Теми | Отговори | Автор | Видяна | Последно мнение |
---|
| | Идеята за отглеждане на зеленчуци в надомна градина не е от вчера, като най-често за целта се използват балконите, первазите на прозорците в къщи или даже специално отделена стая от жилището или просто - задния двор, като се поразчистят бурените в него. | 47 | надомно | 10097 | Пон 07 Апр 2014, 23:59 Jeko_Stefc.54ov |
| | Фасул или Phaseolus е увивно тревно растение, зеленчук от сем. Fabaceae, който се отглежда за консумация като зелен фасул и като боб. Много популярна и питателна храна у повечето народи по света. | 3 | Фани-Донч.78ш6ва | 742 | Сря 02 Апр 2014, 13:02 Hana_Dance.68va |
| | Бобово зърнени зеленчуци са част от видовете зеленчукови растения, характеризиращи се със завишено съдържание на протеини в своите бобове. Намират широко приложение в българската национална кухня. | 4 | надомно | 912 | Вто 01 Апр 2014, 21:37 Bony_Zemelk.765ov |
| | Соя или Glycine max е едногодишно тревисто растение, вид зеленчук от семейство Бобови, широко разпространено по света. Отглежда се заради добрите си хранителни качества и изготвяните соеви продукти. | 3 | Sonya_Donche.jhg78va | 602 | Вто 01 Апр 2014, 21:20 Saly_Denk.32ov |
| | Нахут или Cicer arietinum е вид бобов зеленчук с богато съдържание на белтъци в своите семена, както и на редица други полезни микроелементи и витамини. Ценна хранителна зеленчукова култура. | 2 | a38 | 2710 | Вто 01 Апр 2014, 21:14 Nani_Dim.54ov |
| | Леща или Lens culinaris е вид сухоустойчиво тревисто растение, зеленчук от сем. Бобови, която се отглежда за храна, поради хранителните си качества. Съдържа белтък, който отлично се усвоява от организма. | 3 | Leni_Dance.87gva | 645 | Вто 01 Апр 2014, 13:08 Leni_Danche.87va |
| | Бакла или Vicia faba, известна още като Чер боб или Конски боб, се отглежда като ранен зеленчук - едногодишно студоустойчиво тревисто растение от семейство Бобови, което се използва за храна и фураж от дълбока древност. | 3 | Bani_Donko.jhdfva | 715 | Съб 29 Мар 2014, 23:39 Banna_Gen0.798va |
| | Грах или Pisum е увивно тревисто растение, вид зеленчук от сем. Бобови, една от най-питателни храни, който освен хранителни качества има и лечебни свойства. Притежава голямо количество белтъци, аминокиселини и витамини. | 3 | Ganka_Donko.jhg7va | 639 | Пет 28 Мар 2014, 23:52 Genadi_Zdravk.980790ov |
| | Плодово тиквени зеленчуци са междинен вид между плод и зеленчук, чиято едлива част е плода, който обаче не е сладък и поради това не се класифицира към плодовете. Обикновено имат сочен плод запълнен със семена. | 0 | надомно | 699 | Пон 03 Фев 2014, 03:01 надомно |
| | Основна група от зеленчуковите растения е вида на зелево цветните зеленчуци, изразяваща се преди всичко в разновидности на зелето и подобни на него растения. Имат подчертани диетични свойства и качества. | 0 | надомно | 915 | Пон 03 Фев 2014, 02:58 надомно |
| | Луковични зеленчуци са основна група в класификацията на зеленчуковите растения, която се отличава освен с добрите си вкусови качества и с лечебни характеристики, особено в случаите на простудни заболявания. | 0 | надомно | 814 | Пон 03 Фев 2014, 02:54 надомно |
| | Коренопладни зеленчуци са тези, чиито ядливи части са корените или грудките, образувани от тях под земята. Имат завишено съдържание на въглехидрати и намират голямо приложение в националните кухни на много народи. | 0 | надомно | 3331 | Пон 03 Фев 2014, 02:51 надомно |
| | Зеленчуци от групата "листно салатни" са предимно тревисти растения, чиято едлива част са основно листата и стръковете им. Характеризират се с огромно разнообразие и класификации. | 0 | надомно | 752 | Пон 03 Фев 2014, 02:47 надомно |
| | Разделяне на всички видове зеленчуци и основни класификации според тяхното приложение в българската кулинария. основни показатели за вкусови качества и аромат, приложими за храна и диета. | 1 | надомно | 1572 | Пон 03 Фев 2014, 02:40 надомно |
|