нея да задоволявате собствените си хранителни нужди (своите, на семейството Ви и на приятели) от безплатна и свежа зеленчукова продукция или целта е да си осигурите известни допълнителни доходи. Това решение ще определи и вида на отглежданата от Вас продукция в надомната Ви градина и отношението Ви към потенциалните потребители.


Последната промяна е направена от надомно на Пет 04 Окт 2013, 00:53; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Зеленчуци - засаждане за храна, диета и здраве.   Сря 12 Юни 2013, 14:08

Зеленчуци - те са важна част от традиционното хранене на човека и освен като храна, се използват и за здраве, чрез различни диети за отслабване и при заболявания. Зеленчуците съдържат въглехидрати и белтъчини, които са (понякога - единствен) източник на незаменими биологично активни вещества.
Притежавайки основна реакция, зеленчуците неутрализират киселините, които се образуват при употртаковата на месна и житна храна, като доставят на организма витамини и преди всичко витамин С, а също витамините В1, В2, РР, К, провитамин А. Доставят също жизнено важни минерални вещества, като калций, фосфор, манган, сяра, желязо, азот, при това - в съотношения, благоприятни за усвояване от организма.

Освен това, в състава на редица зеленчуци влизат ферменти, органични киселини, пектин, които позволяват да се регулират процесите на храносмилане и микрофлората в стомашно чревния тракт. Отделно се доставят редица фитонциди и други биологично активни вещества, имащи лечебно действие и подобряващи съхраняемостта на продуктите.

Всеки зеленчук съдържа определени ароматни вещества, които способстват за увеличаване апетита при хранене, подобряват вкуса на храната, подпомагайки по този начин по-пълноценното й усвояване. Освен това, в повечето зеленчуци, на практика отсъстват мазнини и те са нискокалорийни, факт от голямо значение за провеждането на различни диети и особино на такива за отслабване и поддържане на нормално тегло.

Богатият набор от витамини и минерални соли и в същото време, наличието на голямо количество живи клетки и пектини, подпомагат извеждането от организма вредните продукти на разпад, което обуславя приложение и в областта на лечебното диетично хранене.

По света има много зеленчуци, но на нашите маси присъства само една ограничена част от тях. Това не е толкова лошо в предвид на факта, че за човека най-подходящи са храните с местен произход, поради общата приспособеност към специфичните месни условия на живот и среда. Но по изключение, съвременния човек може да засажда и отглежда зеленчуци от различни краища на света, за да се наслади и на редица екзотични вкусове в своята храна и да ги използва за здраве и красота.
Върнете се в началото Go down
Bahchi
ГостПисанеЗаглавие: Зеленчукопроизводство - вид земеделска дейност   Съб 15 Юни 2013, 16:48

Зеленчукопроизводство е земеделската дейност по отглеждане на зеленчукови култури, като жизнено необходими и незаменими продукти за балансирано и здравословно хранене, а понякога използвани и в рецепти за красота. Това е едно от най-древните занимания на човека, като първите сведения за обработване на земята с цел производството на зеленчуци идват от Китай, Гърция, Египет е Рим от третото хилядолетие преди новата ера.


Зеленчуци се отглеждат преди всичко на малки, заградени участъци от земя - градини, поради което се използва и другото понятие - градинарство, макар че в градината могат да се отглеждат също цветя и плодове. Зеленчукът винаги е бил незаменима част от хранителните съставки за трапезата на хората. В него се съдържат белтъци, захари, витамини, ензими, минерални соли, растителни влакна (особено полезни за перисталтиката на червата) и други вещества, полезни за нормалното функциониране на организма.

Счита се, че зеленчуците трябва да съставляват не по-малко от 1/4 от обема на храната, която консумираме ежедневно. Приблизително и най-общо казано, годишното потребление на картофи, на човек е около 120 кг, на градинарски култури - 130 - 150 кг, като в т.ч. влизат зеле - 35-55 кг, домати - 25-32 кг, краставици 10-13 кг, моркови 6-10 кг, лук 6-10 кг, чушки и патладжани 3-8 кг, грах, боб и леща 5-8 кг, дини, пъпеши и тикви 5-16 кг, листни зеленчуци 3-7 кг.

Нормите за употртакова на зеленчуци в количествено и в асортиментно отношение, за различните страни са различни. В северните страни се залага на зеленчукопроизводство, ориентирано към зеле, кореноплоди, картофи, докато в южните страни се набляга повече на чушки, домати, патладжан, листни зеленчуци и др. п.

Зеленчукопроизводство се осъществява на открито или в различни защитни съоръжения - парници, оранжерии. Съществуват и редица технологии за отглеждане на зеленчуци в домашни условия - на тераса или под прозорците в помещения от жилището на хората. Много често приложим е метода на отглеждане и използване на разсад, което позволява получаването на по-високи и по-ранни добиви от съответния зеленчук.
Върнете се в началото Go down
Zelench
ГостПисанеЗаглавие: Зеленчукови диети   Съб 15 Юни 2013, 16:54

Има много зеленчукови диети за здраве и за разкрасяване, основаващи се на използването на зеленчуци - краставици, моркови, магданоз. Много популярно в обществото е и соколечението със зеленчукови сокове, които се прилагат при различни заболявания.
Върнете се в началото Go down
Зелен1
ГостПисанеЗаглавие: За доход от зеленчуци   Съб 15 Юни 2013, 22:04

Някои от зеленчуците са подходящи за отглеждане в по-големи количества, с цел продажба и по този начин да осигуряват допълнителен доход за стопаните. Има и специфични зеленчуци, които могат да Ви донесат доход, даже ако ги отглеждане в къщи - на балкон, под прозорците.
Такива могат да бъдат люти чушлета, особено ако са по.екзотични и люти. Също някои видове подправки или билки. Доходи могат да носят и домашно отглеждани палми (ръководство 0020), хлорофитум (0073), жен шен (ръководство 0044) или култивирани печурки в мазето (ръководство 0027).
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Зеленчуци - важна част от храната на човека   Съб 03 Авг 2013, 22:00

Различните видове зеленчуци са важна част от храната за всеки човек. Те съдържат въглехидрати и белтъчини, явяват се източник (понякога - единствен) на незаменими биологично активни вещества. Притежават основна реакция, поради което неутрализират киселините, които могат да се образуват при употртаковата на месо и изделия от брашно.
По правило, всички зеленчуци са богати на редица витамини, като С, а също В1, В2, Е, РР, К, провитамин А, снабдяват организма с жизнено важни минерални вещества - калций, фосфор, манган, сяра, желязо, азот. В техния състав влизат ферменти и органични киселини, целулоза, пектин, позволяващи да се регулират процесите на храносмилане и микрофлората на стомашно чревния тракт.

Повечето зеленчуци съдържат фитонциди и антибиотици, притежаващи лечебно действие и подобряващи съхраняемостта на продуктите. В зеленчуците се съдържат също пикантно ароматни вещества, които способстват за повишаване на апетита, подобряване вкуса на храната и в крайна сметка - нейната по-пълна усвояемост.

Освен това, у повечето зеленчуци практически липсват мазнини, имат ниска калорийност, притежават богат набор от витамини и минерални соли, като в същото време това е съчетано с голямо наличие на целулоза и пектини, които спомагат за извеждането от организма на вредните продукти от разпада. Всичко това обуславя тяхното широко приложение за лечебни и диетични цели.

По света има много зеленчуци, но на нашата трапеза като храна се появява една малка част и традиционна от тях, предимно родно производство. Това е в съзвучие с идеята, че е за предпочитане хората да се хранят с храна от местен произход, доколкото техния организъм е приспособен за консумирането именно на такава храна, в т.ч. и зеленчуци.
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Зеленчукопроизводство в задния двор   Вто 20 Авг 2013, 21:28

Ако разполагате със заден двор, потънал в бурени и отпадъци, време е да го поразчистите и да се възползвате от възможностите на зеленчукопроизводство за собствени нужди, а след това и за продажба и допълнителни доходи. Започнете с малко - стъпка по стъпка. За начало засадете няколко квадратни метра магданоз, след това добавете лук, чесън, после опитайте с домати и така, без да се усетите, съвсем скоро ще може да се наречете зеленчукопроизводител. На този форум има доста готови ръководства за различни зеленчуци, подходящи за отглеждане в малка дворна градина. Но истински доходи може да си осигурите ако се концентрирате по тясно върху 1 или 2 зеленчука, за които има най-голямо търсене на местния пазар. Останалото е въпрос на работа и добра организация. Зеленчукопроизводство в задния двор е една от възможностите да изкарате допълнителни пари с приятна и разтоварваща работа след работното си време. Опитайте!
Върнете се в началото Go down
lamb9087
ГостПисанеЗаглавие: Контролирани условия за зеленчукопроизводство   Пон 23 Сеп 2013, 18:55

Зеленчукопроизводство у нас без напояване е невъзможно, защото ако на зеленчуковите култури не им достига вода, те лесно могат да намалят добивите си или даже да погинат.

Но и високата влажност при засаждане на открито също може да причини щети и заболявания, които да доведат до погубване на продукция. Затова най-добрия подход е зеленчукопроизводство при контролирани условия за отглеждане и производство.
Още по темата тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
i-lamb78
ГостПисанеЗаглавие: Подходящи зеленчуци за нашата климатична зона   Вто 08 Окт 2013, 00:53

По света има много зеленчуци, но на нашите маси присъства само един значително ограничен техен състав. От този форум се очаква човек да разшири своя мироглед по отношение различните видове зеленчуци, техните вкусови качества и начините им за отглеждане с цел да си осигури доходи от тях.

Разбира се, трябва да се има предвид, че за нашата климатична зона, най-подходящи в смисъл на съвместимост с организма ни, са си нашите родни зеленчуци. Но това не пречи, от време на време да се опитва и нещо по-екзотично, а още по-добре би било ако успеем да го наложим и като местно производство за бизнес.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
klamb767
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Сря 09 Окт 2013, 02:05

Тази година беше много плодородна по отношение отглеждането на зеленчуци - и като качество и като количество и зеленчуковите пазари и борси направиха доста добър оборот и реализация. Дано и следващите години да са като тази. Зеленчукът е много подходящ за здравословното хранене продукт, а когато е качествен, в изобилие и евтин - по-добро от това няма.
Върнете се в началото Go down
gr-lamb8
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Чет 10 Окт 2013, 11:20

Когато се пристъпва към отглеждане на зеленчуци вкъщи, трябва да имат предвид някои ограничения:
- ограничената площ,
- ниската осветеност,
- характерната влажност на въздуха,
- необходимостта от подхранване с торове,
- някои специфични изисквания на отделните култури.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
zelamb90
ГостПисанеЗаглавие: Зеленчук   Пон 14 Окт 2013, 17:03

Зеленчук е събирателно понятие в кулинарията, което обозначава ядливата част (например, плод или корен или грудка или листа) на растенията, а също и всяка друга твърда растителна храна с изключение на плодовете, зърнените култури и ядките.

От гледна точка на ботаниката, зеленчук е едливата част на тревните растения, докато кулинарния терми има и по-широко понятие и включва плодовата част на растението.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
zelambpr
ГостПисанеЗаглавие: Черупки от яйца за разсад в зеленчукопроизводство   Пет 18 Окт 2013, 18:23

Черупките от яйца могат да се използват при производството на разсад в зеленчукопроизводството. Още в миналия век, когато е нямало саксийски за отглеждане на разсад, находчивите зеленчукопроизводители вземали черупката на чисто яйце, запълвали я в плодородна почва и засявали в нея зеленчуци или цветя.

Когато разсада отрасне, черупката се начупва и растението се пресажда в земята заедно с черупката. Тъй като и самата черупка е съставена от минерални вещества, това е и един начин около корените на растението да се попълни запаза от минерали и полени вещества, като се подсигурява неговото биологично развитие - нещо като био земеделие.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
zlaemb83
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Вто 22 Окт 2013, 17:01

Повечето зеленчуци са важна част от ежедневното хранене на човек. Употребяема част при някои зеленчуци са
- листата - марули, салати, лук, чесък, лапад и др;
- стеблата - лук, чесън, праз,
- корените - магданоз, морков, ряпа, цвекло и др
- грудки - картофи
- плодове - краставици, домати, патладжани, дини, тикви и др.
С отглеждане на зеленчуци се занимава зеленчукопроизводството.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
arbeit123
ПисанеЗаглавие: Подготовка на градински съдове   Чет 24 Окт 2013, 19:51

Добре е градинските съдовете от метал да бъдат обвивани в хартия или стари вестници, понеже лятоно време, на слънце те бързо се загряват до много висока температура, а през нощта обратното - доста бързо се охлаждат.

Новите градински съдове трябва първоначално да се промиват с разтвор на сода, а тези, които вече са използване за различни агротехнически мероприятия, да се измиват с гореща вода и сапун, след което да бъдат дезинфецирани с подходящ обеззаразителен разтвор.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Po.Gra89
ГостПисанеЗаглавие: Почвена смес   Вто 29 Окт 2013, 13:06

В основата на всяка градина е земята и по-точно почвата, върху която се отглеждат планираните растения. Почвена смес си приготвяйте предварително от плодородна градинска почва, смесена с прогнили листа, торф, едрозърнест пясък.

Така приготвена я съхранявайте на подходящо място в мазето или на терасата. За да е еднородна, почвата, смесвайте я добре и след това я пресявайте през едро сито.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ra.Pol28
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Сря 30 Окт 2013, 19:43

Две полиетиленови лентички, положени на кръст на дъното на съда с почва за подготовката на разсад, ще Ви помогнат лесно и без повреди по корените да извадите разсада, когато е готов за пресаждане в лехите на открито.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Gr.Osv89
ГостПисанеЗаглавие: Осветление в зимна градина   Съб 02 Ное 2013, 22:39

За отглеждане на растения в градина през зимните месеци голямо значение има допълнителното осветяване. За целта могат да се използват луминисцентни осветителни тела с мощност 40 W, като се разполагат в близост до растенията - странично стоящи, странично висящи или висящи над самите растения.

Могат да се използват и обикновени електрически крушки с мощност 100 - 150 W на 1 кв. м. Доосветяването се прави в сутрешните часове и вечер, но ако растенията се отглеждат само на изкуствено осветление, то неговата продължителност трябва да е 12 - 18 часа в денонощие.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ra.Ras35
ГостПисанеЗаглавие: Разсаждане на разсад   Вто 05 Ное 2013, 22:09

Когато се прави разсад за разсаждане и отглеждане на зеленчуци в торфени кубчета или саксийки, ден преди пресаждането в почвата, се полива до пълно насищане. След това, при пресаждането, кубчетата или саксийките трябва да се загръщат на 2 -3 см. под нивото на почвата, иначе се превръщат като фитил и влагата от тях бързо ще се изпарява. Тънкости на земеделието.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
loteria
ПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Нед 10 Ное 2013, 01:14

В хладните жилища или стаи, където е трудно да се поддържа оптимален режим на топлина и влажност, за младите растения могат да се използват мини парници - за целта сандъчетата се покриват с полиетилен, поставен на подходяща конструкция.
Върнете се в началото Go down
Proparov
ГостПисанеЗаглавие: Пропарване на почва за отглеждане на разсад за зеленчуци   Пон 11 Ное 2013, 20:01

За да отгледате добре развит и здрав разсад е необходимо много добре да подготвите почвата преди това. Важно е там да няма никакви подбудители на болести, поради което е добре да бъде пропарена. Пропарването е еднакво необходимо, ако почвата за разсад се взема от собствената градина, от полето или от гората.

Сложете две тухли в казан за варена на компоти и налейте на дъното вода 5 см. В кофа с пробити дупки насипете на 2/3 от обема й почвена смес, хумус, прегорял оборски тор, компост, чимова почва. Кофата сложете върху тухлите и отгоре покрийте казана с капак.

Пропарвайте така подготвената почвена смес на тих огън в продължение на 2 часа. След това оставете почвата да изстине и за удобство я насипете в найлонови пликчета и така я складирайте за ползване на хладно, на балкона. Така почвата е обеззаразена и готова за отглеждане на разсад за различни ранни зеленчуци.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Gracov_Feb.87345
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Чет 14 Ное 2013, 22:28

За удобство е добре да разполагате в своята градина с маса в близост до отглежданите растения. На нея ще извършвате пикировката (пресаждането) и разсаждането, както и др. градинарски дейности, свързани с отглеждането на предпочитаните от Вас земеделски култури - подправки, зеленчуци, плодове и др.
Върнете се в началото Go down
Jeko_Dan.86
ГостПисанеЗаглавие: Съдове за разсад за зеленчуци   Съб 16 Ное 2013, 22:30

Обикновено разсад за зеленчуци се отглежда за начало в малки съдове - пластмасови чашки или даже тара от 6 или 10 яюца. Навремето, когато е нямало пластмаса, са използвали черупките от яйца. Само на забравяйте да продиете дупка на дъното за да се оттича водата от поливането.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Seminov_78Ir9
ГостПисанеЗаглавие: Отглеждане чрез засяване от семена   Съб 23 Ное 2013, 13:29

Обикновено, чрез засяване със семена в градина се отглеждат лук, чесън, магданоз, марули.
Върнете се в началото Go down
Zuleyha_Osm.57
ГостПисанеЗаглавие: Ранно засаждане на зеленчуци.   Вто 26 Ное 2013, 02:58

Цяла поредица зеленчуци изискват колкото е възможно по-ранно засаждане и за тях се препоръчва засаждане при първа възможност и благоприятни условия. Това са преди всичко лук, морков, цвекло, редис, грах. Лук и ранен морков може да засаждате при първото пролетно посещение на своята градина, а останалите зеленчукови култури имат някои особености.

Грахът ще израсте без проблеми и при по-късно засаждане. В по-засушливите райони, при първа възможност сеят не само ранен но и късен морков, поради това че даже и с малко закъснение със засаждането влагата да прорастването може и да не стигне.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zheko_Dab.457
ГостПисанеЗаглавие: Надомна градина за есенно доотглеждане на зеленчуци.   Пон 02 Дек 2013, 17:19

Есенно доотглеждане в къщни условия буквално се превръща в надомна градина. Обикновено се прави за такива зеленчуци, като: домати, чушки, патладжан, цветно зеле и др., които при отглеждане в дворна градина не са успели да дадат реколта. В този случай растенията, с пръстта около корените, се пресаждат в големи съдове за доотглеждане.

Реколтата се формира за сметка оттока на хранителни вещества от листата и стеблата на растението. Възползвайте се веднага от тази технология на надомна градина за доотглеждане на различни зеленчукови растения, за да осигурите целогодишно трапезата си с пресни зеленчуци.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zasa_DAsa.rt876
ГостПисанеЗаглавие: Подготовка на почвата за ранно засаждане на зеленчуци.   Пет 06 Дек 2013, 01:17

На практика, ранното засаждане на някои зеленчуци, като моркови, цвекло, лук, копър и др., е еднакво като време и процедура. Почвата трябва да бъде обработена, а повърхността й бранувана (рохка, буците да са разбити, без коричка), изравнена и камъните да са изчистени и събрани на купчини по края на градината или двора.

Само такова състояние и предварителна подготовка позволяват да се садят дребни семена на еднаква дълбочина, иначе не се получава. Ако почвата е твърде влажна, тя става доста сложна за правилна обработка и следователно, засаждането на семената ще бъде некачествено.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ivo_Gradi.9ri
ГостПисанеЗаглавие: Избор на място за градина   Сря 11 Дек 2013, 22:41

При избора на място за градина трябва да изберете такова с добро слънчево огряване, равно или с малък наклон на юг, юго-запад. Също е добре Вашата градина да е защитена от ветровете чрез горски масив или пояс от север (естествен или изкуствено създаден или чрез засяването на плодови дръвчета).

Така почвата по-бързо се стопля и изсъхва, което ще позволявя по-рано да се засява и да се получава реколта. Тъй като се предполага, че избраната от Вас градина, ще ползвате за дълги години напред, добре чрез избора й да си осигурите известно предимство по възможно повече показатели.

Всеки един от тях, взет сам за себе си, и погледнат еднократно, не е кой знае какво предимство, но погледнато в перспектива и за по-дълъг период от време, с натрупване, могат да се реализират и то даже значителни предимства от предварително добре подбраното място за градина.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Sonya_Mayko.3jg
ГостПисанеЗаглавие: Засяване на зеленчуци от семена.   Пет 13 Дек 2013, 23:03

Семена на зеленчуци се сеят не едно по едно, а с насипване. Понякога се размесват с пясък за да се избегне ситуацията от твърде гъсто засаждане. Но както и да се прави, след прорастване на растенията, идва момента на разреждането до установите за всеки вид зеленчук оптимални параметри на отстояния между растенията.

Дълбочината на засаждане на семената за раннопролетните посеви, в случаите на леки почви, е 3 - 4 см, а при тежки почви - около 1 - 2 см. Понякога, при тежки почви, върху семената полагат торф или пясък, премесен с почва за покриването им. Това е желателно да се направи, за може в лехата да не се образува коричка, която силно препятства проникването на растенията и даже може да им попречи да поникнат.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Benov_Hantar.7st
ГостПисанеЗаглавие: Подготовка на почвата   Пет 20 Дек 2013, 14:59

Върху новоусвоявани места за градина е необходимо да се извърши предварителна подготовка на почвата. Ако мястото е преовлажнено, следва да се отводни с помощта на отводнителни канавки и дренажи.

Запуснатите и затревени участъци е необходимо още от пролетта или лятото да се прекопаят на дълбочина 8-10 см, като обърнатите чимове трябва добре да се раздробят и така да се оставят до есента.

На есен се прави повторно прекопаване на дълбочина 18-20 см. При това разбитите чимове трябва да попаднат в дълбокия слой на почвата, за да не прорастват отново, а да се разложат и загният.

На пролет почвата отново се прекопава на 15-18 см, без да се изваждат отгоре чимовете. След това мястото се почиства с гребла и се изравнява, след което се засява.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Vili_Pet.d84ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Пон 23 Дек 2013, 13:49

Когато засаждате семена от зеленчуци, добре е след това почвата леко да се уплътни, за да се подобри притискането на семената към почвата. Но ако до появата на кълновете има силни дъждове, то трамбовката може да навреди, което, за съжаление, е трудно да се предвиди предварително. При следващото си посещение в градината, ако се е образувала коричка, следва вничателно да я разбивате с мотичка.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ognan_Manc.3eb
ГостПисанеЗаглавие: Окултуряване на място за градина.   Пон 06 Яну 2014, 01:07

Когато облагодородявате място за своя градина, започвате с дълбоко пролетно прекопаване, а на есен, след прибирането на реколтата, почвата във Вашата градина се отново прекопава на пълна дълбочина на плодородния слой. Към този момент коренищните плевели в чимовете от пролетното разкопаване вече са загинали и оттук нататък може да прилагате обичайната обработка за окултурените участъци.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Venetd_Zeko.784ba
ГостПисанеЗаглавие: Какви видове зеленчуци има?   Вто 07 Яну 2014, 22:58

Има много и различини видове и разновидности на зеленчуци, но най-общо и без особени претенции за научност, зелечуците могат да се подразделят на следните видове:
- грудкови,
- кореноплоди,
- зелевидни,
- лизтово салатни,
- ароматни и подправъчни,
- луковични,
- доматови,
- тиквени,
- бобови,
- зърнови,
- десертни.
Разбира се, може да подаднете и на други класификации, но както стана дума, тук не целим разтието на наука, а информираност и практически насоки за отглеждане и използване на различните видове зеленчуци.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ganka_Mitk.0dhf6va
ГостПисанеЗаглавие: Как се прави подготовка на ново място за градина?   Чет 16 Яну 2014, 18:54

Ако смятате да използвате запуснато място за градина още същата година, в която сте го намерили, подготовката е следната: на пролет мястото се окопава на половината дълбочина на плодородния слой, като чимовете, заедно с корените на плевелите, се отделят по дъното на браздите. След това почвата се заравнява с гребла и се пристъпва към засаждане.

Може да се започне обработката и с отделяне на чимовете, като с остра права лопата те се нарязват на пити с размер около 15х20 см и 6-8 см дебелина и се натрупват отстрани на обработваното място. След това мястото се наторява с органични и минерални торове, които се обръщат с лопата на пълната дълбочина на плодородния слой.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zheko_Kol.897dfeb
ГостПисанеЗаглавие: Какво е зеленчук?   Чет 16 Яну 2014, 23:26

Зеленчук е често използвано събирателно понятие, представляващо ботанически и кулинарен термин, обозначаващ едлива част (листа, плод, грудка, корен) на градинско растение, което расте върху почва, но не е от групата на продове, зърно, орехи, подправки или билки.

Зеленчук се отглежда основно за храна на хората, докато при животните например, се произвежда фураж. Повечето хора по интуиция разбират какво е зеленчук, но в определени конкретни случаи се разколтаковават, като да речем за домат, тиква и други. Още подробности тук - zemedelie1.blogspot.com/2013/12/blog-post_22.html
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Georgi_Chan.0kjfgov
ГостПисанеЗаглавие: Как да използвате чимове от Вашата градина за повишаване на плодородието на почвата?   Пон 20 Яну 2014, 19:34

Ако почвата във Вашата градина има повишена киселинност, добре е когато сваляте и подреждате чимовете отстрани, да насопвате помежду им и вар. Но още по-добър вариант и разлагане на чимовете ще се получи ако ги редувате и с оборски тор или компост на слоеве от по 5 - 10 см. По този начив, в страни от градината се формира една купчина, която е добре през течение на лятото, периодично да поливате с торова течност или просто с вода.

След това, през есента може да си напривте един фитнес като я прехвърлите и преобърнете с лопата и за следващата година ще имате една чудесна смеска, която да разхвърлите върху почвата на своята градина, с отлични плодородни качества. Другият начин е да я използвате в парници за ранно отглеждане на зеленчуци и за отглеждане на разсад.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Видове зеленчуци.   Пет 31 Яну 2014, 17:33

Има много и различни класификации на зеленчуците по видове.Ето една от тях:

  1. - листни- спанак, маруля, салата, лапад, коприва и др.
  2. - кореноплодни - морков, цвекло, ряпа, хрян, пащърнак, кервизидр.
  3. - грудкови - картофи - и др.
  4. - лукови- лук, чесън;
  5. - бобови - грах, боб, соя и др.
  6. - доматови - домати, патладжан, чушки;
  7. - зелеви- зеле, червено зеле, брюкселско зеле, броколи, цветно зеле;
  8. - подправъчни - магданоз, копър, естрагон, чубрица, майоран и др.
  9. - тиквени - тиква,краставици, тиквички, корнишони и др.

По важно от видовото разнообразие на зеленчуците е тяхното разнообразие и чистота на нашата трапеза.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chashi_Terk.076dov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Съб 01 Фев 2014, 16:36

Получената от чимове и оборски тор обогатена смес, която периодично се преобръща в страни от градината, на следващата пролет се разхвърля по участъка на равен слой или се използва в парници за отглеждане на разсад или ранни зеленчуци.
Върнете се в началото Go down
Pocrankov_Dani
ГостПисанеЗаглавие: Подготовка на терен за градина.   Вто 11 Фев 2014, 17:35

Ако почвата на терена, който искате да култивирате като градина, има влажен торфен състав, той отначало се отводнява, а след това се насипва с пясък и глина. После, за увеличаване на плодородието му, при прекопаването се внасят
- оборски тор или компост в количество 1.0-1,5 кг на 1 кв. м,
- градинска почва (80-100 гр/1 кв.м),
- суперфосфат (30-50 гр/1 кв.м),
- калиев хлорид (15-20 гр/1 кв. м).
След прекопаването трябва да се отъпче торфа в градината, за да не пресъхва лесно, тъй като той не образува предпазна кора. В този случай борбата с плевелите трябва да е по-упорита.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Trako_Din.965ev
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Сря 12 Фев 2014, 17:47

По света се отглеждат доста и различни зеленчуци, но една не малка част от тях намират своето място на нашата трапеза, което ни прави един от привелигерованите народи. Затова, тази тема позволява да разширим своя кръгозор и знания за техните свойства, тънкостите при тяхното отглеждане и използване като храна, а не рядко и като лекарствено средство от народната медицина. Тук пишем както за традиционните, най-разпространените у нас зеленчуци, така и за някои по-неизвестни или вносни такива.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Deco_Gan.897ev
ГостПисанеЗаглавие: На есен се прави дълбоко прекопаване на градината.   Чет 20 Фев 2014, 17:13

Ако вече сте усвоили подходящ терен или участък за градина, по описания по-горе начин, на есен, след събиране на реколтата, се прави дълбоко окопаване, на дълбочината на плодородния слой, като буците не се разбиват, за да може почвата да се запаси най-добре с влага през зимата. Обикновено с тази обработка се внасят и органични и минерални торове (фосфорно-калиеви).
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Съб 22 Фев 2014, 14:20

Ако по един или друг повод Ви интересува информация за даден вид зеленчук, тук е мястото да я намерите в няколко слоя - наименование, описание, отглеждане, използване. Стараем се да даваме възможно най-пълно описание, да определяме кои са разновидностите на растението и кои са най-популярните сортове. Не малка част от информацията е за полезните свойства на зеленчука и особеностите при неговото отглеждане.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Pepy_Gane.8976va
ГостПисанеЗаглавие: Пролетна обработка на градина.   Чет 06 Мар 2014, 02:30

При пролетната обработка в градината, почвата се прекопава с цел да се разруши коричката, образувана през зимата (особено ако почвата е по-глинеста). Вида на следващите обработки зависи от състава на почвата и вида на отглежданите зеленчуци. При предпосевната обработка се внасят азотни торове.

Песъчливите почви се разрохкват и изравняват без да се прекопават.
Глинестите почви се прекопават, защото през зимата са се уплътнили. Това се прави на дълбочина 3/4 от тази на есенното прекопаване, за да не се извадят на повърхността обърнатите през есента плевели и техни семена. След това почвата се бранува и изравнява за засаждане.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Petya_Nikol0.hg7va
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Пет 07 Мар 2014, 14:06

Зеленчуци са важна и неотменима част от храненето на човека, защото съдържат въглехидрати и белтъчини. Те са източник, и по някога - незаменим, на биологично активни вещества. Притежавайки алкална (основна) реакция, зеленчуците неутрализират киселините, които се образуват при употртаковата на месни и брашнени ястия, като в същото време доставят на организма витамини.
Върнете се в началото Go down
Ognyan_Gen.09890ov
ГостПисанеЗаглавие: Какво да отглеждате в градина?   Вто 18 Мар 2014, 14:40

Една основните стъпки при разработване на собствена градина е да се определи видът на отглежданите култури и разпределението на площта между тях. Обикновено се подбират:
1) Ранни зелени култури (лук, чесън, салати, марули, спанак, лапад, копър, киселец), които дават продукция още през април и май.
2) Ранни картофи, кореноплодни (цвекло, моркови, репички).
3) Краставички, тиквички, домати, патладжани, чушки, обикновено и цветно целе.
4) Грах, фасул, фъстъци, бамя.
Площта за всеки зеленчук определяйте от потребностите на семейството си и от средния очакван добив от единица площ. Така ще си осигурите балансирана градина, в която дефицита и излишъка ще са сведени до минимум.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ponpod.98798Oduyyf
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Сря 19 Мар 2014, 15:10

Повечето зеленчуци доставят редица витамини на организма, особено ако се консумиран в прясно състояние, като преди всичко това са витамин С, а сощо и В1, В2, Е, РР, К, провитамин А. Освен това, те снбдяват и редица жизнено важни минерални вещества, като фосфор, калций, сяра, манган, азот, желязо. В техния състав влизат различни херменти и органични киселини и пектини. Целият този състав позволява да се регулират процесите на храносмилане и микрофлората в чревния тракт. Съдържанието на фитонциди и антибиотици, осигуряват лечебното им действие и по-добрата възможност да се съхраняват самите зеленчуци за по-продължително време.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Dobry_Gradinar.6745ov
ГостПисанеЗаглавие: Очаквани добиви от малка градина   Нед 06 Апр 2014, 17:27

При благоприятни условия и добри грижи, от 1 кв.м. малка градина могат да се очакват и да се получат следните добиви:
- 3-4 кг картофи или ранно зеле;
- 4-6 кг късно зеле;
- 1,5-2 кг цветно зеле;
- 1,5-2,5 кг лук или чесън,
- 3-4 кг краставички и тиквички;
- 3-5 кг домати;
- 1-2 кг листни зеленчуци;
- 1,5-2,5 кг репички.
Макар тази информация да е съвсем ориентировъчна, все пак данни за евентуални добиви от една малка, но добре поддържана градина са важни, защото дават възможност стопаните и градинарите да си правят сметки и разчети за ползите от своето начинание.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Jeko_Stefc.54ov
ГостПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   Пон 07 Апр 2014, 23:59

В много от зеленчуците се съдържат ароматни съединения, които подпомагат пувеличаването на апетита, подобряване вкуса на храната, и в крайна сметка - по-пълното й усвояване от организма. Освен това, в тях практически отсъстват мазнини, имат ниска калоричност, съдържат богат набор на витамини и минерални соли, а в същото време са носители на много целулоза и пектини, които извеждат от организма вредните продукти от разпада. Всичко това обуславя широкото приложение на всякакъв вид зеленчуци за лечебни и диетични цели. Прясното си е прясно.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор   

Върнете се в началото Go down
 
Надомна градина за отглеждане на зеленчуци в къщи и в задния двор
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Дворно земеделие и надомен агробизнес :: Отглеждане на зеленчуци за храна и здраве-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Поддръжка на форума | Връзки | Сигнал за злоупотреба | Създайте свой собствен блог